Gregor Pavšič

Petek,
25. 1. 2013,
10.25

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Natisni članek

Audi

Petek, 25. 1. 2013, 10.25

8 let, 5 mesecev

Bo novi audi A8 že samodejno vozil?

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
Audi pospešeno razvija sistem samodejne vožnje avtomobila, ki bi ga lahko vgradil že v novega audija A8. Ta prihaja na trg leta 2016. Največ povpraševanja po sistemu je v ZDA in na Japonskem.

Največ zanimanja za sistem v ZDA in na Japonskem

Audi je tehnologijo samodejno vozečega oziroma avtonomnega avtomobila predstavil na sejmu zabavne elektronike CES v Las Vegasu. Po za zdaj neuradnih napovedih bi lahko to tehnologijo v serijski različici predstavil že leta 2016, ko bo na ceste zapeljala nova generacija audija A8.

Čeprav o natančnih zmogljivosti sistema še ni znanega veliko, bi lahko takšen avtomobil samodejno vozil in zavijal v prometni konici, avtomobil pa bi znal tudi parkirati. Audi največ povpraševanja po sistemu pričakuje od poslovnežev v ZDA in na Japonskem, kjer je prometna gneča še posebej kočljiv problem.

Sistem za zdaj še brez napak

Audi je laserski skener razvil skupaj z nemškim podjetjem Ibeo Automotive Systems in francoskim Valeom. Posamezni skener naj bi stal manj kot tisoč evrov, obenem pa naj bi bil tak0 kompakten, da bi ga lahko vgradili v masko motorja.

Pri Audiju so tudi pohvalili zanesljivost sistema. "V 37 tisoč testnih kilometrih, ki smo jih naredili do zdaj, ni bilo niti še enkrat potrebno človeško posredovanje," je dejal Audijev razvojnik Björn Giesler.