Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
3. 10. 2018,
14.35

Osveženo pred

2 meseca, 2 tedna

Vsebino omogoča Mylan

Natisni članek

sklepi bolečine glukozamin Dona advertorial

Sreda, 3. 10. 2018, 14.35

2 meseca, 2 tedna

Kdaj se je začelo pri vas?

Vsebino omogoča Mylan
ljudje narava | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

Pravijo, da so štirideseta postala nova trideseta, kar je do neke mere tudi res, saj nam višja kakovost življenja omogoča, da tudi pri štiridesetih z veseljem opravljamo stvari, ki smo jih še pri tridesetih, in tako naprej do pozne starosti. Vsaj kar se tiče druženja, kariere, osebne rasti in hobijev.

Vse se dogaja pozneje: poroka, otroci, kariera, osamosvajanje, zrelost. A to pravilo na enem področju ne velja povsem. To je zdravje. Tukaj so štirideseta še vedno štirideseta in to je čas, ko se v telesu začnejo dogajati spremembe, ki vplivajo na naše počutje.

Razvajaj me

Ko upihnemo 45 svečk na rojstnodnevni torti, je povsem mogoče, da nas že tarejo boleči sklepi. Še vedno se sicer lahko pretvarjamo, da je na torti le 32 svečk, a telo nas opozarja: "Pazi name, razvajaj me in bodi prijazen do mene." Na srečo ne smemo obupati, še vedno smo zdravi, še malce bo treba prilagoditi življenjski slog, da bomo v dobri kondiciji in dostojanstveno dočakali zrela leta.

Tisti, ki pri sedemdesetih letih še vedno aktivno preživljajo prosti čas, nam bodo povedali, kako najbolje poskrbimo za boleče sklepe.

Pol ure za sklepe

Ljudje DONA | Foto:

Sklepni hrustanec je od dva do štiri milimetre tanka plast vezivnega tkiva, ki prekriva kosti v sklepu. Glavna naloga sklepnega hrustanca je gladko, neovirano gibanje in enakomerne razporeditve obremenitve na kosti. Hrustanec v sklepih propada in znova nastaja.

Samo pol ure vadbe dnevno nam lahko pomaga zadržati napredovanje osteoporoze, ohraniti mišično maso, splošno gibljivost, preprečiti bolečine v hrbtu, zmanjšati možnost za nastanek srčno-žilnih bolezni in uživati v polnem spolnem življenju. Po 45. letu vsako leto zgubimo en odstotek mišične mase, kar upočasnjuje naš metabolizem. Posledica je slabša drža, ki ni v prid našemu splošnemu videzu. 

Nasvet številka 1: Krepimo splošno telesno vzdržljivost

Poiščimo lahke uteži, delajmo nizkointenzivno vadbo s počasnimi in povezanimi gibi. Tako bomo obdržali težko pridobljeno mišično maso. Ključno je, da ne pretiravamo. Regeneracija po prenaporni vadbi je po štiridesetem letu veliko težja kot v mlajših letih. Če smo po štiridesetem letu opazili prve znake obrabe sklepov, ne smemo zagnati vika in krika. Intenzivni trening, kot je tek, lahko sicer poslabša stanje, zato je bolje, da se osredotočimo na krajšo in manj intenzivno vadbo.

Srčni utrip naj bo v razponu od 105 do 120 utripov na minuto. Lahko hitro hodimo, plešemo ali kolesarimo.

Nasvet številka 2: Ohranjajmo gibljivost

ljudje narava | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

V svojih dvajsetih in tridesetih letih vsi delamo veliko napako: zanemarjamo trening gibljivosti. Raztezanje bi moral biti vsakodnevni ritual, saj večino časa sedimo in smo pri štiridesetih tako gibčni kot lesena deska. Šalo na stran, vsaka raztezna vaja nas varuje tudi pred poškodbami. Lahko delamo jogijske vaje ali vaje iz pilatesa.

Vadimo vrtenje bokov, ramen, kolen in gležnjev, odpirajmo zgornji del prsnega koša. Odlična ideja so počepi, izpadni koraki, položaj deske in "mačje" raztezne vaje hrbta.

Nasvet številka 3: Skrbimo za primerno hrano

dieta, hrana, prehrana | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

Ni vse v tem, da nas pogled v ogledalo in na tehtnico osrečuje. Vedeti moramo, kaj jemo, saj nam lahko neprimerna hrana škoduje pozneje v življenju. Zmanjšajmo uživanje v hitrih prigrizkih in mastni hrani, začnimo uživati v pisanih in raznolikih krožnikih. Na našem jedilniku naj bodo sveže sadje, zelenjava, oreščki, semena, polnovredna žita in mastne ribe.

Če smo deset kilogramov pretežki, je vsaka fizična aktivnost velika obremenitev za naša kolena. Maščoba okrog trebušnega predela neugodno vpliva na vnetne procese v sklepih.

Tudi s pitjem zadostnih količin vode lahko omilimo marsikatero težavo in izboljšamo splošno vitalnost ter zmanjšamo okorelost v sklepih.

Nasvet številka 4: Privoščimo si masažo

masaža | Foto:

Razvajanje z rednimi masažami je ključ do zadovoljstva. Kombinirajmo fizioterapijo in blagodejne masaže ter se naučimo tudi tehnik samomasaže. Uporabljajmo različna masažna olja, ki lajšajo boleče sklepe.  

Nasvet številka 5: Kaj pomaga

sklep bolečina | Foto:

Bolečin v sklepih se lahko lotimo s hladno-toplimi obkladki. Zjutraj nam lahko pomagajo dolge tople kopeli. Oteklin in vnetja pa se lahko lotimo s hladnimi obkladki.

Tradicionalna kitajska medicina bolečine v sklepih uspešno lajša z akupunkturo.

Meditacija je zelo razširjena metoda za lajšanje stresa. S tem se lahko zmanjša tudi občutek bolečine.

Razmislite o jemanju glukozamina, ki ima vlogo pri delovanju sklepov. Ker prehranska dopolnila različno vplivajo na različne osebe, si vzemimo vsaj dva meseca časa, preden ocenimo, ali nam neko sredstvo pomaga.

telo bolečina | Foto: Pomoč za obrabljeno koleno

Zdravilo DONA* vsebuje kristalizirani glukozamin, ki je s posebnim postopkom obdelan tako, da na poti do sklepa ne razpade v prebavilih, pač pa v plazmi obstane v dovolj visoki koncentraciji, da uspešno doseže sklepno tekočino. Tako olajša bolečine v kolenu.

Glukozamin spada v skupino nesteroidnih protivnetnih in protirevmatičnih zdravil. Zdravilo DONA se uporablja za lajšanje simptomov pri blagi in zmerni osteoartrozi kolena. Osteoartroza (OA) je degenerativno obolenje sklepov, ki se stopnjuje s starostjo.

* Besedilo obravnava izdelek brez recepta. Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.

DON0692018 

Ne spreglejte