Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Petek,
15. 9. 2017,
7.42

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,08

4

Natisni članek

Avtosalon Frankfurt 2017 BMW X7 BMW

Petek, 15. 9. 2017, 7.42

6 let, 6 mesecev

Jacek Fröhlich, vodja oblikovanja luksuznih vozil BMW, o novem X7

Novi BMW X7: skrite kljuke in samodejna vrata kažejo želje inženirjev iz Bavarske #video

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,08

4

BMW razvija vrata vozil s skritimi kljukami in samodejnimi vrati. Tako rešitev, podobno kot jo že ima Tesla, je pokazala študija novega velikega športnega terenca X7. Ta bo odgovor na zahteve trga, ki želi še večje in bolj luksuzne športne terence. BMW z njim tudi uresničuje napoved, da se bo izdatneje posvetil tudi dražjim vozilom z večjim potencialom zaslužka.

Video - Spoznajte delovanje samodejnih vrat pri BMX X7

Jacek Fröhlich: V prihodnje bi radi izdelali avtomobile s preprostim, emocionalnim in prefinjenim slogom. Študija X7 to odraža, prav tako tudi koncept serije 8. | Foto: Gregor Pavšič Jacek Fröhlich: V prihodnje bi radi izdelali avtomobile s preprostim, emocionalnim in prefinjenim slogom. Študija X7 to odraža, prav tako tudi koncept serije 8. Foto: Gregor Pavšič BMW je na avtomobilskem salonu v Frankfurtu s študijo X7 iPerformance napovedal tako svoj novi in do zdaj največji športni terenec, s katerim se še bolj podajajo v svet prestižnih in luksuznih vozil, prav tako pa tudi (skupaj s konceptom BMW serije 8) oblikovalske smernice svojih prihodnjih modelov.

BMW razvija skrite kljuke v vratih – vpliv Tesle?

Ko smo se v Frankfurtu srečali z Jacekom Fröhlichom, vodjem oblikovanja luksuznih vozil pri BMW, se po našem prvem vtisu z BMW X7 nismo mogli upreti prvemu vprašanju. Čeprav je bil razstavljeni avto le koncept, so vrata s skritimi kljukami in samodejnim odpiranjem samodejno klicala po primerjavi z že serijskimi avtomobili ameriške Tesle.

Ta je v preteklosti veliko energije vlagala v zanimive elemente vozila, prave avtomobilske "gadgete". Elon Musk je na primer na vsak način želel vrata s skritimi kljukami, ki bistveno izboljšajo stransko linijo modela S. Ko so izdelali model X, je inženirjem preglavice povzročal z nepopustljivo željo po dvižnih zadnjih stranskih vratih. V serijski različici modela S so bile skrite kljuke eden najbolj opaznih elementov in v avtomobilski industriji je postal jasno, da imajo kupci take elektronske rešitve radi.

Novi BMW X7 bo resnično velik športni terenec, ki bo na trgu neposredni odgovor na audija Q7. V primerjavi z X5 je 31 centimetrov daljši (koncept X7 je dolg kar 5,2 metra) in ima 17 centimetrov daljšo medosno razdaljo (3,1 metra). Nezgrešljiva je agresivna sprednja maska motorja z navpičnimi letvicami. V notranjosti ima vozilo tri vrste sedežev (po dva v vrsti), nameščene digitalne zaslone za potnike v zadnjih vrstah in obilo prostora. V vozniškem prostoru izstopata predvsem združena dva digitalna zaslona v navidezno eno enoto, kar je na primer podobna rešitev, kot jo Mercedes-Benz uporablja pri svojem razredu S. BMX X7 bo predvidoma v serijski različici predstavljen prihodnje leto.

Zadnji del X7 se dviga zelo pokončno, kar povečuje prostornost v notranjosti. Koncept ima šest sedežev, serijski jih bo imel lahko predvidoma tudi sedem. | Foto: Gregor Pavšič Zadnji del X7 se dviga zelo pokončno, kar povečuje prostornost v notranjosti. Koncept ima šest sedežev, serijski jih bo imel lahko predvidoma tudi sedem. Foto: Gregor Pavšič

"Brez kljuk je avto oblikovalsko čistejši ..."

"Koncept je blizu serijskemu modelu, ki prihaja na trg v nekaj letih. Taki gadgeti so prihodnost. Želimo si to storiti, poskušamo in radi bi to uporabili tudi v serijskih različicah. Na teh elementih delamo in jih razvijamo. Kljuke – radi bi obdržali karoserijo čisto. Kljuke ne pomagajo narediti preproste linije. Stranski del vozila brez kljuk je bistveno bližje tistemu, kar želimo z vidika oblikovanja narediti," nam je povedal Fröhlich.  

Ni nam znal oziroma smel povsem natančno povedati, s katerim prihodnjim modelom bi BMW lahko prvič ostal brez vidnih kljuk vrat. Pri konceptu X7 se kljuke niso iztegnile iz vrat kot pri Tesli, temveč je bila na njihovem mestu le navidezna kljuka z nameščenimi senzorji. Ko so zaznali rahel dotik oziroma poteg z roko, so se vrata počasi odprla.

Trg želi velike in luksuzne športne terence, X7 je tudi odgovor na povpraševanje strank

Taka rešitev, če bo seveda dovolj dobro razvita, cenovno sprejemljiva in jo bo potrdila uprava nemškega avtomobilskega velikana, lahko po Fröhlichovih besedah postane del naslednje serije 7. Tudi serijski X7 bo eden izmed vrhnjih modelov BMW in bi vsaj teoretično lahko imel tudi vlogo prinašanja novih tehnologij v floto vozil.

"Začeli smo ofenzivo z novimi modeli, X7 predstavlja nov oblikovalski jezik. V prihodnje bi radi izdelali avtomobile s preprostim, emocionalnim in prefinjenim slogom. Študija X7 to odraža, prav tako tudi koncept serije 8. X7 je posledica povpraševanja s trga. Tam so iskali velike prestižne avtomobile. Tudi sami smo razmišljali o tem. Koncept prinaša tisto, kar si želimo prinesti na trg. Združiti športnost in luksuz," je dodal naš sogovornik iz BMW.

Koncept BMX X7 nosi ime iPerformance zaradi hibridnega pogonskega sklopa. Štirivaljni bencinski motor deluje skupaj z elektromotorjem (s 150 kilovati je močnejši kot v hibridnih sklopih X5 in serije 7). Doseg na elektriko bo narasel na 100 kilometrov. Hibridna različica X7 bo sicer sledila pozneje, sprva bo novi X7 na voljo s šest- in osemvaljnimi bencinskimi motorji.  

Laserski žarometi so na študiji,2 kot je BMX X7, seveda nepogrešljivi. | Foto: Gregor Pavšič Laserski žarometi so na študiji,2 kot je BMX X7, seveda nepogrešljivi. Foto: Gregor Pavšič

Študija BMX X7, ki je blizu serijske različice, je dolga kar 5,2 metra. Izdelali so jo na platformi novega BMW serije 7. | Foto: Gregor Pavšič Študija BMX X7, ki je blizu serijske različice, je dolga kar 5,2 metra. Izdelali so jo na platformi novega BMW serije 7. Foto: Gregor Pavšič

 

Ne spreglejte