Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
13. 12. 2007,
15.48

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Ford

Četrtek, 13. 12. 2007, 15.48

8 let

Ford focus

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Spremembe na focusu, ki jih je predstavil Ford, posegajo tako na zunanjost vozila kot na njegovo notranjost. Še več, za pričetek leta 2008 najavljajo tudi nekatere novosti v drobovju.

S tem se bo spisek sprememb količinsko kar malo približal tistemu, ki ponavadi spada k menjavi generacije. Ampak to bi bilo po treh letih življenske dobe avta le malce pretirano. Morda je boljša definicija, po kateri se focus s prenovo približuje mondeu, vključuje pa tudi značilnosti, ki jih najdemo v C/S-maxu in galaxyju.

Z Azurne obale v gore

Med vožnjo iz Nice v gorato notranjost nismo uspeli preveriti vseh novosti, vendar nam focus ni ostal ničesar dolžan. Med vzpenjanjem proti Alpam na višino več kot tisoč metrov smo prevozili nešteto različnih, "dolgih" in 180-stopinjskih ovinkov, kar nam je bilo res v veselje. Vozniške užitke sta v enaki meri omogočala gorska cesta, vredna brzincev rallyja Monte-Carlo, in ford focus s svojo izredno vodljivostjo ter zanesljivo lego med športno vožnjo.

Kinetic design

Pri Fordu na prvem mestu poudarjajo prenovljeno obliko focusa, ki je bolj usklajen s "kinetic designom". Če ta marketinški izraz prevedemo iz jezika oblikovalcev: določene linije (na primer tista vzdolž boka, kakršno imajo BMW-ji) in po mondeovo zasnovana dvojna rešetka ter nekateri poševno (namesto navpično) zasnovani zunanji elementi izražajo bolj športen značaj vozila.

Po vzoru mondea

V focusu je po novem na voljo sistem "easy fuel" s samozapornim čepom, ki hkrati preprečuje dolivanje napačne "župce". "Ford Power" sistem za zagon motorja brez ključa deluje s pomočjo gumba na konzoli med sedežema. V kombinaciji s pomičnimi žarometi so zadaj vgrajene svetlobne enote z LED tehnologijo. Med ostalimi dodatnimi možnostmi omenimo Sonyjev digitalni radio (pri nas to sicer še ni aktualno), zanimivost pa predstavlja 230-voltna vtičnica. Z omejitvijo do 150 W lahko na primer priključimo sesalnik za prah. Med ostalo opremo je možna tudi izbira sistema za nadzor tlaka v pnevmatikah.

Menjalnik na dve sklopki ...

Česa v focusu nismo uspeli preveriti in zakaj ne? To je tako: nekatere novosti so napovedane, pa bo treba o njih še kaj napisati. To velja za Fordov "powershift" menjalnik, ki je tako kot Audijev DSG konstruiran z dvema sklopkama. Na vrsto pridejo limuzinski štirivratni focus, coupe-cabriolet in športnik ST. Po drugi strani pa v vseh preizkušenih vozilih ni bila na voljo vsa prej omenjena oprema z doplačilnega spiska. Pa vseeno ni še nič zamujenega. Ob prihodu k nam bo domača predstavitev, kmalu za tem pa obširnejši test.

ECOnetic, flexifuel, CNG, LPG ...

Poleg uveljavljenih bencinskih duratec in dizelskih duratorq motorjev je focusu namenjen tudi ekološko naravnani 1,6-kubični dizelski motor z 90 konjskimi močmi. Nizko vsebnost CO2 v izpuhu so dosegli z množico tehnološko manj zahtevnih ukrepov. Podobno kot drugi proizvajalci so izboljšali aerodinamiko, znižali podvozje in namestili pnevmatike z manjšim kotalnim uporom. Poudarili so tudi uporabo nižje viskoznosti olja, ki v menjalniku zmanjšuje trenje. Pohvalno je, da za nekatere trge predvidevajo motorje, ki delujejo tako na zemeljski plin (CNG) kot na naftni plin (LPG). Focus je dobavljiv tudi z motorji "flexifuel", ki delujejo na mešanico bencina in biogoriva.

Ne spreglejte