Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
24. 6. 2015,
15.39

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Zavarovalnica Triglav Varna vožnja advertorial

Sreda, 24. 6. 2015, 15.39

2 meseca, 1 teden

Kdaj voznik začetnik postane pravi voznik?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Pravkar ste prejeli vozniško dovoljenje. Čestitamo! Gotovo ste vznemirjeni, veseli in malce nervozni. Ne skrbite, ob strani vam stojijo prijatelji in Zavarovalnica Triglav z aplikacijo Drajv.

Pravkar ste se pridružili klubu številnih voznikov začetnikov in prav je, da ste tako velikega dosežka veseli.

Čeprav ste pravkar opravili vozniški izpit, se prave lekcije iz varne vožnje šele začenjajo. Vaja dela mojstra, zato izkoristite vsak trenutek za vožnjo v različnih vremenskih razmerah, prilagojeno svojim izkušnjam. Zavedajte se svojih sposobnosti in ne posnemajte izkušenih voznikov. Če vidite voznika, ki pred rumeno lučjo na semaforju pospeši vozilo in zapelje v križišče, tega nikar ne počnite tudi sami.

Imate svoj nov, bleščeč avto? Med šolo vožnje ste izvedeli veliko o varni vožnji in avtomobilih, o svojem avtomobilu pa se morate šele poučiti. Preden se s prijatelji odpravite na prvi skupni izlet, se pobliže spoznajte s svojim jeklenim konjičkom. Usedite se vanj, vklopite ga in se razglejte. Spoznajte vsak gumb, vsako stikalo, števec, vse kazalce in svetlobne signale. Pozanimajte se, kaj pomenijo in kako delujejo. Naštudirajte radijski sprejemnik. Ali veste, kako se vklopijo prometne informacije? Pozanimajte se, kdaj je čas za redne servise in kako je treba avtomobil vzdrževati, kje so obvezna oprema, dvigalka in rezervno kolo ter kako se natoči gorivo. Saj vendar nočete biti tisti voznik, ki sredi avtoceste ostane s praznim rezervoarjem?

Varen voznik tudi v družbi prijateljev

Kako vozite, ko ste v družbi prijateljev? Ali opažate, da se vaš način vožnje spremeni, ko sedete za volan, v avtomobilu pa z vami sedijo še prijatelji? Vozniki velikokrat želijo narediti vtis na sopotnike ter si privoščijo previsoko hitrost in preveč napadalno vožnjo. Če to opazite tudi pri sebi, se umirite in vozite tako, da boste imeli vozilo in cesto pod nadzorom. Za voznika začetnika veljajo strožja cestno-prometna pravila kot za voznike z dolgoletnimi izkušnjami.

Predvsem pa boste z ekonomično vožnjo veliko prihranili.

Ko mlad voznik dobi vozniško dovoljenje, se pravo delo šele začne. Voznik začetnik mora po pridobljenem vozniškem izpitu opraviti program dodatnega usposabljanja v skupnem trajanju 12 ur. Vozniško dovoljenje podaljšajo, ko mladi voznik opravi to obveznost.

Kako lahko izboljšamo svojo tehniko vožnje in s tem varnost vožnje? Na usposabljanjih za varno vožnjo voznik začetnik razvije pravi občutek za vožnjo, da ne precenjuje svojih sposobnosti, nauči se prepoznavati nevarnosti, povezane z zaviranjem v kritičnih situacijah, opazovati in predvidevati ter prilagajati hitrost različnim okoliščinam. Nauči se tudi ohranjati koncentracijo, opazovati in predvidevati ter ohranjati položaj na vozišču. Voznik se uči prilagajati hitrost in uporabljati manevre umikanja nenadnim oviram na cesti. Nekaj pozornosti morajo nameniti tudi primerni varnostni razdalji.

Hitra vožnja je dražja

Od Ljubljane do Bleda je 54 kilometrov. Razdaljo lahko prevozimo v približno 40 minutah. Stroški bencina za vožnjo od Ljubljane do Bleda pri različni porabi znašajo:

- 5,1 litra na 100 kilometrov: 3,77 evra

- 8,2 litra na 100 kilometrov: 6,07 evra

- 13,4 litra na 100 kilometrov: 9,92 evra

Ne spreglejte