Jure Gregorčič

Ponedeljek,
25. 4. 2016,
20.00

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,83

Natisni članek

Zeleni avtomoto izpusti Dieselgate Volkswagen

Ponedeljek, 25. 4. 2016, 20.00

6 let, 7 mesecev

Afera Dieselgate: uprava in nadzorniki Volkswagna bodo za svoje delo dobil manj denarja

Jure Gregorčič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,83
Volkswagen - proizvodnja in poslovanje | Foto Volkswagen

Foto: Volkswagen

Negativne posledice afere Dieselgate, zaradi katerih bo Volkswagen prvič po letu 1993 posloval z izgubo, bodo v svojih denarnicah čutili tudi aktualni člani uprave in nadzorniki družbe Volkswagen. Glede na položaj podjetja so se sporazumeli, da bodo za dobro polovico zmanjšali variabilni del plač upravnega odbora za poslovno leto 2015.

V Wolfsburgu bijejo bitko z rdečimi številkami 

Nemški avtomobilski proizvajalci Audi, Mercedes, Opel, Porsche in Volkswagen bodo po meritvah izpustov, ki jih je zahteval nemški prometni minister, prostovoljno vpoklicali skupno okoli 630.000 vozil, vladne vire navajajo tuje tiskovne agencije. Prilagoditi morajo sistem nadzora izpustov, ne gre pa za nepravilnosti iz Volkswagnove afere. | Foto: Volkswagen Nemški avtomobilski proizvajalci Audi, Mercedes, Opel, Porsche in Volkswagen bodo po meritvah izpustov, ki jih je zahteval nemški prometni minister, prostovoljno vpoklicali skupno okoli 630.000 vozil, vladne vire navajajo tuje tiskovne agencije. Prilagoditi morajo sistem nadzora izpustov, ne gre pa za nepravilnosti iz Volkswagnove afere. Foto: Volkswagen

Volkswagen je zaradi škandala z goljufanjem na okoljskih testih za rezervacije namenil 16,2 milijarde evrov, kar ga je potisnilo globoko v nevarno poslovno okolje rdečih številk. Minus se je ustavil pri 1,58 milijarde evrov, potem ko je še predlani Volkswagen ustvaril 10,84 milijarde evrov dobička.

Izguba iz poslovanja je znašala 4,07 milijarde evrov, medtem ko je predlani dobiček dosegel slabih 12,7 milijarde evrov.

Padlo je tudi število prodanih avtomobilov, in sicer z 10,137 milijona leta 2014 na 9,931 milijona lani. Po drugi strani so se prihodki velikana iz Wolfsburga povzpeli za 5,4 odstotka na 213,3 milijarde evrov, k čemur so pripomogla ugodna valutna gibanja.

Vodstvo ostalo brez dobrih treh milijonov evrov …

Proizvodnja novega tiguana v Wolfsburgu. | Foto: Volkswagen Proizvodnja novega tiguana v Wolfsburgu. Foto: Volkswagen

Uprava družbe je zaradi resnega finančnega stanja, ki je v levjem deležu posledica zajetnih rezervacij sredstev v višini 16,9 milijarde evrov zaradi poravnav in izplačilo odškodnin iz afere Dieselgate, po pričakovanjih javnosti, zaposlenih in tudi z vidika poslovne higiene bila prisiljena prilagoditi tudi izplačila za svoje delo. Plače članov upravnega odbora so pri Volkswagnu vrsto let temeljile na velikem gospodarskem uspehu tega podjetja. Sistem prejemkov je pri Volkswagnu oblikovan na podlagi dolgoročne ocene. Finančno poslovanje v letu 2015 je izstopalo iz tega okvira, zato se je vsota za izplačila avtomatsko znižala. Zaradi slabših aktualnih rezultatov podjetja se bosta zmanjšala večletna denarna nagrada in plačilo za individualno uspešnost. Enako velja za štiriletno dolgoročno spodbudo, ki bo v primerjavi z lanskim letom nižja za 25 odstotkov.

Variabilni del plače rednega člana upravnega odbora se bo skupno znižal za 39 odstotkov, s 5,3 milijona evrov v letu 2014 na 3,2 milijona evrov v letu 2015. Dejanski znesek izplačila tega variabilnega dela plače za leto 2015 bo še za približno en milijon nižji (2,2 milijona evrov) in bo tako od lanskega manjši za 57 odstotkov. | Foto: Volkswagen Variabilni del plače rednega člana upravnega odbora se bo skupno znižal za 39 odstotkov, s 5,3 milijona evrov v letu 2014 na 3,2 milijona evrov v letu 2015. Dejanski znesek izplačila tega variabilnega dela plače za leto 2015 bo še za približno en milijon nižji (2,2 milijona evrov) in bo tako od lanskega manjši za 57 odstotkov. Foto: Volkswagen

Prvi mož Volkswagna poudarja, da je bil predlog soglasno sprejet

Predsednik uprave družbe Volkswagen, Matthias Müller, je znižanje prejemkov vodstva komentiral z naslednjimi  besedami:

"Upravni odbor si zelo prizadeva, da bi utrdil zaupanje strank, motiviral zaposlene in na vseh lokacijah zagotovil varnost delovnih mest. Ponudba uprave za regulacijo prejemkov je bila zato soglasno sprejeta. Ta regulacija je izraz povezanosti upravnega odbora s podjetjem, njegovimi zaposlenimi in njegovimi strankami."

Predsednik nadzornega sveta, Hans Dieter Pötsch , pa je izjavil, da se na lastno željo naknadno odpoveduje delu svoje variabilne plače za poslovno leto 2015 v višini 2,3 milijona evrov.

Finančni prejemki uprave kot spodbuda ali tveganje …

Volkswagen - proizvodnja in poslovanje | Foto: Volkswagen Foto: Volkswagen

Poleg tega računskega znižanja variabilnih elementov prejemkov upravnega odbora je nadzorni svet upošteval ponudbo uprave, da pogodbeno dogovorjene prejemke še dodatno zniža na prostovoljni osnovi.

Po predlogu uprave so določili tudi, da se variabilni del plače aktivnih članov upravnega odbora ne izplača v celoti, temveč se 30 odstotkov odloži za tri leta. Ta znesek bo spremenjen v prednostne delnice in bo v polni višini izplačan samo, če se bo začetni referenčni tečaj prednostne delnice ob koncu triletnega obdobja dvignil vsaj za 25 odstotkov.

Ta ukrep za upravo predstavlja tako tveganje kot tudi spodbudo, ker bo s tem še večji del njihovih prejemkov vezan na prihodnji gospodarski uspeh koncerna Volkswagen.

Nadzorni svet in upravni odbor družbe Volkswagen sta po preučitvi  pravnega položaja ugotovila, da bi bila objava vmesnih rezultatov preiskave afere Dieselgate v tem trenutku povezana s prevelikimi tveganji za Volkswagen in da zato za zdaj do nje ne bo prišlo. Ta odločitev temelji na enotni oceni odvetniških družb iz ZDA, ki ju je najel Volkswagen (Sullivan & Cromwell in Jones Day), ki sta neodvisno ena od druge koncernu izrecno odsvetovali takšno objavo. | Foto: Volkswagen Nadzorni svet in upravni odbor družbe Volkswagen sta po preučitvi pravnega položaja ugotovila, da bi bila objava vmesnih rezultatov preiskave afere Dieselgate v tem trenutku povezana s prevelikimi tveganji za Volkswagen in da zato za zdaj do nje ne bo prišlo. Ta odločitev temelji na enotni oceni odvetniških družb iz ZDA, ki ju je najel Volkswagen (Sullivan & Cromwell in Jones Day), ki sta neodvisno ena od druge koncernu izrecno odsvetovali takšno objavo. Foto: Volkswagen

V iskanju krivcev afere v analizo poslali 65 milijonov dokumentov, rezultati šele konec leta

Volkswagen - proizvodnja in poslovanje | Foto: Volkswagen Foto: Volkswagen

Uprava Volkswagna se je morala tudi vnovič posuti s pepelom in odstopiti od prvotne namere, da bo vmesne rezultate preiskave objavila do konca aprila.

Kot razlog za predložitev rezultatov preiskave navajajo, da zaradi poteka postopkov, ki jih Volkswagen v zvezi z dizelsko tematiko trenutno vodi v ZDA. Podrobnejša objava ali opisovanje trenutno razpoložljivih vmesnih rezultatov bi v tem trenutku škodovala nadaljnji preiskavi, še zlasti, ker bi lahko osebe, s katerimi bodo še opravljeni pogovori, svoje izjave prilagodile glede na vsebino vmesnega poročila.

Pri tem vodstvo koncerna poudarja, da preiskava dobro napreduje in se bo intenzivno nadaljevala še naprej. Spomnimo, da je konec septembra 2015 nadzorni svet družbe Volkswagen pri odvetniški družbi Jones Day naročil obsežno preiskavo dizelske afere. V ta namen je bilo za digitalno analizo zbranih okrog 65 milijonov dokumentov, od katerih jih je bilo skupno več kot deset milijonov posredovanih v pregled Volkswagnovim odvetnikom. Poleg tega so v zvezi z afero opravili okrog 450 pogovorov, opravljenih pa jih mora biti še na desetine. Po zdajšnjih ocenah v družbi Jones Day pričakujejo, da bi bila preiskava lahko končana v četrtem četrtletju 2016.