Gregor Pavšič

Petek,
14. 8. 2015,
11.55

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Emirates

Petek, 14. 8. 2015, 11.55

8 let

Emirati z najdaljšim letom na svetu, 17 ur tudi za slovenskega kopilota

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Letalski prevoznik Emirates bo domači Dubaj povezal z mestom Panama in si prislužil najdaljši reden let brez vmesnega postanka v komercialnem letalstvu. Letalo bo v zraku 17 ur in pol.

Qantas bo ostal brez prestižne lovorike

Prestižno lovoriko najdaljšega komercialnega leta brez vmesnega postanka si trenutno lasti avstralski prevoznik Qantas Airlines, kjer je treba med Sydnyjem in Dallasom v ZDA na letalu potrpeti dobrih 15 ur. Pred vzletom morajo v letalo natočiti 323 tisoč goriva, kar stane približno 175 tisoč evrov. Enosmerna vozovnica v prvem razredu lahko stane tudi okrog devet tisoč evrov.

Na najdaljši redni polet z boeingom 777-200LR

Pri družbi Emirates pa zdaj načrtujejo neposredno povezavo med Dubajem in Panamo, ki bo dolga 13.821 kilometrov, let pa bo trajal 17 ur in 35 minut. Na tej liniji bodo začeli leteti februarja prihodnje leto, uporabljali pa bodo letalo boeing 777-200 LR. Na njem bo 226 sedežev v treh razredih. Na najdaljši let se bo najbrž odpravil tudi slovenski kopilot Andraž Kosi, ki pri Emirates kot kopilot dela prav na letalih boeing 777. Pri družbi Emirates dela od leta 2011.

Za enosmerno vozovnico v ekonomskem razredu bo treba februarja odšteti okrog 1.300 evrov, potniki v prvem razredu pa okrog 6.500 evrov.

Povprečni dolet tega letala znaša 17 tisoč kilometrov, pred desetimi leti pa so pri Boeingu z njim že postavili rekordno dolg let med Hongkongom in Londonom. Z minimalno obremenitvijo potnikov jim je uspelo preleteti 21.601 kilometer.

Trenutno najdaljši let družbe Emirates je med Dubajem in Los Angelesom, ki ga opravijo z airbusom A380. Tam razdalja znaša 13.420 kilometrov.

Po ocenah pilotov bo na najdaljši povezavi Dubaj-Panama zagotovo prišlo do omejitev pri številu potnikov in vzletni masi. Poleti na primer letala v Dubaju vzletajo pri temperaturi okrog 50 stopinj Celzija ...

Najdaljši neprekinjeni redni leti so že trajali več kot 19 ur

Do zdaj najdaljši let brez postanka so imeli pri družbi Singapore Airlines, kjer so svoje domače letališče povezovali z Newarkom v zvezni državi New Jersey v ZDA. Ta let je bil dolg 15.344 kilometrov, trajal pa je kar 19 ur. Ta let so ukinili leta 2013, enako tudi povezavo Singapurja z Los Angelesom.