Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
15. 2. 2024,
22.50

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,52

Natisni članek

Lens Freiburg Feyenoord Marseille Roma Jose Mourinho Liga Europa

Četrtek, 15. 2. 2024, 22.50

2 meseca, 1 teden

Liga Europa, 1/16 finala (prve tekme)

Prigarani remi Rome, lažje delo za AC Milan

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,52
AC Milan Ruben Loftus-Cheek | Anglež, nekdanji član Chelseaja, Ruben Loftus-Cheek, je zabil za 1:0 in nato še za 2:0. | Foto Reuters

Anglež, nekdanji član Chelseaja, Ruben Loftus-Cheek, je zabil za 1:0 in nato še za 2:0.

Foto: Reuters

Po ligi prvakov je v spomladanski del vstopilo tudi drugo najmočnejše evropsko tekmovanje, evropska liga. Šestnajst klubov se poteguje za napredovanje v osmino finala, med njimi tudi številni evropski velikani, ki so jeseni v skupinskem delu lige prvakov osvojili tretje mesto. AC Milan je v gosteh s 3:0 premagal Rennes, v Rotterdamu pa je Roma igrala 1:1. Te po dolgem času v Evropi ni vodil Jose Mourinho. Pred srečanjem je ameriške lastnike rimskega velikana močno kritiziral.

Tomi Horvat
Sportal Visoka zmaga Sturma v slovenski režiji, Žugelj se drži za glavo

V osmino finala se je kot zmagovalec skupin uvodnega dela lige prvakov neposredno uvrstil Liverpool, za mnoge prvi favorit za osvojitev tekmovanja, ki ga bo po koncu sezone zapustil trofejni trener Jürgen Klopp. Poleg tega pa še Bayer Leverkusen, vroči nemški bundesligaš, ki to sezono pod vodstvom Xabija Alonsa ustvarja čudeže tako v domovini kot tudi Evropi, Atalanta, Villarreal, West Ham, Brighton, Glasgow Rangers in praška Slavia.

Romelu Lukaku je zadel za remi Rome s Feyenoordom. | Foto: Reuters Romelu Lukaku je zadel za remi Rome s Feyenoordom. Foto: Reuters V igri za lovoriko je tudi Roma, ki je v zadnjih dveh evropskih sezonah dvakrat nastopila v finalu evropskih tekmovanj. Najprej je osvojila konferenčno ligo, nato pa izgubila v finalu evropske lige. To ji je uspelo pod vodstvom Joseja Mourinha, ki ga je nedavno v Rimu nasledil Daniele De Rossi. Sinovi volkulje so gostovali na Nizozemskem pri Feyenoordu in se pošteno namučili. Vsaj remi 1:1 je v 67. minuti z zadetkom izvlekel izkušeni Romelu Lukaku

Rdeče-črni iz Milana so proti francoskemu Rennesu v večjem delu tekme pokazali precej boljšo predstavo, eden junakov tekme pa je bil Ruben Loftus-Cheek, ki je zadel tako v 32. kot 47. minuti. Tretji gol za Milan je v 52. minuti dosegel tudi Rafael Leao, ki je že v prvem polčasu zadel tudi prečko. V zadnji četrtini tekme so več pokazali tudi Francozi, ki so imeli nekaj priložnosti, a jih niso izkoristili.

Galatasaray je s 3:2 odpravil praško Sparto, pri čemer sta obe ekipi tekmo končali z igralcem manj, zmago Turkov pa je zagotovil Mauro Icardi z golom v sodniškem dodatku. Izpostavimo še Benfico, ki je z 2:1 odpravila Toulouse, potem ko je Angel Di Maria dvakrat zadel z bele točke, drugič v 98. minuti.

Mourinho: Nekdo, ki nima veliko znanja o nogometu

Pred srečanjem Rome in Feyenoorda so odmevale besede nezadovoljnega Portugalca, ki je v pogovoru za Football.com dejal: "Vrnil se bom. Ne bom tam v zadnji fazi tekmovanja, a ne zato, ker bi me kdo izločil, ampak ker me je izločil nekdo, ki nima veliko znanja o nogometu," je imel v mislih ameriška lastnika Rome, Dana in Ryana Friedkina, ki sta mu prejšnji mesec sporočila, da je izgubil službo na Olimpicu. "Takšno je življenje, prisotni so vzponi in padci, a čeprav so se me nepravično in nepričakovano znebili, se bom vrnil. In to še z več entuziazma in samozavesti," je 61-letni strateg, ki še ni izbral novega delodajalca, prepričan, da bo v nadaljevanju kariere še vodil podobne evropske tekme.

Tako je ameriški lastnik Rome Dan Friedkin čestital Joseju Mourinhu, ko je leta 2022 popeljal sinove volkulje do evropske lovorike. V finalu konferenčne lige v Albaniji je ugnal Feyenoord, ravno tekmeca, s katerim se bo Roma spoprijela v 1/16 finala evropske lige. | Foto: Guliverimage Tako je ameriški lastnik Rome Dan Friedkin čestital Joseju Mourinhu, ko je leta 2022 popeljal sinove volkulje do evropske lovorike. V finalu konferenčne lige v Albaniji je ugnal Feyenoord, ravno tekmeca, s katerim se bo Roma spoprijela v 1/16 finala evropske lige. Foto: Guliverimage

Povratne tekme 1/16 finala evropske lige bodo prihodnji četrtek.

Liga Europa, 1/16 finala (prve tekme):

Četrtek, 15. februar:

Lestvice po skupinskem delu:

PSG Real Sociedad Kylian Mbappe
Sportal PSG strl najboljšo obrambo, novi spodrsljaj Bayerna
Benjamin Šeško Leipzig Real
Sportal Šešku se je godila krivica? Tako meni celo zvezdnik Reala!
Ne spreglejte