Gregor Pavšič

Petek,
4. 11. 2016,
11.19

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,30

Natisni članek

brexit Nissan Theresa May

Petek, 4. 11. 2016, 11.19

6 let, 7 mesecev

Nadomestilo brexita: angleškim avtomobilistom milijarda evrov letno?

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,30

Avtomobilski proizvajalci bodo kljub umiku Velike Britanije iz Evropske unije še naprej vlagali v tamkajšnje tovarne. Cena, ki jo bodo za to plačali britanski davkoplačevalci, bi lahko letno presegla milijardo evrov.

Nissan v svojih tovarnah v Veliki Britaniji letno izdela za 3,1 milijarde evrov proizvodov, ki jih izvozijo.  | Foto: Reuters Nissan v svojih tovarnah v Veliki Britaniji letno izdela za 3,1 milijarde evrov proizvodov, ki jih izvozijo. Foto: Reuters

Med glasnejšimi kritiki odhoda Velike Britanije iz Evropske unije so bili avtomobilski proizvajalci, ki imajo tam postavljene svoje tovarne. Če britanska vlada z EU ne bi sprejela dogovora o brezcarinski trgovini, bi to za njihove avtomobile takoj pomenilo dodatnih deset odstotkov podražitve. Nissan je prejšnji teden vseeno napovedal širitev svoje proizvodnje v Angliji, kjer bodo izdelovali tudi novega qashqaia. Pri Nissanu so odločitev pojasnili z obljubo britanske vlade, ki se je zavezala, da bo pomagala avtomobilskim tovarnam in jim zagotovila finančna nadomestila. Dogovor med premierko Thereso May in Nissanom ni javen.

Britanska premierka Theresa May še ne namerava javno pojasniti predlaganega dogovora z Nissanom. | Foto: Reuters Britanska premierka Theresa May še ne namerava javno pojasniti predlaganega dogovora z Nissanom. Foto: Reuters Desetodstotno nadomestilo bi preseglo znesek letnih Nissanovih plač v Veliki Britaniji

Nissan je lani iz Velike Britanije izvozil produkte v vrednosti 3,1 milijarde evrov. Desetodstotno nadomestilo bi pomenilo 310 milijonov evrov finančne subvencije britanske vlade samo za Nissan, poroča Reuters. Po njihovih izračunih ta znesek presega seštevek letnih plač vseh zaposlenih v Nissanovih angleških tovarnah.

Vse avtomobilske tovarne imajo skupaj več kot deset milijard evrov letnega izvoza, zato bi lahko ob sprejemu subvencij te letno presegle milijardo evrov.

Podrobnosti dogovora ostajajo skrivnost

V parlamentu so predstavniki opozicije premierki na podlagi Reutersovega poročila že postavili prva podrobnejša vprašanja, toda njen dogovor z Nissanom ostaja skrivnost. Po premierkinih besedah se za zdaj o natančnih vsotah pomoči še niso pogovarjali.

Mogoči scenariji vključujejo dogovor Velike Britanije z EU brez višjih tarif na vozila, prav tako pa tudi le delne subvencije britanske vlade. Avtomobilskim tovarnam namreč ustreza tudi padec vrednosti britanskega funta, ki je sledil rezultatu referenduma o izstopu iz EU.