Lepo skrbite za svoj akumulator? (video)

Akumulator je baterija, kjer je shranjena električna energija. Zanimalo nas je, kako ga vzdržujemo, da nam bo dobro služil, kako nam jo lahko zagode in koga poklicati na pomoč.

1 / 13

Foto: Bor Slana

2 / 13

Foto: Bor Slana

3 / 13

Foto: Bor Slana

4 / 13

Foto: Bor Slana

5 / 13

Foto: Bor Slana

6 / 13

Foto: Bor Slana

7 / 13

Foto: Bor Slana

8 / 13

Foto: Bor Slana

9 / 13

Foto: Bor Slana

10 / 13

Foto: Bor Slana

11 / 13

Foto: Bor Slana

12 / 13

Foto: Bor Slana

13 / 13

Foto: Bor Slana

Ko imamo nov avtomobil, na akumulator kar malce pozabimo, do trenutka, ko avtomobila ne moremo več tekoče zagnati.

Če se izprazni, preden naj bi se končala njegova življenjska doba, smo najverjetneje pozabili ugasniti katerega od porabnikov. Ti so lahko luči, ambientalna lučka, radio, gretje ali klimatska naprava …

Življenjska doba akumulatorjev

Odvisna je od velikosti, kakovosti in nekoliko tudi starosti avtomobila.

V praksi se je pokazalo, da akumulatorji v novih avtomobilih ob normalni rabi v povprečju dočakajo šest do sedem let, v rabljenih pa od štiri do pet let, saj njihova življenjska doba upada s splošnim slabšanjem stanja avtomobila.

Sami lahko s skrbnim vzdrževanjem akumulator vzdržujemo v dobrem stanju.

Kaj lahko sami postorimo za dobro kondiciji akumulatorja?

Vsake toliko časa preverimo, ali se je na priključkih nabrala umazanija. To lahko sami očistimo z žičnato krtačo.

V akumulator je treba občasno doliti tekočino, vendar to delo zaradi jedkosti tekočine raje prepustimo strokovnjaku.

Posebej v jesenskem času imajo servisi akcije, s katerimi pozivajo lastnike avtomobilov na pregled akumulatorja pred resnejšim mrazom.

Ko avtomobila ne moremo zagnati …

Bodisi da ni dovolj moči, da bi ga zagnali, ali je povsem neodziven, takrat je treba poklicati pomoč. Strokovnjaki na mestu preverijo, če sumijo težavo v akumulatorju, koliko je v njem energije.

Če se vsaj malo odziva, je dovolj, da ga kar na terenu, tako da nikogar ne oviramo ali ogrožamo, napolnimo, če pa je avtomobil povsem neodziven, ga vlečna služba odpelje k najbližjemu pooblaščenemu avtomobilskemu servisu.

Hitra navodila: Kako prižgati avtomobil s premostitvenim kablom

Avtomobil, ki se mu je izpraznil akumulator, zaženemo tako, da ga s premostitvenim kablom (klemami) povežemo z akumulatorjem v drugem delujočem avtomobilu.

Delujoči avtomobil parkiramo nasproti tistega s praznim akumulatorjem in ga pustimo prižganega. S premostitvenim kablom ju povežemo tako, da preverimo označbe na obeh koncih kabla – vsak konec ima svoj plus in svoj minus.

Akumulatorja povežemo tako, da premostitveni kabel z znakom minus nastavimo na del akumulatorja, ki je tudi označen z minusom, premostitveni kabel z oznako plus pa nastavimo na del akumulatorja z označbo plus. Enako naredimo tudi pri drugem avtomobilu.

Nedelujoči avtomobil prižgemo.

Če moramo zamenjati akumulator …

… je dobro poznati dimenzije akumulatorja, kakršen je ustrezen za naš tip vozila, in zahtevane karakteristike, to sta kapaciteta akumulatorja in zagonski tok.

Če nam prostor v avtu dopušča, je bolje vzeti nekoliko močnejši akumulator, torej kakšno amper zagonskega toka več ali kakšno ampersko uro.

Velikost akumulatorja pa je odvisna tudi od tipa motorja: ali gre za dizelski ali bencinski. Akumulatorji se razlikujejo še po obliki, različnih pozicijah polov zagonski moči.

[video: 55481 / ]

Koga poklicati na pomoč, ko ne moremo zagnati avtomobila?

Pokličemo asistenčno-storitveni center Zavarovalnice Triglav na brezplačno telefonsko številko 080 2864 (če ste v tujini, na telefonsko številko +386 2222 2864). Okoli 130 pogodbenih asistenčnih izvajalcev v Sloveniji in množica v tujini bo v najkrajšem možnem času prispela na pomoč. Avtomobilska asistenca zagotavlja 24-urno pomoč v Sloveniji in v večini evropskih držav.

Ali ste vedeli?

Pozimi je več težav z akumulatorji, saj elektrokemični procesi zaradi mraza in vlage potekajo počasneje. Drugi razlog za povečane težave pa je priklop več posrednih porabnikov, predvsem gretje.

Sorodne vsebine

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Popularno

Vroči članki

Najbolj brano