Gregor Pavšič

Petek,
4. 10. 2013,
13.49

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Lamborghini

Petek, 4. 10. 2013, 13.49

8 let

Lamborghini Roda Stewarta: vozil ga je 13 let, bo dovolj milijon evrov?

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Miura SV je ekskluziven športni avtomobil, s katerim se je Lamborghini dokazal na trgu superšportnikov. Enega med njimi je naročil tudi zvezdnik Rod Stewart, ta isti avtomobil pa danes prodajajo.

Z miuro se je Lamborghini povsem dokazal

Lamborghini je bil do leta 1966 tehnološko sicer priznan izdelovalec športnih avtomobilov, ki pa jim je manjkalo nekaj osebnega pridiha in čustev.

Vse pa se je spremenilo na takratnem ženevskem avtomobilskem salonu, kjer so Italijani predstavili nov model miura. To je bil pravi oblikovalski šok in takrat najhitrejši serijski avtomobil na svetu. Testni vozniki so ga brez težav pognali do 290 kilometrov na uro.

Pozneje je Lamborghini za miuro izdelal še bolj skrajno različico SV (spinto veloce), ki je dobila malenkostne oblikovalske spremembe, močnejši motor in bolj kakovostno izdelavo. A ker je vodstvo podjetja istočasno napovedalo tudi razvoj novega modela countach, ki je bil sicer še več let oddaljen od serijske proizvodnje, so bogataši raje kot miuro počakali na naslednika.

Stewart je naročil desni volan, klimatsko napravo in radijski kasetnik

Izjema je bil britanski rock zvezdnik Rod Stewart. Naročil je posebno različico z volanom na desni strani, vgradnjo klimatske naprave in si zamislil tudi kasetni predvajalnik z možnostjo snemanja. Ta miura SV je bila 701. od skupno 765 narejenih vozil, izdelali so jo 31. maja 1972. Stewart jo je imel pri sebi še trinajst let.

Čeprav miura SV ni bila brez pomanjkljivosti – posoda za gorivo je bila nad sprednjimi kolesi, uplinjač pa je lahko tudi puščal gorivo na vroč motor –, je danes izredno dragocen superšportni starodobnik.

Lani so jo prodali za dober milijon evrov, kakšen bo znesek letos?

Leta 2004 so dotično miuro obnovili v Lamborghinijevi tovarni, letos je sodelovala tudi na vseitalijanski vožnji ob praznovanju 50-letnice proizvajalca, po katerem je lastnik obnovil motor za 64 tisoč evrov. Prejšnji mesec so nekdanjo Stewartovo miuro prodali za 1.095.000 evrov, zdaj pa se spet prodaja.

Kakšna bo tokrat cena nekdanjega avtomobila rock zvezdnika?