Gregor Pavšič

Sreda,
10. 12. 2014,
12.41

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4
gorivo

Natisni članek

Sreda, 10. 12. 2014, 12.41

8 let, 3 mesece

Cene goriva za Slovence rekordno nizke, toda v Avstriji še deset evrov cenejše

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4
Slovenci že tri leta nismo točili tako poceni goriva, a rezervoar v Avstriji lahko napolnimo še za deset evrov ceneje. V zadnjem letu so trošarine 50-litrsko posodo za gorivo podražile za dva evra.

Ko Korošci in Štajerci avtomobil z gorivom napolnijo deset evrov ceneje

Kljub zadnji pocenitvi goriva Slovenci zanj še vedno odštejemo veliko denarja. Slovenija spada med redke evropske države, kjer ceno goriva še vedno vsakih 14 dni nastavi država. V Avstriji pred dnevi niso zabeležili občutne pocenitve cen goriv, ki so že tako lahko zelo nizke.

Danes je mogoče v Celovcu najti bencinsko črpalko, kjer je treba za liter 95-oktanskega bencina odšteti le 1,14 evra, za liter dizelskega goriva pa 1,10 evra. Podobno nizke so lahko cene tudi na Štajerskem, torej tik čez slovensko-avstrijsko državno mejo.

Za 50-litrsko posodo goriva bi torej Avstrijec (ali seveda Slovenec) v Celovcu lahko odštel okrog deset evrov manj.

Splošno pravilo pri severnih sosedih velja, da so cene najdražje na avtocesti, da trgovci cene še posebej navijajo ob koncih tedna in ob praznikih ter da so razlike v cenah na Dunaju veliko večje kot v nam bližji Koroški. Med najcenejšimi ponudniki goriva v Avstriji niso uveljavljeni mednarodni naftni koncerni, temveč diskontni prodajalci.

V Avstriji so razlike med najdražjimi in najcenejšimi ponudniki sicer velike, saj se lahko cena litra goriva razlikuje tudi za 20 ali 30 centov.

Trošarine v enem letu poln tank goriva podražile za dva evra

Ob zadnji pocenitvi goriva se je po podatkih ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo nabavna cena goriva zmanjšala za dobre tri cente. Trošarine so ostale nespremenjene, spet pa je država povečala prispevek za zagotavljanje podpore proizvodnji električne energije. Ta sicer ne dosega niti centa in zato večjega vpliva na končno ceno goriva nima.

Pred enim letom je bilo treba v Sloveniji za liter 95-oktanskega bencina plačati 1,446 evra. Od takrat so se državne trošarine povečale za skoraj štiri cente, kar 50-litrsko posodo za gorivo podraži kar za dva evra.

Pred petimi leti je bil znesek trošarine na liter bencina nižji kar za 17 centov, kar pa pri polnem tanku goriva pomeni že več kot osem dodatnih evrov.

Ko smo bralce Planet Siol.net spraševali, ali bi podprli uvedbo prostega trga za določanje cene goriva tudi v Sloveniji, bi vas 80 odstotkov tako odločitev sprejela. Le osmina ankentirancev meni, da bi bila sprostitev cen slaba za inflacijo.