TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Petek,
22. 8. 2014,
15.04

Osveženo pred

7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Evropska direktiva energija

Petek, 22. 8. 2014, 15.04

7 mesecev

V EU se izteka čas za močne sesalnike

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Evropska direktiva prepoveduje uporabo sesalnikov, ki po evropskih merilih porabljajo preveč energije. Žal so to najmočnejši modeli, ki so zato tudi med najbolj priljubljenimi.

Samo še deset dni bodo v Evropski uniji dovoljeni proizvodnja, uvoz in prodaja močnih sesalnikov, ki po ocenah Bruslja porabijo preveč energije, poročajo britanski mediji.

Po prvem septembru namreč ne bodo več mogoče dobave novih sesalnikov, katerih moč presega 1.600 wattov, zato morajo vsi, ki ne želijo tvegati, da bi, ko poidejo zaloge, ostali brez močnejšega sesalnika, še ta mesec pohiteti z nakupom.

Bruselj: Dobili bomo najboljše sesalnike do zdaj

Odločitev je v skladu z evropsko direktivo o energetski učinkovitosti, katere namen je prispevati k boju proti podnebnim spremembam, navajajo v uradnih pojasnilih. Evropski državljani bomo dobili najboljše sesalnike do zdaj, še napoveduje Bruselj. Pojasnjujejo, da zgolj moč motorja še ne pove, kako učinkovit je zares sesalnik pri tistem, kar je njegovo poslanstvo: pobiranju prahu.

Od prvega septembra bodo sesalniki morali imeti tako oznako energetske učinkovitosti (od najboljše A do najslabše G), ki smo je že nekaj časa vajeni pri hladilnikih, pomivalnih strojih in drugih gospodinjskih aparatih, kakor tudi oznako učinkovitosti čiščenja na trdnih in mehkih podlagah ter količine ustvarjenega prahu.

Odlično ocenjeni sesalniki se bodo morali posloviti

Proizvajalci so sicer že začeli nadomeščati prepovedane modele z manj zmogljivimi, a velik del zdajšnje ponudbe predstavljajo prav močnejši sesalniki. Kar nekaj modelov, ki bodo kmalu prepovedani, so potrošniške organizacije izbrale za odličen nakup, po izsledkih ene od britanskih potrošniških organizacij je kar pet od sedmih modelov, ki so bili ocenjeni kot odličen nakup, na seznamu tistih, ki se bodo morali posloviti s polic trgovin v Evropski uniji.

Proizvajalci zatrjujejo, da novi modeli sesalnikov ob manjši porabi energije prinašajo enako učinkovitost čiščenja. Če je tako, zakaj smo potem sploh imeli na voljo energetsko potratnejše sesalniške silake?

Leta 2017 še veliko ostrejša omejitev

A to še ni vse: natanko tri leta pozneje, to je prvega septembra 2017, se bo zgornja meja dopustne energetske porabe sesalnikov v Evropski unije še dodatno drastično znižala s 1.600 na 900 wattov. Velik zalogaj, glede na to, da je zdaj povprečna moč sesalcev v trgovinah osemindvajseterice 1.800 wattov.

Proizvajalci opozarjajo: direktiva ne upošteva vpliva vrečk in filtrov

Proizvajalci zahtevajo pravno presojo evropske direktive, saj so prepričani, da ne upošteva pomembnih dejavnikov za merjenje učinkovitosti sesalnikov. Eden od teh je učinkovitost čiščenja, če je v vrečkah že nekaj umazanije.

Eden od proizvajalcev, Dyson, še trdi, da vsako leto okrog 126 milijonov vrečk in filtrov iz sesalnikov konča na odlagališčih osemindvajseterice, hkrati pa nov sistem označevanja sesalnikov ne upošteva vpliva izrabljenih sesalniških vrečk in filtrov na okolje.

Ali še pomnite slovo od žarnic z nitko?

V prihodnjih desetih dneh bo postalo jasno, ali bodo potrošniki pohiteli na podoben način, kot se je to zgodilo ob bruseljski prepovedi tradicionalnih žarnic v Evropski uniji. Potrošniki se pritožujejo, da so nadomestne varčne žarnice neprimerno dražje od tistih z nitko in da pri številnih varčnih žarnicah traja predolgo, preden dosežejo svojo delovno temperaturo in s tem tudi primerno osvetlitev.

Zanemarljivi niso niti pomisleki, da so odslužene varčne žarnice nevarnejši odpadek od odsluženih (v Evropski uniji zdaj že prepovedanih) žarnic z nitko.

Ne spreglejte