Gregor Pavšič

Sreda,
24. 3. 2021,
6.45

Osveženo pred

3 leta, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,08

8

Natisni članek

Sueški prekop

Sreda, 24. 3. 2021, 6.45

3 leta, 1 mesec

Sueški prekop

400-metrska ladja zablokirala Sueški prekop #video

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,08

8

Sueški prekop je zablokirala nasedla 400-metrska tovorna ladja Ever Given, ki pluje iz Kitajske proti Rotterdamu na Nizozemskem.

Kar 400 metrov dolgo in 59 metrov široko tovorno ladjo Ever Given, ki spada v največji razred tovornih ladij, je v Sueškem prekopu med Rdečim in Sredozemskim morjem zavila s poti in nasedla. Do dogodka je domnevno prišlo zaradi sunkov vetra, so lastniki ladje povedali za francosko tiskovno agencijo AFP.

Ladja z bruto maso blizu 220 tisoč ton je nasedla, zdaj pa jo več vlačilcev poskuša izvleči in tako sprostiti tudi zelo pomembno trgovsko pot. Nasedla ladja je hitro naredila precejšen ladijski "zastoj".

Polno natovorjena ladja je na poti iz Kitajske proti Rotterdamu. Ladja je stara tri leta in trenutno pluje pod zastavo Paname. S kapaciteto 20.388 TEU sodi med največje tovorne ladje na svetu.

V zastoju že več kot sto ladij

Egiptovski organ SCA, ki upravlja prekop, je sporočil, da skušajo znova splaviti ladjo. Vodja SCA Osama Rabie je sporočil, da "reševalne enote in vlačilci nadaljujejo delo", da bi osvobodili nasedlo ladjo. Poleg tega na bregovih, kjer je nasedlo plovilo, kopljejo zemljo, je razvidno s fotografij z območja.

Rabie je dodal, da so odprli starejši del kanala, da bi sprostili zastoj ladij.

Po poročanju tujih tiskovnih agencij je obstalo več kot sto ladij, ki čakajo na prečkanje prekopa. Zastoj je nastal na obeh koncih kanala, tako v Sredozemskem morju severno od pristanišča Said kot na severu Rdečega morja, je razvidno z zemljevida na spletni strani MarineTraffic, ki spremlja pomorski promet. V prekopu pa je na vsaki strani ladje Ever Given po šest vlačilcev.

Več kot 150 let star sueški prekop je ena najpomembnejših trgovinskih poti na svetu, saj po njem poteka okrog 10 odstotkov vse mednarodne pomorske trgovine. Lani je čez prekop plulo skoraj 19.000 ladij. Ever Given je največja ladja, ki je do zdaj nasedla v tem prekopu.

Tovorna ladja Ever Given je last družbe Evergreen in sodi med največje tovorne ladje na svetu. | Foto: Tovorna ladja Ever Given je last družbe Evergreen in sodi med največje tovorne ladje na svetu.

Ladjo poskuša iz zagate trenutno potegniti kar devet različnih vlačilcev. | Foto: Ladjo poskuša iz zagate trenutno potegniti kar devet različnih vlačilcev.