Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jure Gregorčič

Sobota,
9. 2. 2013,
15.36

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Kia Družinski Avtomoto

Sobota, 9. 2. 2013, 15.36

8 let

Kia soul – nova motorja in več varnosti

Jure Gregorčič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Temu Kijinemu urbanemu posebnežu je prenova prinesla več aktivne in pasivne varnosti, dva nova motorja ter opcijsko LED-razsvetljavo spredaj in zadaj.

Podoba ostaja samosvoja

Na zunaj se prenovljeni soul skoraj ne razlikuje od svoje podobe pred prenovo. Nekoliko več širine mu sicer daje občutek stabilnejše, odločnejše drže na cesti. V dolžino je zrasel za 1,5 centimetra (skupna dolžina 4,12 metra), vendar je ta prirastek namenjen zgolj podaljševanju nosu zaradi vgradnje novih motorjev.

Nekoliko nižje je postavljena tudi širša zračna odprtina, okrogli meglenki pa sta dobili večji premer. Opcijsko so po novem na voljo projekcijski žarometi, ki so dobili črno obrobo, in dnevne luči v LED-tehniki, tako spredaj kot zadaj. Novi so še LED-smerokazi v vzvratnih ogledalih.

Več sprememb v notranjosti

Prenova je pa je konkretneje posegla v potniški prostor soula. Korejci obljubljajo, da je zaradi bolje zvočno izoliranega motornega pokrova ter novega menjalnika z drugačnimi prestavnimi razmerji vožnja v soulu tišja in bolj prijetna.

V potniški kabini v oči pade nova sredinska konzola z okroglim LCD-zaslonom za krmiljenje klime. Opcijsko pa si je mogoče omisliti posebne visokoločljive merilnike supervision.

Obrabi naj bi bolj kljubovala stikala, ki so prevlečena z večplastno kovinsko barvo (nanoplasti).

Pogonski sklopi iz družine cee'd

Pod motornim pokrovom se po novem vrtita dva nova 1,6-litrska motorja, ki ju je soul povzel iz novega cee'da.

Bencinski GDI zmore 103 kilovate in, če je opremljen s tehnologijo EcoDynamics (sistem start/stop z inteligentnim alternatorjem AMS), naj bi na 100 kilometrov porabil šest litrov.

Dizelski agregat z oznako CRDi enake prostornine pa pridela 94 kilovatov in 260 njutonmetrov navora. Tudi ta je lahko opremljen s prej omenjeno ekotehnologijo, ki naj bi mu porabo goriva znižala na 4,7 litrsko povprečje izpustov ogljikovega dioksida pa naj ne bi preseglo 125 gramov na kilometer.

Vsi souli so po novem serijsko opremljeni s 6-stopenjskim ročnim menjalnikom, na voljo pa je tudi prav tako 6-stopenjski samodejni menjalnik.

Varnejši

V Evropi so vsi souli serijsko opremljeni s šestimi zračnimi blazinami in aktivnimi vzglavniki spredaj, ki preprečujejo usodne poškodbe vratu pri trku od zadaj.

Na seznamu serijske aktivne varnostni je stabilizacijska elektronika (ESC s sistemom VSM), ABS s pomožnim zavornim sistemom EBD in sistemom za pomoč pri speljevanju v klanec HAC.

Ne spreglejte