SiolNET. Trendi Zdravje
1,02

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Zakaj s starostjo postajamo vedno manjši

1,02

termometer

starejši
Foto: Bor Slana

Ženske svojo višino dosežejo načeloma dve leti po prvi menstruaciji, moški nehajo rasti okoli 17. leta. To višino nekateri ohranijo le dobro desetletje. Po nekaterih raziskavah se namreč manjšanje s starostjo začne že po tridesetem letu, vendar večina raziskav kot ključno starost omenja 40 let. Moški se v povprečju do konca leta skrčijo za tri centimetre, ženske za pet.

Zmanjševanje telesne višine s starostjo je del življenja, tako kot rast v mladosti je to povsem naraven proces staranja. Krčenje je posledica posedanja vretenc zaradi njihove dehidracije, hrbtenica pa je posledično krajša.

Med vzroki strokovnjaki z ameriških univerz Harvard in Berkeley omenjajo tudi izgubo mišične mase in gostote kosti, drža telesa s tem postane tudi ukrivljena. Poleg starosti krčenje lahko pospešijo bolezni, kot so osteoporoza in poškodbe hrbtenice.

Od 40. do 50. leta se lahko skrčite za centimeter

Ocene sicer variirajo, a v povprečju človek po 40. oz. 50. letu vsakih deset let izgubi od 0,6 do 1,3 centimetra. Starejši ko smo, hitreje se manjšamo. Ženske tako med 30. in 70. letom starosti v povprečju izgubijo pet centimetrov, do 80. leta pa dodatna dva centimetra in pol.

Ob tem strokovnjaki navajajo, da se nekateri začnejo krčiti prej, drugi kasneje, medtem ko se nekateri sploh ne. Večjega vpliva na to nimamo, saj je krčenje povezano z genetiko.

upokojenci Novice Domovi za starejše: več kot sedem tisoč prosilcev, a nobenega prostega mesta

Kadilci bodo kot starostniki zagotovo manjši

Vseeno pa lahko nekaj za to, da vsaj nekoliko omejimo krčenje svoje telesne višine, naredimo tudi sami. To lahko storimo:

  • s krepitvijo kosti in mišic s primernim gibanjem ter
  • z uživanjem kalcija, vitamina D in drugih hranilnih snovi.

Med škodljivimi razvadami, ki pospešujejo krčenje telesne višine, omenjajo kajenje in uživanje alkohola. Prvo škoduje kostem in znižuje raven estrogena v telesu, drugo pa otežuje absorpcijo kalcija v kri.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 15
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin