Ponedeljek,
23. 7. 2018,
10.17

Osveženo pred

5 let, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,38

Natisni članek

Ferrari Sergio Marchionne

Ponedeljek, 23. 7. 2018, 10.17

5 let, 9 mesecev

Kdo je novi šef Ferrarija?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,38

Potem ko je zaradi zdravstvenih težav odstopil kontroverzni Sergio Marchionne, bo novi izvršni predsednik Ferrarija postal Louis Carey Camilleri, nekdanji šef tobačnega velikana Philip Morris International.

Kdo je novi vodja Ferrarija?

63-letni Camilleri je bil član odbora od leta 2015. Uspešen poslovnež se je rodil v Egiptu, starši pa prihajajo z Malte. Že leta 1978 se je v Švici pridružil tobačnemu velikanu Philip Morris, kjer je leta 2008 postal predsednik upravnega odbora in izvršni predsednik. Preden je prevzel vodenje tega podjetja, je bil od leta 2001 do leta 2007 predsednik prehrambnega podjetja Kraft Foods, med letoma 2002 in 2007 pa je bil sočasno še predsednik upravnega odbora.

Na položaj predsednika FCA so že imenovali Mika Manleyja, ki je do zdaj znotraj koncerna vodil znamko Jeep. Ta je vodenje znamke prevzel leta 2009, ko je prišla pod okrilje Fiata. Manleyju je uspelo z Jeepom ustvariti globalno zelo uspešno zgodbo. Nemudoma bo dobil vse izvršne pravice predsednika koncerna FCA. Prvi nadzornik družbe Ferrari je postal John Elkann, ki je tudi nadzornik celotnega koncerna FCA.

Fiat Chrysler Automobiles (FCA) predsednik uprave Sergio Marchionne
Avtomoto Šok na čelu Fiata in Ferrarija

Sergio Marchionne
Avtomoto Nekdanji šef Fiata: Že od petka v komi?

V zgodovino znamke se bo zapisal zaradi nekaterih drznih potezah

Marchionne bi moral ostati izvršni predsednik in predsednik upravnega odbora Ferrarija vse do leta 2021, toda zaradi težav, ki so se pojavile po operaciji desne rame, je prepustiti vajeti drugim. Sloviti Italijan je leta 2014 na vrhu proizvajalca superšportnih avtomobilov zamenjal Luco di Montezemola, potem ko sta se sprla zaradi različnih pogledov na prihodnost. Di Montezemolo je želel ohraniti ekskluzivnost znamke in izdelati največ 7.000 vozil na leto, Marchionne pa se s tem ni strinjal. Ferrari je poslal na svojo pot ter s tem močno povečal vrednost družine Agnelli, ki ima največji delež, in drugih delničarjev, hkrati pa dvignil proizvodnjo na deset tisoč vozil na leto.