Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
28. 3. 2014,
12.38

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

krčne žile

Petek, 28. 3. 2014, 12.38

8 let

Kako ukrepati ob krčnih žilah?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Krčne žile ali varice, to so razširjene in zvijugane vene nog, ki so dobile ime po spremljajočih znakih, to je krčih, ima veliko Slovencev, 49 odstotkov jih ima manjše in dobrih 30 odstotkov večje.

Kot nam je še pojasnila primarijka Tanja Planinšek Ručigaj, dr.med., svetnica in predstojnica Dermatovenerološke klinike UKC Ljubljana, se te pojavljajo že v puberteti, bolj pogosto pa so po 30. letu. Prav tako so bolj pogoste pri ženskah, ki imajo v mlajši odrasli dobi trikrat več varic, zlasti zaradi hormonskih vplivov, kot na primer uživanja kontraceptivov, med menstruacijo ali v nosečnosti.

Nagnjenost k nastanku varic je dedna, saj te nastanejo zaradi prirojene slabosti venskih zaklopk in venskih sten, k njihovemu razvoju pa pripomore še način življenja, to je premalo gibanja z nogami, s čimer bi spodbudili pretok krvi in gretja nog.

Kako jih lahko preprečimo? "Varic popolnoma ne moremo preprečiti, lahko pa upočasnimo njihov nastanek. Priporoča se čim več hoje, vsaj pol ure dnevno, in "hladno" življenje za noge. Ob pojavu prvih znakov, to je težkih, utrujenih in nemirnih nogah ter krčih, pa nošnja preventivnih medicinskih nogavic ter uživanje zdravil, ki učvrstijo vensko steno," pove Tanja Planinšek Ručigaj. Pri izvajanju kompresije, to je nošenju nogavic ali povojev, pa moramo biti po njenih besedah bolj dosledni, ko se proti večeru pojavi otekanje nog v gležnjih, saj sicer bolezen napreduje hitreje.

Kako jih zdravimo? Osnovna terapija, kot je že pojasnila sogovornica, je torej kompresijska, in sicer z medicinskimi kompresijskimi nogavicami, ki nogo stisnejo in zmanjšajo pritisk v žilnem sistemu. Nogavice obvezno predpiše zdravnik in nato pred vsakim nakupom izmeri velikost še medicinsko usposobljena oseba. Prav tako so del terapije tudi zdravila za učvrstitev venske stene.

Na Dermatovenerološki kliniki v UKC Ljubljana izvajajo tudi sklerozantno terapijo s tekočim sredstvom ali sredstvom v obliki pene pod nadzorom z ultrazvokom, majhne varice pa odpravljajo s svetlobnimi viri, kot so laser, IPL ali ELOS tehnologija.

Večje varice odstranjujejo operativno, lahko klasično ali pa z novejšimi metodami, kot je endovenska z laserjem, ali radiofrekvenco. Na omenjeni kliniki pa se pripravljajo tudi za metodo uporabe akrilatnega lepila za zapiranje varic, s čimer so v svetu poskusno že začeli.

Kakšne so lahko posledice nezdravljenja? "Kadar varic ne zdravimo, nogi otekata in sta ob tem srbeči s pordelo kožo na golenih. V zadnji fazi se pojavi venska golenja razjeda, to je odprta rana na goleni. Ob nekaterih sočasnih dejavnikih pa lahko pride tudi do venske tromboze ali celo pljučne embolije," še pove Tanja Planinšek Ručigaj.

Ne spreglejte