Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
29. 11. 2007,
7.55

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Četrtek, 29. 11. 2007, 7.55

8 let

Navade, zaradi katerih se redimo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Morda veste skoraj vse o zdravi prehrani, jeste majhne in nemastne obroke, prigrizke pa ste zamenjali s korenčkom. Kljub temu kazalec na tehtnici noče navzdol.

Verjetno so krive skrite kalorije, ki jih nevede vnašate v telo. Verjetno se niti ne zavedate, koliko pojeste čez dan, saj niste osredotočeni na hrano, ampak zraven počnete še kup drugih stvari. Ne zavedate se tudi, koliko dodatnih kalorij vam prinesejo sladke in alkoholne pijače ali na primer čokoladica ob kavi. Poiskali smo, v katerih situacijah se skrivajo dodatne kalorije in kako se jim lahko izognete.

V restavraciji Odpravite se na večerjo s prijatelji in razvije se zanimiv pogovor. Na mizi stoji košarica s toplim kruhom in govorite si, da boste pojedli samo en košček. Preden se zavedate, je košarica prazna, na vaši strani mize pa ostane kup drobtin. Kaj lahko storimo? Prosite natakarja, naj umakne kruh z mize. Ob glavni jedi si morda lahko privoščite kos, da se ne boste počutili prikrajšane, potem pa naj natakar košarico spet odnese. Ko naročate jed, naročite omako ali preliv posebej, saj boste tako lahko nadzorovali, koliko kalorij dodajate obroku. Ko pridete do deserta, pa raje izberite sveže sadje.

Kosilo z otroki Matere navadno rade pojedo hrano za svojimi otroki. Čeprav morda mislite, da ste pojedli samo grižljaj ali dva, ste v resnici vase spravili dodaten obrok. Kaj lahko storimo? Vprašajte otroke, koliko so lačni in glede na to določite količino hrane, ki jim jo boste dali na krožnik. Če si bo otrok želel še, mu vedno lahko dodate še malo. Če kaj ostane, pa takoj počistite krožnike, da skušnjava ne bo prevelika.

Ko kuhate večerjo Utrujenost in stres od službe v kombinaciji z vonji iz kuhinje lahko pretirano povečajo vaš apetit. Preden se zavedate, boste že izpraznili vrečko čipsa ali pojedli kos pice, ki je v hladilniku ostal od prejšnjega dne. Kaj lahko storimo? Naučite se premostiti čas med pripravo obroka in njegovim serviranjem. Ko stopite v kuhinjo, pojejte rezino polnozrnatega kruha z nemastnim namazom. Ogljikovi hidrati in škrob v kruhu dvignejo raven sladkorja v krvi in dajejo občutek sitosti.

Pred televizorjem Deževno nedeljsko popoldne je, na televiziji vaša priljubljena nadaljevanka, in to je za vas dober razlog, da se zavalite v fotelj s skodelico vroče čokolade in sladkimi prigrizki v roki. Kaj lahko storimo? Navijte si uro, ki bo zazvonila po pol ure gledanja televizije. Takrat se vprašajte, ali ste še lačni. Verjetno niste, zato pospravite prigrizke v kuhinjo. Prižgite luči, saj zatemnjena svetloba deluje sproščujoče in takrat najhitreje začutimo lakoto. Če se prigrizkom ne morete izogniti, si puding od kosila prihranite za čas, ko boste gledali televizijo in si ga privoščite takrat. Še boljše pa je, če ob napadu lakote pojeste malo sveže zelenjave.

Med delom V službi ste samo uro ali dve, pa že čutite željo po hrani. V predalu pa imate čokoladico "za nujne primere", ki vas nesramno mika. Kaj lahko storimo? Ljudje delamo napako, ko začnemo delovni dan s praznim želodcem. Izgovarjamo se, da nimamo časa za zajtrk, čeprav lahko skodelico muslija pojemo v enakem času, kot traja, da zavre skodelica čaja. Zato redno zajtrkujte, v službi pa se dogovorite s sodelavko, naj vas opozori, da čokoladica ni pravi zajtrk, vsakič, ko jo boste potegnili iz predala. Poleg tega v službo prinesite posodo, v kateri naj bo vedno sveže sadje. Tako boste lahko hitro potešili napade lakote, a na zdrav način.

Ne spreglejte