Gregor Pavšič

Četrtek,
5. 4. 2012,
8.07

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4
Hyundai

Natisni članek

Četrtek, 5. 4. 2012, 8.07

8 let, 3 mesece

Hyundaiev SUV tudi v tretji generaciji ohranja ime santa fe

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4
Hyundai je na avtomobilskem salonu v New Yorku predstavil tretjo generacijo svojega priljubljenega SUV-ja santa fe.

Večji in lažji od predhodnika

Pri Hyundaiu so se odločili, da avtomobila ne poimenujejo ix45, temveč bodo ohranili prepoznavno ime santa fe. Avtomobil so naredili na osnovi nove sonate, v primerjavi s predhodnikom pa je daljši, širši in nižji, toda ima enako medosno razdaljo. Od predhodnika je tudi za 120 kilogramov lažji.

Novi santa fe povzema "fluidne" oblikovalske poteze novih hyundaiev, zato ima ostrejše zunanje linije in agresivnejši sprednji del.

Hyundai bo santa feja s podaljšano medosno razdaljo ponujal tudi v različici s sedmimi sedeži. Na voljo bo tudi različica s šestimi sedeži, santa fe sport s petimi sedeži pa je namenjen tržišču v ZDA.

V Evropi naj bi santa fe dobil petodstotni tržni delež

Hyundai je SUV-ja v New Yorku predstavil s 3,3-litrskim motorjem V6, ki pa ga v evropskih modelih ne bo. Čeprav ponudba motorjev še ni natančno razdeljena, naj bi bile možnosti dvolitrski in 2,2-litrski dizelski ter 2,4-litrski bencinski motor.

Pri Hyundaiu si tudi od tretje generacije santa feja obetajo dobro prodajo, saj so jih do zdaj prodali že 2,5 milijona, od tega 350 tisoč v Evropi. Pričakovan tržni delež znaša pet odstotkov.