Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Sreda,
13. 9. 2017,
16.02

Osveženo pred

12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,20

Natisni članek

PSG Barcelona UEFA Ljudski vrt UEFA liga prvakov Spartak Moskva NK Maribor NK Maribor Deniz Aytekin

Sreda, 13. 9. 2017, 16.02

12 mesecev

Deniz Aytekin

Tako je razbesnel Parižane, da so pisali Čeferinu

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,20
Deniz Aytekin PSG Barcelona | Foto Reuters

Foto: Reuters

Na današnjem srečanju skupinskega dela lige prvakov med Mariborom in Spartakom bo delil pravico Deniz Aytekin. Dvoboj elitnega tekmovanja bo vodil prvič po spornih odločitvah na nepozabni spomladanski tekmi v Barceloni (6:1), ko si je nakopal bes nogometašev, vodstva in navijačev PSG. Danes ne bo prvič sodil na slovenskih tleh.

Maribor - Spartak Moskva, Ljudski vrt, danes, 13. september, 20.45

V uvodnem srečanju skupine E lige prvakov se bosta v razprodanem Ljudskem vrtu pomerila slovenski in ruski prvak. Začetek tekme med Mariborom in Spartakom bo s piskom ob 20.45 označil glavni sodnik Deniz Aytekin. Nemec s turškimi koreninami si služi kruh kot podjetnik. V njegovem podjetju, ki se ukvarja z internetnimi storitvami, je zaposlenih 75 ljudi.

Po 7. marcu, ko je njihov "šef" sodil odmevno srečanje med Barcelono in PSG ter si čez noč pridobil ogromno sovražnikov v francoski prestolnici, so se morali navaditi na novo obdobje, v katerem je Aytekin deležen večje slave in mednarodne prepoznavnosti. V zgodovino evropskih tekmovanj se je vpisal kot sodnik, ki je delil pravico na največjem preobratu v zgodovini izločilnih delov lige prvakov.

Seznam njegovih napak naslovili na predsednika Čeferina

Francoski podprvak PSG je spomladi na povratni tekmi v Barceloni zapravil prednost štirih zadetkov. | Foto: Reuters Francoski podprvak PSG je spomladi na povratni tekmi v Barceloni zapravil prednost štirih zadetkov. Foto: Reuters Francozi so na povratno srečanje osmine finala na Camp Nou pripotovali s prednostjo štirih zadetkov (4:0), nato pa v Kataloniji doživeli nepojemljivo ponižanje. Izgubili so z 1:6, zadnji zadetek prejeli skoraj v zadnjih sekundah, pred tem pa večkrat sodnika opozarjali na napačne odločitve. Vse je bilo zaman, PSG se je po epskem porazu poslovil od Evrope, Aytekin pa je postal nezaželena oseba v Parizu. 

Francoski velikan, ki v tej sezoni naskakuje evropski vrh z dvema dragima poletnima okrepitvama, Brazilcem Neymarjem in mladim francoskim asom Kylianom Mbappejem, je bil po izpadu na Camp Nouu tako šokiran, da so jezni navijači na socialnih omrežjih odprli peticijo, naj Evropska nogometna zveza (Uefa) ponovi srečanje.

Vodstvo PSG je v odprtem pismu, naslovljenjem na predsednika Uefe Aleksandra Čeferina, izpostavilo številne napake, ki jih je storil Aytekin. Skoraj vse so bile v prid Barceloni, ki je nadoknadila nemogoče in se razveselila čudežnega preboja med najboljših osem.

Za nemškega sodnika, vajenega opravljanja dela na največjih tekmah, so se za nekaj časa zaprla vrata lige prvakov. Po marcu ni več sodil tekem v elitnem tekmovanju. V tej sezoni je prvič sodil na Hrvaškem, ko sta se v prvi tekmi play-offa kvalifikacij za evropsko ligo spoprijela Osijek in dunajska Austria (1:2), danes pa bo delil pravico še v skupinskem delu lige prvakov. Prvič po polovici leta, v kateri je moral poslušati očitke na sporne sodniške odločitve, ki naj bi pomagale Barceloni.


Pred srečanjem Maribor - Spartak:

Napoved pred današnjimi tekmami LP
Primerjava Maribora in Spartaka #infografika
Uefa potrdila: še pet mesecev suspenza za Zlatka Zahovića
Darko Milanič pred dvobojem
Navijače Spartaka zabolele besede Šimundže
Zadnji trening NK Maribor pred tekmo
Prihajajo Rusi, ki častijo pretepe in nasilje
Fant, zaradi katerega v Mariboru ne spijo mirno
Maribor palček lige prvakov, na katerem lahko mastno zaslužiš
Težava za Maribor, junak Spartaka je lačen

Gostom pokaže več rumenih kartonov

Na uradnih mednarodnih srečanjih je pokazal 16 rdečih kartonov. | Foto: Reuters Na uradnih mednarodnih srečanjih je pokazal 16 rdečih kartonov. Foto: Reuters To je bil velik udarec za sodnika, rojenega v Nürnburgu. Še vedno spada med najboljše nemške sodnike, v karieri pa je sodil že na 55 mednarodnih tekmah, tako da mu ne manjka izkušenj. Na njih je pokazal 235 rumenih kartonov, 16 rdečih, 26-krat pa je pokazal na belo točko.

V povprečju tako dosodi kazenski udarec skoraj na vsaki drugi tekmi, rdeči karton se v njegovih rokah znajde skoraj na vsaki tretji tekmi, povprečno pa na dvoboj podeli štiri rumene kartone. Malenkost več jih prejmejo gostje (127 proti 108).

Igrišče zapuščal s pomočjo dežnikov

V Nemčiji je zaslovel leta 2011, ko je sodil na srečanju bundeslige med St. Paulijem in Schalkejem. Dvoboj je v 89. minuti prekinil, saj je eden izmed navijačev v njegovega pomočnika Thorstena Schiffnerja zalučal plastični kozarec, poln piva.

Tako je leta 2011 zapuščal igrišče v St. Pauliju, ko je razbesnel domače navijače. | Foto: Reuters Tako je leta 2011 zapuščal igrišče v St. Pauliju, ko je razbesnel domače navijače. Foto: Reuters

St. Pauli, ki slovi po vročekrvnih navijačih, je moral naslednjo domačo tekmo odigrati pred praznimi tribunami. Aytekina so z igrišča pospremili z dežniki, s katerimi so ga obvarovali najrazličnejših predmetov, ki so jih domači navijači v predmestju Hamburga metali proti strogemu delivcu pravice.

Ni zagovarjal trojne kazni

Prizadeval si je, da bi odpravili trojno kazen. | Foto: Sportida Prizadeval si je, da bi odpravili trojno kazen. Foto: Sportida V sezoni 2015/16 mu jo je zagodlo zdravje. Na tekmi med Darmstadtom, kjer danes igra Bezjak, in Marohovim Kölnom (0:0) si je poškodoval mišico, tako da je bil na igrišču le prvi polčas, nato pa ga je zamenjal četrti sodnik.

Proslavil ga je tudi primer Nurija Sahina. Nekdanji nogometaš madridskega Reala je na tekmi Borussie Dortmund kot zadnji mož obrambe naredil prekršek za najstrožjo kazen.

Po pravilih bi ga moral Aytekin izključiti, a je Sahinu pokazal le rumeni karton. Zagovarjal se je, da bi bila to prehuda kazen. Bil je predhodnik ideje, ki je pozneje zaživela v praksi, saj jo je Fifa sprejela kot novo pravilo.

Od lanskoletnega Eura v Franciji tako nogometaši za podoben prekršek prejmejo le še rumeni karton, ne rdečega. S tem so se izognili trojni kazni, ki bi doletela nogometaša, saj bi prejel rdeči karton, tako da bi moral počivati (vsaj) na naslednji tekmi, njegov tekmec pa bi izvajal še 11-metrovko.

Kako se bo v sredo razpletla tekma v Ljudskem vrtu?

  • Z zmago Maribora.
    63,16 %
    703 glasov
  • Z remijem.
    16,44 %
    183 glasov
  • Z zmago Spartaka.
    20,40 %
    227 glasov
Oddanih 1113 glasov

Rudi Völler z njim ni bil zadovoljen

Velja za discipliniranega sodnika, ki ga je težko zmesti. Nakopal pa si je tudi nekaj sovražnikov. Ni razjezil le Parižanov, ampak tudi legendo Borussie Mönchengladbach Rainerja Bonhoffa, ki je bil tako jezen, da si je zažel, da Aytekin ne bi nikoli več sodil njegovemu ljubljenemu klubu.

Podobno je dejal športni direktor Bayerja iz Leverkusna Rudi Völler

Koliko kartonov bo pokazal danes v Ljudskem vrtu? Njegovo povprečje znaša dobre štiri rumene na tekmo. | Foto: Reuters Koliko kartonov bo pokazal danes v Ljudskem vrtu? Njegovo povprečje znaša dobre štiri rumene na tekmo. Foto: Reuters

Na slovenskih tleh je že večkrat sodil

Tako je lani pokazal rumeni karton na srečanju v Stožicah angleškemu reprezentantu Ericu Dierju. | Foto: Vid Ponikvar Tako je lani pokazal rumeni karton na srečanju v Stožicah angleškemu reprezentantu Ericu Dierju. Foto: Vid Ponikvar Aytekin danes ne bo prvič sodil v Sloveniji. V kvalifikacijah za EP 2012 je v Slovenski Bistrici sodil dvoboj med mladimi upi Slovenije in Škotske. Domača izbrana vrsta do 19 let, ki jo je vodil Borut Jarc, je zmagala z 2:1, zadetka sta dosegla Erik Janža (z bele točke) in Matej Pučko, Nemec pa je pokazal pet rumenih kartonov.

V sezoni 2011/12 je sodil tudi kvalifikacijski dvoboj lige Europa med Splitom in Domžalam (3:1), po katerem je slovenski predstavnik izpadel proti hrvaškemu, lani pa je bil glavni sodnik na kvalifikacijskem srečanju za SP 2018 med Slovenijo in Anglijo (0:0), ki se je v Stožicah končal brez zadetkov.

Selektor Srečko Katanec na tekmi, ki jo je v Ljubljani spremljalo skoraj 14 tisoč gledalcev, ni poslal v ogenj nobenega nogometaša, ki bo danes v dresu Maribora kandidiral za srečanje z moskovskim Spartakom.

Ne spreglejte