TELEKOM SLOVENIJE

Boštjan M. Zupančič

Ponedeljek,
7. 3. 2016,
9.17

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

kolumna

Ponedeljek, 7. 3. 2016, 9.17

6 let, 6 mesecev

Tretja svetovna vojna

Boštjan M. Zupančič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Nelagodje v civilizaciji

Vidno presunjen mi je pred par dnevi francoski kolega omenil, da ga je strah. Vse, kar se dogaja, ga spominja na pozna trideseta leta pred drugo svetovno vojno. To mi je reklo še več prijateljev, čeprav večinoma ne preverjajo alternativnih medijev (vir: http://www.informationclearinghouse.info/, vir, vir). Poraja se nekakšna psihoza, ki pa na samo dogajanje k sreči nima učinka.

Mene to spominja na mojega očeta, ki je bil rojen leta 1899 in je bil kot mladenič udeležen na soški fronti. Nekoč mi rekel, da je bilo pred drugo svetovno vojno v Ljubljani vsem jasno, "da bo počilo".

V Rigi sem nedavno tega govoril s prijateljem "mednarodnjakom", to je, svetovnim specialistom za človekove pravice. Ker zdaj živi v Latviji, čeprav je sicer Islandec, je kakopak zelo nerazpoložen do Rusov in Putina. Bije plat zvona. Glede Latvije, ki bi lahko bila vžigalna kapica na svetovnem naboju, obstaja tale namišljeni scenarij BBC – v bistvu propagandni dokumentarec, ki se ga izplača pogledati (vir).

Če pa sledijo svetovnim medijem in zlasti temu, kar se dogaja na spletu, ljudje čutijo, da je nekaj zelo narobe. Da postaja nevarno. Tega nam ni treba posebej prikazovati, a sam sem na primer leta govoril o tem, da politiki težav ne rešujejo, temveč jih le pometajo pod preprogo. Bi rekel, da so se zdaj tam nabrale in postale nerešljive. Svet je znorel.

Obstaja pa vedno večja skupina ljudi, ki se v tej ponorelosti, ker je to njihovo maslo, počuti popolnoma doma. Težav ne vidi! O tem več spodaj.

Zavrta napadalnost

Nobelov nagrajenec Konrad Lorenz je najbolj znan po svojem eksperimentu, v katerem se je na novo izvaljenim goskam prikazal prvi. Ker so ga goske, ko so se izvalile, videle kot prvega, so mislile, da je on njihova mama. Potem so mu povsod sledile.

Lorenz je ugotovil, da so tiste živalske vrste, ki imajo kremplje ali zobe za agresijo, na primer levi, krokodili, morski psi, zavrte, kar zadeva napadalnost znotraj vrste (intraspecies aggression inhibition) (vir). Seveda, saj bi se drugače pobile med sabo in vrsta bi izumrla.

Človek pa teh zavor nima. Glavna zavora zadnjih sedemdeset let je bilo – paradoksalno – atomsko orožje, in sicer zagotovljeno medsebojno uničenje (mutual assured destruction, MAD): torej sebični strah pred lastno smrtjo, ki pa vendarle deluje (brez tega bi bilo tudi prometnih nesreč veliko več.)

Pred par meseci pa so zlasti Rusi, ki nimajo dovolj konvencionalnega orožja, pričeli rožljati z nuklearnim. Zoperstavljanje že primerjajo s kubansko krizo oktobra leta 1962.

Zelo znano razčlembo človekovih agresivnih in moralnih nagonov je v zadnjem času ponudil tudi slavni Jonathan Haidt (vir, sedmo poglavje). Haidt trdi, da obstajajo psihološki dokazi o tem, da so določena nagnjenja (tudi agresivna) vrojena in dedna. Tako pove, da ni nikakršno naključje, da je večji del svetovne zgodovine zgodovina medsebojne agresije, to je vojn.

Zanimivo je tudi njegovo pisanje o odnosu med intuicijo in racionalnostjo (vir), pri čemer misli (tako kot moj oče), da je intelektualiziranje drugotno. Prvotna je intuicija. Intuicija je tista, ki povzroča gornje nelagodje v civilizaciji. On pravi temu čustveni pes, ki opleta s svojim racionalnim repom. Ta rep je seveda drugoten; intuicija je bolj pomembna.

Od Iraka in Ukrajine do Sirije Zdajšnja zgodba, pri kateri se gibljemo proti tretji svetovni vojni, se je (po Jimmyju Carterju) konkretneje začela z Reaganom v Washingtonu in vzponom neokonservativcev (vir), "ljudi", kot sta (f*ck the EU) Victoria Nuland (Nudelman) in njen mož Robert Kagan.

Victoria se je, kot vemo, v nešifriranem telefonskem pogovoru neumno pohvalila, da so ZDA v prevrat na Majdanškem trgu v Kijevu vložile pet milijard (!) dolarjev (vir: http://www.informationclearinghouse.info/). Zakaj?

Hillary Clinton je bila tista, ki je pospešila in pravzaprav povzročila napad na Libijo in umor Gadafija (vir: http://www.informationclearinghouse.info/, na levi strani ekrana). Zdaj kandidira za predsednico ZDA. Bog ne daj!

Na isti povezavi se najde video, ki prikazuje izjavo Čehinje Madeleine Allbright. Ko ji je novinarka rekla, da je v Iraku umrlo pol milijona otrok in jo vprašala, ali ni to bila previsoka cena, je Allbrightova odgovorila: "We think the price was worth it!" (Menimo, da je bilo to vredno svoje cene.)

Pol milijona otrok! Kakšni "ljudje" so to?!

O tem, kar se dogaja v Siriji, kjer divja vojna vseh proti vsem, piše dnevno časopisje. A ne smemo pozabiti konteksta vojne v Iraku in t. i. "arabske pomladi", ki je bila na isti način načrtovana in je destabilizirala celotni Bližnji vzhod. Zakaj?

Begunci zdaj preplavljajo Evropo. Nič od tega ni naključno. Cui bono? Komu v korist?

Zaradi informacij na spletu danes vemo, kdo iz ozadja Bele hiše, v kateri je Obama vse bolj talec, vleče niti. Zato poanta ni v racionalni geopolitiki. Ta politika pa je kljub temu pretkana, subverzivna, destruktivna itd.

Govorimo o nezadržnem vzponu sociopatov in psihopatov. Za njih vemo, da so vedno lačni moči in oblasti (power hungry).

Duševni bolniki

Victoria Nuland je, če gledamo samo ta incident, v svoji značilni patološki aroganci naredila kolosalno neumnost. V nešifriranih telefonskih razgovorih z zasebnega telefona je glede državnega udara v Ukrajini izdala sebe in ZDA. Za to bi običajen diplomat brez odlašanja letel iz svoje službe.

Njeno obnašanje je (v psihološkem jeziku) disfunkcionalno (noro). Tu pa je povedna epizoda iz njene mladosti, z leta 1982, ko je bila v Odesi vodič v otroški koloniji Molodaja Gvardia.

V Ukrajini in Rusiji so bile med otroki takrat zelo priljubljene pražene bučne peške. Viktorija je peške vrgla na tla in se nato sadistično naslajala nad ubogimi otroki, ki so jih pobirali iz blata. Mlada ukrajinska vodička Ina Metelskaja-Šeremetjeva je bila nad tem tako ogorčena, da se je Viktorije lotila fizično. Tekla je celo kri. (vir)

Takšni ljudje zdaj vodijo svetovno politiko?

Stvar je v tem, da ne govorimo samo o sociopatiji in psihopatiji kot osebnostni motnji. Res je, da o človeku ni mogoče reči nič slabšega kot to, a tu gre še za nekaj drugega.

Opisano obnašanje namreč dokazuje nekaj več: disfunkcionalen stik z realnostjo, morda celo razcepljeno osebnost (fr.: clivage). To torej ni več vprašanje geopolitike. Je psihopatološko vprašanje diagnoze o norcih, ki svet pehajo v tretjo svetovno vojno.

Lep primer tega je Erdogan. Če ga ne bi treznili iz ZDA in če ne bi bilo jasno, da ga NATO ne more podpreti, ker bi začetno agresijo povzročil sam, bi bil z napadom na Rusijo zmožen začeti tretjo svetovno vojno.

Negativna selekcija

Na koncu se spomnimo desnega diagrama iz prejšnje kolumne (vir). Kako je mogoče, da se skrajno nevarni sociopati in psihopati tako uspešno pehajo za oblastjo? Kajti psihopati in sociopati so obstajali od nekdaj, a so bili odrinjeni na družbeni rob. Kaj se je spremenilo, da se danes lahko zavihtijo na najvišje ravni oblasti in menedžmenta? Je to samo vprašanje njihove odnedavne številčnosti? Je to morda kolaps normativne integracije, razvrednotenje vrednot?

Ti psihopati delujejo tribalno. Vohajo se med sabo. Po neki izrecni izjavi enega vodilnih so drugi za njih navadni osli; njihova vloga je v tem, da strežejo interesom tistim, ki so v matrici.

Kot je rekel Voltaire: "Če hočeš vedeti, kdo ti zares vlada, pomisli na to, koga ne smeš kritizirati!"

Ne spreglejte