Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
11. 9. 2017,
15.35

Osveženo pred

1 leto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,95

Natisni članek

UEFA liga prvakov Real Madrid infografika NK Maribor NK Maribor Barcelona PSG

Ponedeljek, 11. 9. 2017, 15.35

1 leto

Pred začetkom skupinskega dela lige prvakov

Maribor palček lige prvakov, na katerem lahko mastno zaslužiš

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,95
Maribor Hapoel | Foto Žiga Zupan/Sportida

Foto: Žiga Zupan/Sportida

Kako odmevna senzacija je uspela Mariboru s prebojem v skupinski del lige prvakov, priča že bežen pogled na seznam udeležencev najmočnejšega tekmovanja, kar ga premore klubski nogomet. Vijolice imajo ekipo z najmanjšo vrednostjo in najmanjši štadion, ne verjamejo jim niti stavne hiše.

Slovenski prvak Maribor bo v skupinskem delu lige prvakov nastopil že tretjič, a bo znova deležen vloge palčka. V sezoni 2017/18 ga ne bo bolj očitnega avtsajderja, kar je lahko le voda na mlin vijolicam za črpanje dodatne motivacije, s pomočjo katere bi lahko presenetiti slavne tekmece.

Stavne hiše Milaničevi četi ne pripisujejo resnejših možnosti za naslov prvaka. Podobno velja za prvaka Azerbajdžana in Cipra. Vsak vložen evro bi ob naslovu evropskega prvaka, kar bi mejilo z največjim čudežem v zgodovini nogometa, prinesel dobiček v vrednosti 1:2000.

 

Tolikšen je stavni koeficient Mariborčanov, ki se pripravljajo na sredino tekmo v Ljudskem vrtu. Objekt pod Kalvarijo, ki ponuja udobje na vseh tribunah razen osrednje, sprejme okrog 13 tisoč gledalcev. Je z naskokom najmanjši štadion med udeleženci lige prvakov. Sprejme več kot sedemkrat manj gledalcev od največjega objekta, kultnega Camp Noua, na katerem igra Barcelona, ali pa skoraj sedemkrat od Wembleyja, začasnega doma londonskega Tottenhama.

Real vreden več kot 50 Mariborov

Cristiano Ronaldo, prvi zvezdnik madridskega Reala, je najboljši strelec v zgodovini lige prvakov. | Foto: Reuters Cristiano Ronaldo, prvi zvezdnik madridskega Reala, je najboljši strelec v zgodovini lige prvakov. Foto: Reuters Podobno je na lestvici, kjer je 32 klubov razvrščenih po vrednosti ekipe. Vsak udeleženec je za nastop v ligi prvakov prijavil 25 igralcev. Tisti, na katere računa strateg Barcelone Ernesto Valverde, so skupaj vredni več kot 700 milijonov evrov. Na lestvici zasedajo drugo mesto, v hrbet gledajo le najboljšemu klubu na svetu, madridskemu Realu, ki bo skušal osvojiti ligo prvakov že tretjič zapored.

Velemojstri, ki jih vodi Francoz Zinedine Zidane, so skupaj vredni skoraj tričetrt milijarde evrov. Oziroma 53-krat več od vrednosti Maribora. V podobnem cenovnem rangu sta z Mariborčani le še Apoel in Qarabag, vsi drugi pa računajo na zelo drage in cenjene igralce.

Oblak tretji najdražji pri Atleticu

Jan Oblak spada med najdražje vratarje na svetu. | Foto: Morgan Kristan / Sportida Jan Oblak spada med najdražje vratarje na svetu. Foto: Morgan Kristan / Sportida Več kot polovico milijarde evrov je vredno devet udeležencev lige prvakov, med njimi je tudi Atletico Madrid z Janom Oblakom, tretjim najdražjim igralcem španskega velikana. Od slovenskih legionarjev bosta v ligi prvakov dejavna tudi Kevin Kampl (RB Leipzig) in Robert Berić (Anderlecht), glavnina slovenskih nastopov v ligi prvakov pa je zajeta v projekt NK Maribor.

V poletnem prestopnem roku je odprl vrata nekaterim novincem (povratnikom), za katere pa ni odštel nobenega denarja, saj so prišli v Ljudski vrt kot igralci s prostimi papirji ali pa v vlogi posojenih nogometašev.

Največ sta zapravljala Manchester City in PSG. Francozi so se po prihodu Neymarja, najdražjega nogometaša vseh časov, saj so Parižani zanj plačali Barceloni 222 milijonov evrov, in Kyliana Mbappeja na lestvici kandidatov za naslov evropskega prvaka povzpeli na drugo mesto. Prvi favorit je madridski Real, ki je v tej sezoni že osvojil dve lovoriki (španski in evropski superpokal), PSG pa je na lestvici možnih kandidatov prehitel Barcelono in Bayern München.

Obeta se torej zelo zanimiva sezona. Maribor jo bo začel v sredo ob 20.45, ko bo na Štajerskem gostoval moskovski Spartak. 

Ne spreglejte