Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
17. 3. 2017,
15.41

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15

Natisni članek

DKino priporočila Telekom Slovenije film televizija dokumentarec HBO

Petek, 17. 3. 2017, 15.41

6 let, 7 mesecev

TV-priporočila

To je resnična umetnost #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15
TV-priporočila: Dokumentarni filmi

Te dni v Ljubljani in Celju poteka 19. Festival dokumentarnega filma, mi pa smo za vas pripravili izbor odličnih in tematsko raznolikih dokumentarcev, s pomočjo katerega si boste lahko takšen festival pripravili kar doma.


Poimenoval me je Malala (He Named Me Malala, 2015)

Dokumentarni portret najmlajše Nobelove nagrajenke za mir Malale Jusafzai, ki so jo talibani hudo ranili, ko se je v Pakistanu s šolskim avtobusom vračala domov. Petnajstletno dekle in njenega očeta so izbrali, ker sta zagovarjala izobrazbo deklet, atentat nanjo pa je sprožil ogorčenje po vsem svetu.

Režiser Davis Guggenheim v filmu pokaže, kako se Malala, njen oče Zia in njena družina bojujejo za izobraževanje deklet po svetu. Spoznali bomo tudi življenje mlade Malale, njen odnos z očetom, ki ji je dal veselje do izobraževanja, njene strastne govore v palači OZN in vsakdanje življenje s starši in brati.

V nedeljo, 19. 3., ob 21.20 na TV SLO 1.

Cesarjeva nova oblačila (The Emperor's New Clothes, 2015)

Svetovno znani britanski komik in aktivist Russell Brand je združil moči s priznanim režiserjem Michelom Winterbottomom pri tem kritičnem dokumentarnem filmu o finančni krizi in velikim razlikam, s katerimi smo trenutno soočeni.

Film razkrije resnico o tem, kako ljudje na dnu plačujejo za razkošje tistih na vrhu, hkrati pa nam pokaže, da se stvari lahko spremenijo.

V četrtek, 23. 3., ob 18.35 na CineStar TV Premiere 2.

Odprto morje (Fuocoammare/Fire at Sea, 2016)

Z zlatim berlinskim medvedom nagrajeni dokumentarec, ki begunsko krizo osvetli iz perspektive majhne otoške skupnosti in nas opozori, da humanitarna katastrofa ni hipna medijska senzacija, pač pa za mnoge vsakdanja realnost in trajno spremenjen način življenja.

Film italijanskega ustvarjalca Gianfranca Rosija se je na 89. podelitvi oskarjev potegoval za kipec za najboljši dolgometražni dokumentarec.

Film je na voljo v videoteki DKino in spletni videoteki DKino na www.tvin.si.

Hubble 3D (2010)

Desetletja nam je Hubblov vesoljski teleskop prinašal neverjetne slike globin vesolja, zdaj pa je njegova prihodnost ogrožena. Sedem astronavtov se loti zadnje misije na Hubblu, da bi popravili orjaški teleskop – z njimi je tudi kamera IMAX 3D, ki spremlja vsak njihov gib.

Skupaj z njimi se gledalci podamo na potovanje do oddaljenih galaksij in mogočnih nebesnih teles, ob naraciji oskarjevca Leonarda DiCapria pa spremljamo tudi prizadevanja sedmih oseb, ki se lotijo najzahtevnejšega popravila v zgodovini Nase.

V soboto, 18. 3., ob 7.25 in v ponedeljek, 20. 3., ob 3.20 na Kino.

Gonja za azilom (Chasing Asylum, 2016)

Z avstralskim oskarjem nagrajeni dokumentarec režiserke Eve Orner prikazuje še nikoli videne posnetke avstralskih azilnih domov za begunce na nekaterih otokih ter osebne posledice mučnih administrativnih postopkov na ljudeh, ki v tujini iščejo le varno zatočišče zase in svoje družine.

Starše in otroke zaprejo v domove brez ustreznih bivalnih in higienskih razmer, ki jih skrbno prikrivajo pred pozornostjo medijev in človekoljubnih organizacij. S pretvezo, da rešujejo človeška življenja, jih v resnici počasi in zanesljivo uničujejo.

V četrtek, 16. 3., ob 21.40 na HBO in v petek, 17. 3., ob 23. uri na HBO 2. Na voljo tudi na HBO GO.

Janis Joplin: Otožno dekle (Janis: Little Girl Blue, 2015)

Janis Joplin se je v zgodovino zapisala kot ena najpomembnejših osebnosti glasbene in kulturne revolucije šestdesetih. Toda kdo je bila, ko je za odrom odložila svojo iskrivo, energično, na videz neobremenjeno odrsko persono?

Amy Berg je s pomočjo Janisinih prijateljev, sodelavcev, družinskih članov, ljubimcev in zbirke zelo osebnih pisem pripravila ganljiv in poglobljen dokumentarni portret glasbene ikone, ki je na odru izpela lastno bolečino in z nekonvencionalno držo tlakovala pot sodobnim glasbenim upornicam.

Film je na voljo v videoteki DKino.

Neprijetna resnica (An Inconvenient Truth, 2006)

Sloviti dokumentarec Davisa Guggenheima prikazuje globalne podnebne spremembe skozi predavanja nekdanjega ameriškega podpredsednika Ala Gora, ki je imel na to tematiko v zadnjih dvajsetih letih že več kot tisoč predstavitev po ZDA in drugod.

Al Gore predstavlja naravne katastrofe in spremembe ozračja v novi luči, z vizualno in podatkovno bogato prezentacijo, ki vključuje več kot 900 strokovnih študij na to temo.

Film je prejel oskarja za najboljši celovečerni dokumentarec, ekipa podnebnih strokovnjakov z vsega sveta, v kateri je bila tudi priznana slovenska klimatologinja Lučka Kajfež Bogataj, pa je za svoje prizadevanje prejela Nobelovo nagrado za mir.

V ponedeljek, 13. 3., ob 7.15 na Kino.

Hitchcock-Truffaut (Hitchcock/Truffaut, 2015)

Leta 1962 sta se Alfred Hitchcock in François Truffaut za osem dni zaprla v hišo v Hollywoodu in v nizu intervjujev podelila svoje ideje o spremembah v umetnosti filmske režije.

Posnetke je Truffaut uporabil za svojo znamenito knjigo Hitchcock po Truffautu, dokumentarec Kenta Jonesa Hitchcock-Truffaut pa spremlja razmišljanje nekaterih največjih sodobnih filmskih ustvarjalcev (Martin Scorsese, David Fincher, Wes Anderson, Paul Schrader) o teh pogovorih.

V četrtek si boste lahko na malih zaslonih ogledali še dokumentarni portret Francois Truffaut, večni upornik, ki vam bo osrednjo osebnost francoskega novega vala predstavil v manj znani luči, in sicer v njegovem vročekrvnem angažmaju za politični boj.

Hitchcock-Truffaut: v petek, 17. 3., ob 4.35 na HBO. Na voljo tudi na HBO GO in HBO On Demand.
Francois Truffaut, večni upornik: v četrtek, 23. 3., ob 23.40 na TV SLO 1.

Citizenfour (2014)

Januarja 2013 je Laura Poitras že nekaj let snemala film o spornem delovanju ameriških obveščevalnih služb po 11. septembru, ko je začela prejemati kodirana elektronska sporočila od pošiljatelja, ki se je predstavljal kot Citizenfour.

Z oskarjem nagrajeni dokumentarec Poitrasove prikazuje, kako je Edward Snowden razkril množično in nezakonito poseganje v zasebnost ameriške Agencije za nacionalno varnost.

V videoteki DKino si lahko ogledate tudi biografski triler Oliverja Stona Snowden, v katerem znamenitega žvižgača upodablja Joseph Gordon-Levitt.

Film je na voljo v videoteki DKino in spletni videoteki DKino na www.tvin.si.

Powaqqatsi (1988)

Z dramatičnimi prizori, podprtimi z glasbeno kuliso afriških, latinskoameriških, indijskih in bližnjevzhodnih ritmov, film Powaqqatsi prinaša vizualno sestavljanko življenja iz različnih kultur po vsem svetu.

Kot predstavnik čiste kinematografije nas opominja na čustveno in duhovno plat filmov. Posnet je brez običajnih likov in dialogov ter predstavlja hipnotično doživetje, ki je cinefilska poslastica za oči in ušesa. Film sta producirala Francis Ford Coppola in George Lucas.

V petek, 24. 3., ob 23.40 na Cinemax. Film je na voljo tudi na HBO GO.

Pogled tišine (The Look of Silence, 2014)

Joshua Oppenheimer se je po Teatru ubijanja vrnil na sled storilcem indonezijskega genocida, tokrat z vidika ene izmed žrtev. Izkaže se, da v tem mučnem soočenju s preteklostjo ne zahteva toliko resnice kot nekaj veliko bolj človeškega: kesanje.

Intervju z režiserjem filma, ki je na Beneškem filmskem festivalu prejel veliko nagrado žirije, si lahko preberete tukaj.

Film je na voljo v videoteki DKino.

Državljan Diareja ali kdo je Tomaž Lavrič (2013)

Dokumentarni film Dušana Moravca, v katerem številni sogovorniki, na primer Igor Vidmar, Aleš Debeljak, Ali Žerdin, Robert Botteri, Sandi Buch in drugi, poskušajo razvozlati skrito identiteto enega najplodnejših, najbolj humornih in iskrenih avtorjev na Slovenskem, ki se skriva pod psevdonimi Josip Visarjonivič, Ton Ton, TBC, Lovro Matič ali Diareja.

Moravčev filmski portret razkriva striparja, političnega karikaturista, stihoklepca in letošnjega prejemnika nagrade Prešernovega sklada, ki s pronicljivo kritiko komentira politiko in družbo bližnjega in daljnega prostora.

V četrtek, 16. 3., ob 13.30 na Kino. Film je na voljo tudi v videoteki VOYO.

Življenje samo (Life Itself, 2014)

Izvršni producent Martin Scorsese predstavlja dokumentarni film o izjemnem življenju in karieri svetovno priznanega filmskega kritika in komentatorja družbenih razmer Rogerja Eberta.

Ebert je prvi in do zdaj edini filmski kritik, ki je za svoje delo prejel Pulitzerjevo nagrado, pomemben kulturni glas pa je ostal tudi po tem, ko mu je  težka in zahrbtna bolezen izmaličila obraz in vzela dar govora.

Film je na voljo v videoteki DKino.


Programska mesta na televiziji Telekoma Slovenije

PROGRAM: PROGRAMSKO MESTO: OGLED NAZAJ?*
Videoteka DKino 5  
TV SLO 1 1 DA
HBO/HBO 2 6 in 201/204 DA
HBO On Demand/HBO GO 203/240  
Cinemax 208 DA
Videoteka VOYO 239  
Kino 219 DA
CineStar TV Premiere 2 227 NE

*Velja za linearne programe.


Ne spreglejte