Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rabuza

Četrtek,
8. 2. 2018,
18.05

Osveženo pred

6 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,20

7

Natisni članek

Avant2Go car sharing Predlagaj županu MOL

Četrtek, 8. 2. 2018, 18.05

6 let, 2 meseca

Predlagaj županu

Ljubljančan: "Parkirišča za zasebna podjetja jemljejo prostor stanovalcem"

Rabuza

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,20

7

car sharing Kranj | Foto Gregor Pavšič

Foto: Gregor Pavšič

Bralca iz središča prestolnice zanima, pod kakšnimi pogoji so do parkirnih mest v središču prišli pri podjetju Avant2GO, ki ponuja souporabo vozil. Podjetje mora občini plačevati 100 evrov na leto za vsako parkirno mesto. "Nikjer ni zapisano, da so parkirna mestna namenjena izključno sistemu Avant2Go, ampak tudi ostalim ponudnikom, ki ustrezajo pogojem," še dodajajo na občini, kjer z ukrepi želijo doseči, da bi bili avtomobili v središču čim bolj prijazni do okolja.

V središču mesta je v zadnjih letih nekaj deset mest rezerviranih za souporabo vozil oziroma tako imenovani car sharing. Stanovalca je zmotilo, da so parkirni prostori namenjeni zasebnemu podjetju in tako jemljejo prostor stanovalcem. Zanimalo ga je tudi, kaj se bo zgodilo, če bo več podjetij ponujalo podobno storitev kot trenutno Avant2GO. Ali bodo potem izgubili še več parkirnih mest?

"Nikjer ni omenjeno, da so parkirna mesta, ki se uporabljajo v ta namen, namenjena izključno sistemu Avant2GO. Tako lahko svojo storitev prijavi vsak sistem, ki ustreza pogojem, in uporablja ista parkirna mesta, kot jih trenutno uporablja sistem Avant2GO," odgovarjajo na Mestni občini Ljubljana (MOL).

Trenutno je po vsej Ljubljani okrog 100 takšnih mest, na katerih je mogoče tudi polnjenje električnih avtomobilov. Ta mesta so rezervirana za vozila, ki ustrezajo pogojem souporabe.

Prepričani so, da bo v prihodnosti potreba po lastniškem vozilu manjša, zato trajnostne smernice, ki so jih sprejeli, ocenjujejo kot uspešne. Avant2Go mora za vsako parkirno mesto plačevati občini 100 evrov na leto.


Novih parkirišč v središču mesta ne bo, z avtobusi pa se vozi vse manj ljudi 


Cene dovolilnic v Ljuljani se gibljejo med 64,5 in 104,5 evra. | Foto: Klemen Korenjak Cene dovolilnic v Ljuljani se gibljejo med 64,5 in 104,5 evra. Foto: Klemen Korenjak

V središču si želijo čim bolj čiste avtomobile

Občina, ki jo vodi Zoran Jankovič, si želi v mestno središče spustiti čim manjše število avtomobilov. "Zavzemamo se za to, da če se avtomobili že pripeljejo v mesto, naj bodo čim bolj čisti," pojasnjujejo na občini. Zato so leta 2013 sprejeli tudi strategijo elektromobilnosti.

Ob tem dodajajo, da kljub trajnostnim usmeritvam vendarle ne morejo povsem ukiniti parkiranja za nestanovalce, saj je v nekaterih primerih vožnja z avtomobilom v mestno središče nujna.

"Pod strožjimi pogoji to tudi omogočamo," dodajajo na občini.

Več parkirišč le za stanovalce ne bo

Po novem bo potrebno parkirnino plačevati od 7. ure zjutraj (med tednom), v soboto pa se bo plačevanje podaljšalo do 15. ure (do zdaj do 13. ure). | Foto: Bor Slana Po novem bo potrebno parkirnino plačevati od 7. ure zjutraj (med tednom), v soboto pa se bo plačevanje podaljšalo do 15. ure (do zdaj do 13. ure). Foto: Bor Slana Bralec je občini predlagal, da bi več parkirišč namenila izključno za prebivalce v središču, in vprašal, ali lahko posameznik kupi parkirni prostor. "Tega ne načrtujemo. Stanovalcem parkiranje olajšujemo zlasti z zagotavljanjem cenovno dostopnih dovolilnic za neomejeno parkiranje na javnih površinah in z uvedbo parkirnih mest na drugih območjih, rezerviranih za stanovalce," odgovarjajo na občini.

Cena dovolilnic se glede na cono (obstajajo tri) giblje med 64,5 in 104,5 evra.

Na željo stanovalev podaljšali plačevanje parkirnine

Na MOL so sicer na željo stanovalcev pred kratkim spremenili režim parkiranja in ga podaljšali za eno uro čez teden ter za dve uri ob sobotah.

Po novi uredbi bo mogoče parkirišče najeti tudi na Povšetovi, Masarykovi in na parkirišču NUK (to bo namenjeno za stanovalce Gallusovega nabrežja).

Števila parkirnih mest ne bodo povečevali

V načrtih mestne prometne politike ni predvideno, da bi povečevali število parkirnih mest. "Da bi dosegli ta cilj, je najpomembnejši ukrep zajezitev uporabe osebnih motornih vozil ob zavedanju, da učinkovita sprememba potovalnih navad zahteva daljši čas. Pogojena je tudi z izboljšanjem javnega potniškega prometa in krepitvijo privlačnosti tega v sodelovanju z državnimi institucijami," razlagajo na občini, ki jo vodi Zoran Janković.

Javni prevoz za zdaj (še) ni v ponos

Mestnemu prometu v zadnjih letih pada število prepreljanih potnikov. | Foto: Ana Kovač Mestnemu prometu v zadnjih letih pada število prepreljanih potnikov. Foto: Ana Kovač Ravno javni prevoz v zadnjih letih stagnira oziroma upada. V zadnjih štirih letih se je število potovanj z mestnim avtobusom vsako leto zmanjševalo. V slabih 400 kilometrov oddaljenem Dunaju, glavnem mestu Avstrije, so lani v javnem prevozu, ki ob avtobusih vključuje še tramvaje in podzemne železnice, zabeležili rekordno število potnikov.

Prav tako še vedno ni poenotenega sistema za prevoz z javnim prevozom. S kartico Urbana lahko v prestolnici ob plačevanju voženj z avtobusom plačujemo še vzpenjačo na grad, izposojo mestnega kolesa Bicikelj, še vedno pa ni mogoče plačevanje vlakov. Integriran javni potniški prevoz je za zdaj omejen le na dijake in študente.

Pišite nam

Če imate tudi vi podobno težavo oziroma želite župana ali županjo opozoriti na pomanjkljivosti v svoji občini, nam pišite na predlagajzupanu@tsmedia.si. Dodatje še fotografijo.


Morda vas zanima še:

Župan odgovarja bralcu: Čakamo na denar, da bi gradili

Župan odgovarja bralki: Na javnem parkirišču je dovolj prostora

Kolesarji in pešci zaradi prenove po prometni cesti? Občina: Prenova ni mogoča brez sprememb.

Kdaj bodo prebivalci tega naselja v Sloveniji dočakali asfalt? #foto

Podajanje žogice med občino in ministrstvom: kako dolgo bo še smrdel potok?


 

Ne spreglejte