Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
18. 9. 2017,
5.03

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,53

1

Natisni članek

BMW Frankfurt

Ponedeljek, 18. 9. 2017, 5.03

6 let, 6 mesecev

Bomo priča koncu avtomobilskih ključev?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,53

1

BMW 530d ključ | Foto Ciril Komotar

Foto: Ciril Komotar

Bavarski proizvajalec vozil raziskuje, ali je avtomobilski ključ še nujno potreben pripomoček v avtomobilski industriji.

Novi BMW X7: skrite kljuke in samodejna vrata kažejo želje inženirjev iz Bavarske #video


Pametni ključ za BMW serijo 5, uporabnik lahko nadzoruje svoj avtomobil, hkrati pa na daljavo vklopi prezračevanje in avtomobil parkira v ozek parkirni prostor. | Foto: Gregor Pavšič Pametni ključ za BMW serijo 5, uporabnik lahko nadzoruje svoj avtomobil, hkrati pa na daljavo vklopi prezračevanje in avtomobil parkira v ozek parkirni prostor. Foto: Gregor Pavšič Namesto ključa le še pametni telefon?

Ian Robertson, član uprave in vodja prodaje pri BMW, je potrdil, da se sprašujejo, ali avtomobilski svet sploh še potrebuje avtomobilski ključ. Večina kupcev ima dandanes s seboj vedno pametni mobilnik, prek BMW-jeve aplikacije pa je mogoče odklepati/zaklepati vozilo. S tem se skoraj izniči pomembnost avtomobilskega ključa, saj so ti klasični ključi vse bolj zastareli.

''Iskreno, koliko ljudi ga pravzaprav potrebuje? Nikoli ga ne vzamejo iz žepa, zakaj ga morajo potem nositi s seboj,'' je dejal Robertson v intervjuju na frankfurtskem avtosalonu. Njihovim kupcem namreč za zagon motorja ni treba vstaviti ključa, torej ga potrebujejo le za odklep in zaklep avtomobila. Tako želijo pri BMW najti rešitev, ki bo v zgodovino poslala avtomobilski ključ.

BMW hkrati razvija tudi vrata vozil s skritimi kljukami in samodejnimi vrati. Tako rešitev, podobno, kot jo že ima Tesla, je pokazala študija novega velikega športnega terenca X7. Taka rešitev, če bo seveda dovolj dobro razvita, bo še pripomogla k slovesu od avtomobilskega ključa.

''Iščemo rešitve, ali je to mogoče in ali to lahko storimo. Ali naj storimo to zdaj ali enkrat v prihodnosti, bomo videli,'' je sklenil Robertson.

Ne spreglejte