Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
22. 9. 2023,
4.00

Osveženo pred

3 mesece, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,38

Natisni članek

na današnji dan NK Maribor NK Maribor liga prvakov liga prvakov

Petek, 22. 9. 2023, 4.00

3 mesece, 3 tedne

Na današnji dan (22. september) …

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,38
liga prvakov 1999 Maribor | Foto Guliverimage

Foto: Guliverimage

leta 1999 so nogometaši Maribora Teatanica na zelenici Ljudskega vrta gostili Bayer Leverkusen. To je bila sploh prva tekma lige prvakov na slovenskih tleh.

Mariborčani so si tistega leta priigrali zgodovinsko uvrstitev v najprestižnejše klubsko nogometno tekmovanje na svetu, ko so v kvalifikacijah izločili belgijski Genk in francoski Lyon. V skupinskem delu tekmovanja so prvo tekmo odigrali v Kijevu, kjer so premagali tamkajšnji Dinamo, zmagoviti zadetek za 1:0 je dosegel Ante Šimundža.

V drugem krogu so navijači vijoličnih dočakali poslastico, ko se je četa trenerja Bojana Prašnikarja na domači zelenici pomerila z nemškim Bayerjem iz Leverkusna. Na drugi tekmi so ostali brez točk, saj sta Boris Živković in Ulf Kirsten z goloma poskrbela za zmago gostov.  

Mariborčani so v prvem nastopu med evropsko nogometno elito osvojili štiri točke, po zmagi v Kijevu so doživeli štiri poraze. Premagal jih je že omenjeni Bayer v Mariboru (0:2), pa nato še Lazio v Rimu (4:0) in doma (0.4), v Ljudskem vrtu jim je za poraz v Kijevu vrnil Dinamo (1:2), v zadnjem krogu pa so igrali neodločeno z Bayerjem v Leverkusnu (0:0).


Zgodilo se je še …

Leta 1983 je kitajski skakalec v višino Zhu Jianhua na mitingu v Šanghaju preskočil 238 centimetrov in postavil nov svetovni rekord.

Leta 1990 je angleški nogometni velikan Liverpool proti tradicionalnemu tekmecu Evertonu zabeležil deseto zaporedno zmago v njihovih skupno 143 medsebojnih derbijih na štadionu Merseyside.

Leta 1997 je Evropska nogometna zveza UEFA belgijskemu klubu Anderlechtu prepovedala nastopanje v vseh evropskih tekmovanjih za eno leto (1998/99) kot kazen za podkupovanje španskega sodnika v polfinalni tekmi za pokal UEFA z angleškim klubom Nottingham Forest. To svojo odločitev je potem zelo nenačelno spremenila in Anderlechtu nastop v njenem pokalu za naslednje leto vseeno dovolila.

Leta 2000 je britanski veslač Steven Redgrave na olimpijskih igrah v Sydneyju osvojil svojo peto zaporedno olimpijsko zlato kolajno. Z rojakom Matthewom Pinsentom sta zmagala med dvojci brez krmarja.

Leta 2007 je srbski košarkar Vlade Divac končal bogato kariero, v kateri je nosil dres Sloge, Partizana in Crvene zvezde, v ameriški ligi NBA pa moštev Los Angeles Kings, Charlotte Hornets in Sacramento Kings. Z reprezentanco Jugoslavije je osvojil srebrno olimpijsko medaljo, dva evropska in en svetovni naslov, z reprezentanco Srbije pa eno srebrno olimpijsko odličje in naslova evropskega in svetovnega prvaka.

Leta 2010 so košarkarji novomeške Krke postali zmagovalci superpokala. Novomeščani so v Mariboru ugnali Union Olimpijo z 72:61.

Leta 2012 se je veslač Iztok Čop, najuspešnejši slovenski športnik zadnjih dveh desetletij, po koncu športne kariere poslovil od gledalcev še na domačem Bledu. Ob prihodu v cilj ga je v Mali Zaki pozdravilo blizu 1000 gledalcev.

Leta 2013 so košarkarji Francije v finalu evropskega prvenstva v Ljubljani premagali Litvo z 80:66 in prvič postali evropski prvaki.

Leta 2018 se je v Kobaridu končalo evropsko prvenstvo v natančnem pristajanju z jadralnimi padali. Naslov evropskega prvaka je ubranil Matjaž Sluga, Jaka Gorenc je dosegel drugo in Matjaž Ferarič tretje mesto.

Leta 2019 je slovenska gorska kolesarska Blaža Pintarič na svetovnem prvenstvu v maratonu v švicarskem Grächenu osvojila srebrno medaljo. Pintaričeva je zaostala le za Francozinjo Pauline Ferrand Prevot.


Rodili so se …

1932 pokojni švedski boksar Ingemar Johansson
1942
 pokojni nekdanji komisar košarkarske lige NBA David J. Stern
1964
nekdanji slovenski nogometaš Branko Zupan
1967
nekdanji kubanski boksar Felix Savon
1970
nekdanji francoski nogometaš Emmanuel Petit
1970
nekdanji srbski rokometaš Dejan Perić
1973
nekdanji slovenski kolesar Boštjan Mervar
1975
nekdanji igralec ameriškega nogometa in borec v MMA Bob Sapp
1977
nekdanji slovenski hokejist Miha Rebolj
1978
nekdanji avstralski nogometaš Harry Kewell
1982
japonski plavalec Kosuke Kitadžima
1984
brazilski nogometaš Thiago Silva
1987
nekdanja slovenska alpska smučarka Maša Redenšek
1987
nekdanji slovenski veslač Jernej Jurše
1989
nemška teniška igralka Sabine Lisicki
1990 
danski nogometaš Peter Ankersen
1997 slovenski rokometaš Matic Grošelj
1999 italijanski alpski smučar Alex Vinatzer
1999
italijanski nogometaš Davide Frattesi
2006 
slovenska odbojkarica Mija Sagadin Pristovnik

Ne spreglejte