Jure Gregorčič

Sobota,
10. 5. 2014,
20.50

Osveženo pred

2 leti, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Goodyear Tovorni Avtomoto

Sobota, 10. 5. 2014, 20.50

2 leti, 9 mesecev

Guma, večja od slona

Jure Gregorčič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
V Goodyearovi tovarni v Kansasu (ZDA) med drugim izdelujejo obutev za orjaške transportne rudniške tovornjake. Največja guma, narejena v tej tovarni, ima premer kar 4,023 metra in tehta 5,4 tone.

100-tonska nosilnost

Še bolj kot same dimenzije te orjaške gume pa so presunljive obremenitve, ki jih mora zdržati. Pri hitrosti do 50 kilometrov na uro mora biti ta guma s svojo strukturo sposobna nositi neverjetnih 100 ton.

Za lažjo primerjavo: ena sama taka guma bi denimo zmogla na sebi nositi enega največjih bagrov, ki jih premore Slovenija, pa še deset malih hyundaiev i10 bi lahko za povrhu postavil na ta bager.

Tovrstne "težkokategorne" pnevmatike so namenjene predvsem velikim transportnim tovornjakom v odprtih rudniških kopih in največjih kamnolomih. Primerna je za platišča velikosti 63 palcev.

Ti jekleni dinozavri, brez katerih si ni mogoče predstavljati denimo rudnikov bakra in enormnih gradbenih projektov, kjer se pretovori na milijone kubičnih metrov zemlje ter kamenja, so operativni praktično po vsem svetu.

Goodyearov obrat v Kansasu te mega gume zato dobavlja praktično skoraj na vse celine našega planeta.

Posebna hladna zmes za boljše odvajanje toplote

Guma velikanka, katere ogrodje in pasovi so jekleni, je izdelana z uporabo najsodobnejše in izredno natančne opreme za proizvodnjo pnevmatik.

Pri njenem razvoju je Goodyear uporabil najnaprednejša orodja za računalniško simulacijo, poleg tega pa je moral skozi razvojno-testno obdobje ves čas intenzivno sodelovati tudi s proizvajalci originalne opreme in surovin. Z namenom, da bi s to gumo lahko dejansko zagotovili kar največjo tovorno zmogljivost, so razvili posebno "hladno" zmes za tekalno plast.

Tako imenovana pnevmatika CycleMax, s pomočjo te nove "hladne" zmesi in središčnih kanalov, ki se med seboj prepletajo ter tako zagotavljajo večjo stabilnost in dodatno sproščanje toplote, zmore kljubovati ekstremnim obremenitvam in sila grobim voznim površinam.

Za zagotavljanje boljšega oprijema ima tudi mega guma profilne kanale. Ti neusmerjeni kanali so postavljeni pod ostrim kotom. Valoviti rob bočnice pa preprečuje čezmerno segrevanje med vožnjo, ko gume ob podlago med vožnjo pritiska več stotonski tovor rude in lastne teže tovornjaka.