Torek,
30. 8. 2022,
10.46

Osveženo pred

1 leto, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,06

7

Natisni članek

subvencije električni avtomobili Francija

Torek, 30. 8. 2022, 10.46

1 leto, 8 mesecev

Je to prava smer? Francija želi električni avto za 100 evrov na mesec.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,06

7

Dacia spring | Foto Gašper Pirman

Foto: Gašper Pirman

Francija pripravlja nov način subvencioniranja električnih avtomobilov s katerim želijo zaobiti visoke stroške, ki jih bo prinesel energetski prehod ter obenem omogočiti manj premožnim prebivalcem, da se odločijo za prehod na električna vozila. Emmanuel Macron je že v svoji kampanji na aprilskih predsedniških volitvah napovedal nove vzpodbude za nakup električnih avtov, kot je potrdil finančni minister pa bo cena najema znašala vsega 100 evrov.

Gabriel Attal, francoski finančni minister je ob intervjuju na francoski televiziji LCI potrdil, da pripravljajo novo olajšavo za najem oziroma nakup električnih vozil. Kupca bo najem na mesečni ravni stal 100 evrov, kar je manj, kot je trenutni strošek za gorivo pri večini francoskih državljanov je potrdil Attal in obenem poudaril, da iščejo načine kako najhitreje in učinkoviteje pripraviti te olajšave.

Odgovor na kritike, da so e-avti predragi

V volilni kampanji je Macron obljubil, da bo pripravil rešitev za nakup električnih avtov, ki bo primerna tudi za državljane z nižjimi Za zdaj še ni jasno kateri električni avtomobili bodo na voljo za 100 evrov mesečnega stroška. Če želi iniciativa uspeti in doseči svoj namen, se bodo morali za takšno vsoto prodajati tudi nekateri boljši električni avtomobili. | Foto: Gašper Pirman Za zdaj še ni jasno kateri električni avtomobili bodo na voljo za 100 evrov mesečnega stroška. Če želi iniciativa uspeti in doseči svoj namen, se bodo morali za takšno vsoto prodajati tudi nekateri boljši električni avtomobili. Foto: Gašper Pirman prihodki. Številni so se pritoževali nad cenami električnih avtomobilov. Kljub državnim subvencijam (6.000 evrov za električni avto s ceno do 47 tisoč evrov) so nedosegljivi večini državljanov, čeprav je francoska vlada ponujala še dodatne olajšave za tiste, ki svoj stari avto zamenjajo za električni. Tržni delež električnih avtov v Franciji je sicer bil v prvih sedmih mesecih leta 12-odstoten.

"Vemo, da za veliko Francozov ostanejo predragi," je težavo o cenovni nedostopnosti električnih avtov komentiral Attal. Ni pa minister pojasnil kateri električni avtomobili bodo na voljo za nakup po mesečni ceni 100 evrov. Trenutno je za daljši način odplačevanja za 120 evrov na mesec na voljo dacia spring. Tudi že precej stari nissan leaf na mesečni ravni stane le 139 evrov, kar ni bistveno več kot načrtuje francoska vlada. A bodo morali električni avti postati cenejši predvsem v novejših izvedenkah, z daljšimi dosegi in hitrejšim polnjenjem.

V Sloveniji eden že zdaj za 100 evrov na mesec

Tako kot v Franciji, je tudi v Sloveniji najcenejši električni avto na trgu dacia spring. Gre za precej podobno zgodbo v smislu financiranja, saj je ob sklenitvi z Eko sklad kreditom in ob časovno daljšemu odplačevanju (10 let, polog cca 9 tisoč evrov) mesečni obrok le 100 evrov. Pri tistih malo boljših, večjih in novejših električnih avtih je cena odplačevanja na mesečni ravni več kot štirikrat višja. Tako je ID.3 vsaj 460 evrov na mesec, renault megane e-tech electric 280 evrov in renault twingo electric 100 evrov, a ob večjem pologu in spet daljši dobi odplačevanja.