Gregor Pavšič

Sreda,
7. 8. 2024,
8.38

Osveženo pred

4 ure, 3 minute

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,10
Italija proizvodnja avtomobilov električni avtomobili Dongfeng

Natisni članek

Sreda, 7. 8. 2024, 8.38

4 ure, 3 minute

Dongfeng

Lov za Kitajci: Italiji se obeta nova avtomobilska tovarna

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,10
Dongfeng box | Foto Plan-net Avto

Foto: Plan-net Avto

Kitajski Donfgeng naj bi bil blizu odločitve, da svojo prvo evropsko tovarno zgradi v Italiji.

Italiji bo očitno uspelo pridobiti dodaten zagon domače avtomobilske industrije. Kar nekaj italijanskih avtomobilskih adutov namreč trenutno izdeluje drugje v Evropi – novo alfo romeo junior na Poljskem, novo fiat grande pando bodo izdelovali tudi v Srbiji. Italijanska vlada je zdaj blizu dogovora s kitajskim Dongfengom, je poročal Reuters in se skliceval na vir blizu pogajalske skupine.

Italija želi letno izdelati dodatnega pol milijona avtomobilov

Podrobnosti še niso znane, dogovori pa naj bi bili že v napredni fazi. Italija bi v posel lahko vstopila tudi z manjšim lastniškim deležem, del projekta bi bila lahko tudi različna italijanska dobaviteljska podjetja.

Italija je lani izdelala manj kot 800 tisoč novih avtomobilov in vlada želi letno proizvodnjo povečati na 1,3 milijona vozil. Stellantis je milijon avtomobilov v Italiji zadnjič izdelal leta 2018. Rast letne proizvodnje za okrog 500 tisoč vozil bo velik zalogaj, za katerega bodo potrebovali več tovarn oziroma različnih proizvajalcev.

Dongfeng je trenutno tretji v vrsti med kitajskimi proizvajalci, ki se dogovarjajo za postavitev tovarne v Evropi. BYD bo imel popolnoma novo tovarno na Madžarskem, Chery Auto bo uporabil nekdanjo Nissanovo tovarno v Španiji. Konkretne načrte za tovarno v Evropi ima tudi MG Motor. Družba Leapmotor, ki je del evropskega koncerna Stellantis, bo avtomobile izdelovala tudi na Poljskem.