Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
28. 7. 2015,
11.01

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Torek, 28. 7. 2015, 11.01

8 let

Štirje načini, kako preprečiti bolečine v vratu zaradi pisanja sporočil

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Ste med tistimi, ki pišejo veliko telefonskih sporočil? Ste pomislili, da bi zato lahko imeli bolečine v vratu? Obstajajo načini, kako se tem izogniti.

Eden od razlogov za bolečine v vratu je lahko dolgotrajno strmenje navzdol – v ekran telefona, na katerem pišete sporočila, pregledujete objave na družabnih omrežij ali krmarite po spletu. Uporaba sodobne tehnologije ima lahko tudi v tej obliki posledice na telesu. V povprečju glava, ko je v nevtralnem položaju, tehta med 4, 5 in 5, 5 kilograma. A teža se, ko jo nagnemo pod kotom 15 stopinj navzdol, poveča na približno 12 kilogramov, pod 30 stopinjami na okoli 18 kilogramov, na 27 pa, ko jo nagnemo pod kotom 60 stopinj, je v svoji raziskavi ugotovil newyorški ortoped Kenneth Hansrah.

Večurno gledanje navzdol v ekran lahko povzroči tudi glavobol Povečanje teže z nagibom za kratek čas, kot na primer takrat, ko na hitro na telefon napišemo kratko sporočilo, in to ne velikokrat v dnevu, niti ni problem. A ko se med dnevom naberejo med dve in štiri ure gledanja navzdol v telefonski ekran, na prenosni računalnik ali tablico, to predstavlja obremenitev za vrat in hrbtenico. Posledice pa lahko občutimo v obliki glavobolov, omotici, bolečin v ramah in odrevenelih rokah ter dlaneh.

A obstaja nekaj načinov, kako to preprečiti.

Dvignite telefon Bolje kot da v telefonski zaslon gledate navzdol, tega dvignite v višino svojih oči, pa naj se vam to na začetku zdi še tako nenavadni položaj. Na tak način ne boste obremenili vratu. Ali pa bodite pozorni na to, da v ekran navzdol usmerite le pogled, ne pa tudi glave.

Zmanjšate uporabo telefona Bolečinam v vratu zaradi pogoste uporabe pametnega telefona se lahko izognete tudi na ta način, da tega preprosto manj uporabljate. Veliko opravkov, zaznamkov in komunikacije zato raje opravite prek osebnega računalnika.

Razgibavanje Po tem, ko ste dalj časa preživeli na pametnem telefonu ali prenosnem računalniku, poskrbite za razgibavanje. Glavo počasi obrnite na levo, kolikor le lahko, nato jo počasi pripeljite v nevtralni položaj, počasen zasuk pa ponovite še v desno stran. Nato levo uho približajte k spuščeni rami, gib ponovite še na drugo stran. Vaja je kratka, preprosta, a si boste za njeno izvajanje, tudi večkrat na dan, hvaležni.

Nastavite si aplikacijo Floridski kiropraktik Dean Fishman je razvil aplikacijo za pametne telefone, ki se imenuje Text Neck, s katerim lahko preverjate ustreznost ali neustreznost svoje drže med uporabo komunikacijske aparature. Zelena luč zasveti, ko uporabnik v ustreznem položaju drži telefon, rdeča pa se bo prižgala v nasprotnem primeru. Telefon zavibrira, ko glavo spustite preveč navzdol, s tem pa obremenite vrat.

Ne spreglejte