SiolNET.
0,02

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Vlada imenovala Ano Kerševan za generalno državno odvetnico

0,02

termometer

sodišče, zatožna klop | Šestletni mandat bo Kerševanova nastopila 27. septembra, potekel pa ji bo 26. septembra 2028. | Foto: STA
Šestletni mandat bo Kerševanova nastopila 27. septembra, potekel pa ji bo 26. septembra 2028. Foto: STA

Vlada je danes na seji izdala ugotovitveno odločbo o prenehanju funkcije generalnemu državnemu odvetniku Juriju Grozniku s 26. septembrom ter izdala odločbo o imenovanju Ane Kerševan za generalno državno odvetnico, so po seji vlade sporočili iz urada za komuniciranje. 

Grozniku v ponedeljek preneha funkcija generalnega državnega odvetnika zaradi poteka šestletnega mandata. Vlada Groznika ni ponovno imenovala, zato mora na podlagi četrtega odstavka 60. člena zakona o državnem odvetništvu o prenehanju funkcije izdati ugotovitveno odločbo, so pojasnili v sporočilu za javnost.

Med sedmimi kandidati Kerševanova najprimernejša

Ob tem so spomnili, da je ministrstvo za pravosodje 29. julija objavilo prosto mesto generalnega državnega odvetnika. V roku za prijave je prejelo sedem prijav kandidatov, ki so izpolnjevali predpisane formalne pogoje za imenovanje za generalnega državnega odvetnika.

Ministrica je z vsakim kandidatom opravila razgovor. Na podlagi razpisne dokumentacije, vsebine strateškega programa dela, dosedanjega dela in vizije vodenja Državnega odvetništva RS ter opravljenega razgovora je kot najprimernejšo kandidatko za zasedbo mesta generalnega državnega odvetnika izbrala Ano Kerševan ter predlog v mnenje posredovala komisiji za presojo ustreznosti kandidatov za generalnega državnega odvetnika in višje državne odvetnike.

Komisija je na seji 19. septembra sprejela mnenje, da je izbrana kandidatka primerna za imenovanje za generalno državno odvetnico. V skladu s četrtim odstavkom 58. člena zakona minister, pristojen za pravosodje, kandidata, za katerega komisija v svojem mnenju poda oceno o primernosti, predlaga v imenovanje vladi, so še pojasnili na ministrstvu za pravosodje.

Vlada je na današnji seji Tamaro Gregorčič imenovala za vrhovno državno tožilko na Vrhovnem državnem tožilstvu RS, Majo Lajh za okrožno državno tožilko na Okrožnem državnem tožilstvu v Celju, Nevenko Berdnik za okrožno državno tožilko na Okrožnem državnem tožilstvu v Mariboru, Barbaro Lončarič za okrajno državno tožilko na Okrožnem državnem tožilstvu na Ptuju in Marjeto Može za okrajno državno tožilko na Okrožnem državnem tožilstvu v Kopru.

Analizirali bodo delovna mesta, Bela knjiga za prenovo kariernega razvoja

Vlada se je na današnji seji seznanila z analizo strukture obstoječih delovnih mest, potrebnih za delovanje sodstva, in Belo knjigo o prenovi kariernega razvoja javnih uslužbencev v sodstvu, ki ju je pripravila delovna skupina iz VI. točke stavkovnega sporazuma med vlado in Sindikatom delavcev v pravosodju.

Naloga delovne skupine je pripraviti dva dokumenta, in sicer analizo strukture obstoječih delovnih mest, predvsem plačne podskupine C2, ki so potrebna za delovanje sodstva, in Belo knjigo o prenovi kariernega razvoja javnih uslužbencev v sodstvu.

S stavkovnim sporazumom je bilo dogovorjeno, da bo analiza vsebovala pregled vseh delovnih mest, potrebnih za delovanje sodstva, predvsem iz plačne podskupine C2, primerjavo navedenih delovnih mest znotraj sodstva, primerjavo navedenih delovnih mest z delovnimi mesti v preostalem javnem sektorju, ki jih bo identificirala delovna skupina glede na stopnjo izobrazbe, zahtevnost dela in plačilo za delo.

Glede vsebine Bele knjige o prenovi kariernega razvoja javnih uslužbencev v sodstvu je bilo s stavkovnim sporazumom dogovorjeno, da bodo osnova za pripravo tega dokumenta poleg podatkov, pridobljenih v okviru priprave analize, tudi podatki, pridobljeni v okviru analize kariernega napredovanja v javnem sektorju, ki jo je vlada konec leta 2019 pripravila na podlagi dogovora o plačah in drugih stroških dela v javnem sektorju. Nadalje je bilo s stavkovnim sporazumom dogovorjeno, da bo posebna pozornost v Beli knjigi o prenovi kariernega razvoja javnih uslužbencev v sodstvu namenjena položaju strokovnih sodelavcev v sodstvu in njihovemu kariernemu razvoju, so še navedli na ministrstvu.

Hrvaška policija Novice Cenik podkupljive sodnice: 6.000 evrov pred sojenjem, 9.000 po oprostitvi g Novice Ekskluzivno: razkrivamo novo afero vrhovnega sodnika Branka Masleše Aleš Hojs Novice Slovenija izbira: Zaradi tega primera Slovenci ne zaupamo sodstvu #video

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin