Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
13. 8. 2015,
15.09

Osveženo pred

2 meseca

Siol.net

Natisni članek

Lidl Slovenija psi Tanzanija Kenija zaščita živali advertorial Ustvarimo boljši svet

Četrtek, 13. 8. 2015, 15.09

2 meseca

S psi bodo reševali slone

Siol.net

Največja grožnja največjemu sesalcu na svetu je človek. Posebej usposobljeni psi so v Keniji in Tanzaniji pred novo nalogo - ohraniti slone in nosoroge pred naraščajočo grožnjo krivolova.

Slonovina je na črnem trgu še vedno zelo iskano blago, zaradi česar vsako leto umre na stotine slonov. Pred dnevi so čuvaji v tanzanijskih in kenijskih narodnih parkih predstavili svoje nove štirinožne delovne partnerje. Pod pokroviteljstvom afriške organizacije za ohranjanje narave (African Wildlife Foundation) je enota za urjenje psov sledilcev v dveh mesecih intenzivnega dela usposobila osem kosmatincev za iskanje lovcev na slonovino.

Pasje orožje v boju proti krivolovcem

Populacija slonov je strmo upadla leta 1989, ko so zaradi nevarnosti izumrtja živali sprejeli mednarodno prepoved trgovanja s slonovino. Kljub temu letno pogine od 30 do 50 tisoč slonov.

Položaj je še vedno skrajno skrb vzbujajoč, zato so se odločili za uvedbo novega orožja v boju proti krivolovu – za sodelovanje s psi, ki naj bi s svojimi sposobnostmi pomagali ohraniti število ranljivih orjakov na sprejemljivi ravni.

Asja in lastnica Erica bosta od zdaj naprej sodelavki. | Foto: Asja in lastnica Erica bosta od zdaj naprej sodelavki.

Med čuvaji nacionalnega parka v Keniji je tudi Erica Cheruiyot, ki bo od zdaj naprej na teren hodila s črno-belo špringelšpanjelko Asjo. Med šolanjem se je skupaj s psičko naučila, kako izslediti slonovino, hkrati pa sta med seboj ustvarili zaupno prijateljsko vez.

Skupaj bosta delali v pristanišču in na letališču. Ko pes zavoha slonovino, se usede ali uleže in tako pokaže lastniku, da je zavohal iskano blago. Skupaj z lastnikom preiščeta avtomobile, tovornjake, prtljago in stavbe.

Pse so najprej učili delati z igračo brez vonja, nato so jih počasi navajali na vonj slonovine. Po dveh mesecih učenja že lahko zavohajo prah slonovine.

Dva meseca šolanja in štirinožni diplomanti so pripravljeni na iskanje slonovine. | Foto: Dva meseca šolanja in štirinožni diplomanti so pripravljeni na iskanje slonovine.

Psa nagradijo z ljubeznijo in podporo

Glede na to, da vse kaže, da bo projekt z delovnimi psi v Keniji in Tanzaniji uspel, naj bi kmalu ustanovili nekakšen Harvard za pse, kjer bi poskrbeli za šolanje psov iz celotne Afrike. Med prvimi diplomanti je teh osem psov, ki delajo s 14 tanzanijskimi in kenijskimi čuvaji. Tudi Kenijka Erica Cheruiyot je šele po šolanju začutila globoko povezanost s psičko Asjo, ki je sicer v Afriko prišla živet iz Madžarske.

"Najlažji del šolanja je učenje psa," je prepričan Will Powell, vodja enota za urjenje psov sledilcev pri afriški organizaciji za ohranjanje narave. Skoraj nihče do zdaj še ni imel svojega psa, zato je spodbujanje zaupanja med lastnikom in psom pomemben del procesa. "Najprej smo jih učili, kako poklicati psa in ga nagraditi. Pes nam ne izstavi računa, plačujemo mu z ljubeznijo in podporo."

Cilj šolanja in uvajanja psov je ohranjanje slonov in nosorogov ter ustaviti tihotapske povezave in preprečiti krivolov.

12. avgust – svetovni dan slonov:

Podpornik rubrike Ustvarimo boljši svet je podjetje Lidl Slovenija.

Ne spreglejte