Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Ponedeljek,
11. 9. 2017,
12.30

Osveženo pred

1 leto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,68

Natisni članek

Ljudski vrt Massimo Carrera Quincy Promes Spartak Moskva NK Maribor NK Maribor UEFA liga prvakov

Ponedeljek, 11. 9. 2017, 12.30

1 leto

Generalka Spartaka za Maribor

Težava za Maribor, junak Spartaka je lačen

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,68
Spartak Moskva | Foto Twitter

Foto: Twitter

Ruski prvak Spartak Moskva je v soboto navijače spravil v dobro voljo. V domačem prvenstvu je premagal Rubin Kazan (1:0) in po mesecu dni skromnih rezultatov, s katerimi je izgubil stik z najboljšimi ruskimi klubi, dočakal dragoceno zmago, s katero si je dvignil samozavest pred sredinim gostovanjem v ligi prvakov v Mariboru. V Sloveniji sploh ne bo opravil uradnega treninga.

V sredo se bosta v prvem krogu skupinskega dela lige prvakov v razprodanem Ljudskem vrtu pomerila slovenski in ruski prvak. Dvoboj med Mariborom in Spartakom, ki se je veselil ruskega naslova po sušnih 16 letih, se bo začel ob 20.45.

Uvodni mariborski tekmec v skupinskem delu lige prvakov je v soboto odigral dvoboj devetega kroga ruskega prvenstva. V Areni Odkritje, kjer se je zbralo blizu 30 tisoč gledalcev, je z 1:0 odpravil Rubin iz Kazana in se s tretjo zmago v tej sezoni povzpel na osmo mesto. 

Srečanje si je ogledal tudi pomočnik trenerja NK Maribor Saša Gajser. Opazoval je dvoboj med sredinim tekmecem slovenskih prvakov ter zadnjim ruskim klubom, s katerim so imele vijolice opravka z Evropi. Na koncu so točke ostale v Moskvi.

Veselje Spartaka po šele tretji zmagi v tej prvenstveni sezoni:

Zaradi skromnega začetka prvenstva Spartak visoko zaostaja za najboljšimi. Vodilni Zenit, ki je v svoje vrste nedavno privabil tudi slovenskega reprezentanta Miho Mevljo, ima pred njim kar devet točk prednosti, le eno manj pa mestni tekmec Lokomotiva.

Pripravljeni na ligo prvakov

Italijanski strateg Massimo Carrera pripravlja izbrance na sredino gostovanje v Mariboru. | Foto: Twitter - Voranc Italijanski strateg Massimo Carrera pripravlja izbrance na sredino gostovanje v Mariboru. Foto: Twitter - Voranc "Z zmago proti tako zahtevnemu tekmecu, kot je Rubin, smo dokazali, da smo pripravljeni na ligo prvakov. Zadovoljen sem s predstavo, ekipa je v dobrem fizičnem stanju," je dejal trener Spartaka Massimo Carrera. Nekdanji branilec Juventusa, Atalante in Napolija, ki je aktivno kariero končal šele pri 44 letih, je pred največjim izzivom, odkar je prevzel ruskega velikana.

Pred petimi leti je vskočil na vroči stolček Juventusa kot začasni trener stare dame, ko je moral Antonio Conte odslužiti desetmesečno kazen zaradi vpletenosti v afero z nameščanjem tekem. Zdaj se bo s Spartakom prvič dokazoval v najmočnejšem evropskem tekmovanju.

Rusi brez treninga v Ljudskem vrtu

Nogometna odprava Spartaka bo na Štajersko prispela v torek ob 18. uri. Dobro uro pozneje bosta trener in nogometaš ruskega prvaka strnila misli na novinarski konferenci, nato pa se bosta predala torkovemu počitku.

Spartak se je namreč odločil, da ne bo opravil uradnega treninga v Ljudskega vrtu, ampak bo znoj nabiral že v dopoldanskih urah v Moskvi. Podobno se je leta 2014 odločil londonski Chelsea, ko je gostoval v Mariboru. Na koncu je ostal brez zmage, Mariborčane pa sta spravila na noge strelec Agim Ibraimi in vratar Jasmin Handanović, ki je ubranil strel z bele točke.

Če se dan pozna po jutru, Spartaku članstvo v evropski eliti ne bo naredilo pretirane usluge, saj je že v začetku sezone močno zaostal za najboljšimi.

Italijan je v soboto, ko je velemesto Moskva praznovalo 870. rojstni dan, nujno potreboval zmago. Med srečanjem ni skrival živčnosti. Tako je po enem izmed zapravljenih napadov jezno brcnil steklenico z vodo. To je bilo še pri rezultatu 0:0. Italijan, ki je proti Rubinu zaigral s postavitvijo 3-5-2, a ni povsem prepričan, da bo takšna tudi v Ljudskem vrtu, je bil boljše volje v drugem delu.

Navijači so trenerja Spartaka prosili, naj premaga Maribor in Liverpool:

Kdo je zaigral za Spartak na zadnji tekmi?

Spartak: Rebrov, Ješčenko, Bocchetti, Kutepov, Džikija, Kombarov, Fernando, Glušakov, Popov (od 75. Pašalić), Promes, Luiz Adriano (od 88. Rocha).

Nizozemcu uspelo nekaj izjemnega

Veselje nogometašev Spartaka po zadetku. | Foto: Twitter - Voranc Veselje nogometašev Spartaka po zadetku. Foto: Twitter - Voranc Takrat se je izkazal 25-letni nizozemski reprezentant Quincy Promes. Krilni napadalec, rojen v Amsterdamu, a s koreninami iz Surinama, je postal veliki junak sobotne zmage. Pred srečanjem mu je generalni direktor Spartaka Sergej Rodionov ob velikem aplavzu občinstva predal dres s številko 100.

Promes je v soboto namreč odigral stoti dvoboj v dresu rdeče-belih, ki ga je nato kronal z zmagovitim zadetkom. Usoda ali ne, to je bil že njegov 50., tako da je na eni tekmi praznoval dva jubileja.

V Moskvo se je preselil pred štirimi leti iz Twenteja, ruski mediji pa so ga že oklicali za enega najboljših tujcev v zgodovini Spartaka. To je velika pohvala, saj so v preteklosti pri Spartaku igrali tudi Srb Nemanja Vidić, Argentinca Nicolas Pareja in Marcos Rojo, Nigerijec Emmanuel Emenike, Šved Kim Källström

"To je krasna statistika. Sploh ne bi verjel, da je kaj takega mogoče. Uspelo mi je nekaj res izjemnega," je po poročanju ruskega portala Sport Ekspres povedal Nizozemec, nato pa na Instragramu objavil fotografijo, kako prejema darilo, priložnostni dres s številko 100. Pod njo je zapisal, da je lačen novih zadetkov. To je slaba novica za Mariborčane, ki bodo imeli opravka z razigranim tulipanom.

 

💯 th game. 50 goals. Hungry for more.

A post shared by Quincy Promes (@qpromes) on

V razmišljanjih se je uzrl proti sredini tekmi v Mariboru. "Po reprezentančnem premoru je bilo pomembno zmagati v prvenstvu. Zdaj bomo nadaljevali v ligi prvakov. Pomembno je, da ohranimo zbranost," je Promes zadovoljen, da Spartak že drugo tekmo zapored ni prejel zadetka. Na njegovo smolo je lahko obrambna vrsta Maribora še bolj ponosna, saj se mreža vijolic ni zatresla že na štirih tekmah.

Ruski mogotec pričakoval več

Lastnik kluba, 61-letni ruski multimilijarder Leonid Fedun, ki ima v lasti skoraj desetino delnic energetskega giganta Lukoil, ni zadovoljen z rezultati. Pričakoval je, da bo Spartak začetek evropskih nastopov dočakal na višji ravni, saj si je kot ruski prvak nastop med najboljšimi zagotovil neposredno.

Ruski mediji so opazili, da 30-letni Brazilec Luiz Adriano v 88. minuti, ko je zapustil igrišče, ni podal roke trenerju Carreri. Italijan iz tega ni delal prav nobenega škandala. Dejal je, da je bil nekdanji napadalec Šahtarja in Milana nezadovoljen s svojo predstavo. Na srečanju bi se skoraj vpisal med strelce, a je njegov strel v drugem delu zaustavil okvir vrat.

Kako je Luiz Adriano pozabil na rokovanje s trenerjem:

Ko je zapuščal igro, ga je zamenjal osem let mlajši rojak Pedro Rocha, za katerega je Spartak poleti Gremiu odštel 12 milijonov evrov. To je bil njegov krstni nastop za ruskega prvaka. Morda se bo v sredo predstavil tudi ljubiteljem nogometa na Štajerskem.

Druga najslabša obramba v prvenstvu

Spartak je v sezono vstopil z zmago v ruskem superpokalu, kjer so premagali Lokomotivo, nato pa v prvenstvu po devetih krogih zbral le 12 točk. Obramba se ni izkazala, saj so prejeli kar 13 zadetkov. V ruskem prvenstvu ima slabšo obrambo le Anži, ki ga je nedavno okrepil Miral Samardžić. Spartak je večino zadetkov (11) prejel na treh srečanjih, na katerih je izgubil. To so bili trije derbiji. Zenit ga je poleti ponižal s 5:1, Lokomotiv prejšnji mesec v gosteh s 4:3, CSKA pa doma z 2:1.

Spartak ima zveste navijače. Letos so dočakali deseti naslov ruskih prvakov. Na ruski prestol so se povzpeli prvič po 16 letih. | Foto: Twitter - Voranc Spartak ima zveste navijače. Letos so dočakali deseti naslov ruskih prvakov. Na ruski prestol so se povzpeli prvič po 16 letih. Foto: Twitter - Voranc

Pred gostovanjem v Mariboru sta na seznamu poškodovanih Ze Luis (Zelenortski otoki) in Gruzijec Jano Ananidze.

Najbolj izstopajoči nogometaši Spartaka:

Nizozemec Quincy Promes. Prejšnji klub Twente, na Nizozemskem igral tudi za Go Ahead Eagles.
Brazilec Fernando. Nekdanji zvezni igralec Sampdorie, Šahtarja, Gremia.
Hrvat Mario Pašalić, posojen s strani Chelseaja, pred tem igral za Milan, Monaco, Elche, Hajduk Split.
Rus Denis Glušakov, kapetan Spartaka, v soboto prispeval podajo za gol.
Brazilec Pedro Rocha, nekdanji napadalec Gremia.

Ne spreglejte