Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
6. 9. 2024,
15.16

Osveženo pred

3 ure, 47 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,01

Natisni članek

Natisni članek

prestolonaslednik cesar Japonska rojstni dan

Petek, 6. 9. 2024, 15.16

3 ure, 47 minut

Japonski prestolonaslednik postal polnoleten

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,01
Hisahito, princ | "Upam, da bom z vsakim novim doživetjem pridobival več znanja, spoznaval različne vidike in osebnostno rasel," je dejal japonski princ. | Foto Reuters

"Upam, da bom z vsakim novim doživetjem pridobival več znanja, spoznaval različne vidike in osebnostno rasel," je dejal japonski princ.

Foto: Reuters

Na Japonskem so danes praznovali poseben dogodek, saj je princ Hisahito dopolnil 18 let. Trenutno je edini naslednik cesarske družine, razen če se pravila spremenijo in omogočijo ženskam, da prevzamejo nasledstvo.

Uradno slovesnost ob Hisahitovem vstopu v odraslost so prestavili na leto 2025, da bi lahko končal šolanje. Agencija za cesarsko družino pa je kljub temu objavila videoposnetek, na katerem se mladi princ sprehaja po gozdovih, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Upam, da bom z vsakim novim doživetjem pridobival več znanja, spoznaval različne vidike in osebnostno rasel," je dejal japonski princ.

Drugi v vrsti za nasledstvo

Hisahito je edini sin 58-letnega prestolonaslednika Akishina in 57-letne prestolonaslednice Kiko ter drugi v vrsti za nasledstvo po svojem stricu, cesarju Naruhitu, ki je februarja dopolnil 64 let.

Čeprav ima Naruhito hčerko Aiko, ta po zakonu o cesarski hiši iz leta 1947, ki velja še danes, zaradi svojega spola očeta ne more naslediti.

Za ženske velja tudi pravilo, da morajo zapustiti cesarsko družino, če se poročijo s pripadnikom neplemiškega sloja. To se je denimo zgodilo leta 2021, ko se je nekdanja princesa Mako, Hisahitova sestra, poročila s svojim partnerjem iz univerzitetnih dni. Pravilo pa ne velja za moške člane družine.

Cesarska družina danes praktično nima politične moči

Japonski parlament je maja razpravljal o omilitvi pravil o nasledstvu, medtem ko anketa japonske tiskovne agencije Kyodo News kaže, da 90 odstotkov javnosti podpira ženske naslednice. Vendar konservativni poslanci, ki cesarje vidijo kot vzor patriarhalne družbe, močno nasprotujejo tovrstnim spremembam, zato so te v bližnji prihodnosti malo verjetne.

Cesarska družina, katere zgodovina naj bi segala 2.600 let v preteklost, je po porazu Japonske v drugi svetovni vojni uradno opustila svoj božanski status in danes praktično nima politične moči.

Jen
Novice Slovenija izdala prve obveznice v jenih
Miša Molk, televizijska voditeljica in urednica;  TV voditelj Mario Galunič
Trendi Miša Molk praznuje 70 let
Jan Plestenjak, Tadeja Majerič
Trendi Tako je Jan Plestenjak za rojstni dan presenetil svojo Tadejo #foto
salma
Trendi Salma Hayek je 58 let dočakala v kopalkah
Ne spreglejte