Gregor Pavšič

Torek,
15. 10. 2024,
9.25

Osveženo pred

8 ur, 36 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,51

Natisni članek

Natisni članek

Avtosalon Pariz 2024

Torek, 15. 10. 2024, 9.25

8 ur, 36 minut

Avtomobilski salon v Parizu

Avtomobilski blišč, politiki in še kaj v Parizu: katere so največje zvezde šova? #foto

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,51
Avtosalon Pariz 2024 | Francoski predsednik Emmanuel Macron v Peugeotovem konceptu inception. Ta napoveduje tudi tehnologijo steer-by-wire brez fizične povezave med volanom in kolesi.  | Foto Reuters

Francoski predsednik Emmanuel Macron v Peugeotovem konceptu inception. Ta napoveduje tudi tehnologijo steer-by-wire brez fizične povezave med volanom in kolesi.

Foto: Reuters

Pariški salon je na enem mestu združil večino evropskih proizvajalcev in več prihodnjih kitajskih tekmecev. Razstavišče je privabilo tudi francosko politično elito.

Renault 4
Avtomoto 30 let pozneje, danes uradno razkrita: to je nova Renaultova "katrca" #foto

Osrednja tema na avtomobilski razstavi v Evropi so kriza v evropski avtomobilski industriji, ki se dotika predvsem nizke izkoriščenosti številnih avtomobilskih tovarn v Evropi, kritike višjih carin za kitajske električne avtomobile in pogled na evropske in kitajske novosti, ki nas v bližnji prihodnosti čakajo na evropskih cestah. Od električnih avtomobilov na osnovi retro reinkarnacij originalov, kot sta renault 5 in renault 4, do izposojenih imen v bogati tradiciji znamk (ford capri) in pogleda v prihodnost – citroën C5 aicross, BMW-jeva platforma neue klasse, električni škoda enroq in podobno.

Avtomobilski šov jeseni zanima tudi politike

Prizorišče sta med drugim obiskala tudi predsednika Renaulta in Stellantisa Luca De Meo in Carlos Tavares, prav tako se je v nove avtomobile z zanimanjem usedel francoski predsednik Emmanuel Macron.

Citroën C5 aircross
Avtomoto Nov francoski za družine, takšna bo zunanjost #foto
Fotogalerija
1
 / 28