TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
1. 11. 2010,
12.02

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Ponedeljek, 1. 11. 2010, 12.02

8 let

V UKC Ljubljana urejajo razmerja na intenzivnih terapijah

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Pred dvema letoma so srednje medicinske sestre z belo stavko opozorile, da kljub enakim ali podobnim delovnim nalogam dobijo nižjo plačo kot diplomirane kolegice.

V UKC Ljubljana skušajo zadeve rešiti z uvajanjem kompetenčnega sistema, pravi glavna medicinska sestra Erna Kos Grabnar.

Srednjim sestram dodatka ne morejo več izplačevati Takrat sprejeta začasna rešitev zapleta je srednjim medicinskim sestram zagotovila dodatek k plači za povečan obseg dela. To je bil dodatek, ki je bil dogovorjen na ravni celotne države. A od letos poleti, ko so jih obiskali revizorji z ministrstva za zdravje, srednjim sestram tega dodatka ne morejo več izplačevati, je pojasnila glavna medicinska sestra v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana Erna Kos Grabnar.

"Zdaj se pogovarjamo, kako najti rešitve za vnaprej," pravi glavna medicinska sestra. Zadeve se kljub številnim predlogom za trajno rešitev namreč v vsem tem času niso uredile, priznava.

Vsi pričakujejo neko sistemsko rešitev. UKC Ljubljana je po besedah Kos Grabnarjeve v teh dveh letih dal kar nekaj konkretnih predlogov, ki bi lahko bili sprejemljivi tudi za državo. Med drugim so predlagali uvedbo certifikatskega sistema, kar je zavrnila stroka, ker bi raje spodbudila formalno šolanje. Podali so tudi druge predloge, a za zdaj jih na sistemski ravni še ni potrdilo ministrstvo za javno upravo, pojasnjuje Kos Grabnarjeva.

Spodbuda k izobraževanju Zato so se v UKC Ljubljana lotili priprave kompetenčnega sistema, poleg tega srednje medicinske sestre, ki delajo v intenzivnih terapijah, spodbujajo k izobraževanju.

"Hitre spremembe bi bile nevarne" Kos Grabnarjeva poudarja, da gredo premiki v zdravstvu počasi, saj bi bile hitre spremembe nevarne. "Če je nekdo še včeraj opravljal določene naloge, danes pa ne več, lahko pride do visokih tveganj in tega si ne moremo privoščiti," pojasnjuje Kos Grabnarjeva.

Poudarja, da srednje medicinske sestre večinoma ne opravljajo nalog diplomirane medicinske sestre v celoti, ampak imajo nek razširjen krog dela, prevzele so določene dolžnosti od diplomirane medicinske sestre. "Dejansko vsi profili - diplomirana medicinska sestra, srednja sestra, diplomirani fizioterapevt - dobivajo dodatne, vedno bolj zahtevne naloge, ki niso povezane z dodatnim plačilom," poudarja.

10 plačilnih razredov nižje od diplomiranih "Srednje medicinske sestre so res veliko manj plačane, so kar 10 plačnih razredov nižje od diplomiranih, kar pomeni 40 odstotkov manj denarja. To njihovo slabo voljo razumem. A ko se je s sprejemom novega plačnega sistema to zgodilo, smo se vsi zavedali, da se to ne bo moglo rešiti čez noč. V daljšem obdobju pa se bo to gotovo uredilo," je prepričana Kos Grabnarjeva.

Opozarja, da v teh primerih "ne gre za neke velike denarje, ampak predvsem za neko ustrezno nagrado, ki so jo ti ljudje zaslužijo, če to delo opravljajo".

Ne spreglejte