Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
13. 5. 2014,
12.10

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Siol.net

Foto: Ana Kovač

Natisni članek

Ustvarimo boljši svet Lidl Slovenija advertorial

Torek, 13. 5. 2014, 12.10

2 meseca, 1 teden

Prostoferji so med nami, za nas

Siol.net

Foto: Ana Kovač

Vsi smo nekakšni prostoferji - tako ali drugače nekoga prevažamo naokrog. Marsikdo pa delo voznika opravlja prostovoljno z mislijo na to, da bo nekomu polepšal dan in olajšal življenje.

Upokojeni Rajko Primc iz Ljubljane je voznik šele nekaj let, skromnih 14. Pravzaprav se je za opravljanje vozniškega izpita odločil zelo pozno, pri 50. letih, ko je zaradi selitve podjetja na Ig moral kupiti svoj prvi avtomobil. "Voziti sem seveda že znal. Kdo pa ne zna voziti avtomobila?! Ampak ker je bil Ig zame nedosegljiv z avtobusom, sem moral narediti vozniški izpit," se svojih vozniških začetkov spominja upokojeni Rajko Primc, ki se je pred letom dni odločil, da bo svoj čas in energijo delil s tistimi, ki iz različnih razlogov ne zmorejo sami poskrbeti za svoj prevoz. Postal je prostofer (skovanka besed prostovoljni in šofer).

Delo dobi: prostovoljni voznik

 | Foto:

Prostovoljna mreža voznikov Prostofer je nastala pred dobrim letom dni, ko je v okviru nacionalne mreže za pomoč starejšim Matija padla odločitev, da je starejšim ljudem treba ponuditi pomoč pri prevozih. Izkazalo se je namreč, da je mobilnost največja težava starostnikov. Številni starejši ljudje s svojimi prevozi nočejo obremenjevati sorodnikov ali pa uporabljati plačljivih prevozov. Tako je predsednik upravnega odbora Skupnosti socialnih zavodov Slovenije Boris Koprivnikar zasnoval akcijo Prostofer, ki združuje prostovoljne ponudnike prevozov za starostnike. Akcija, ki je namenjena medgeneracijski solidarnosti, krepitvi vezi med starejšimi, povezovanju in sodelovanju, je v letu dni povezala že številne uporabnike prevozov in prostovoljnih voznikov, ki jih je že okrog 70.

"Naši vozniki so prostovoljni vozniki, vendar so nekateri pri strankah tako priljubljeni, da so skoraj preobremenjeni, zato v svoje vrste vabimo mlajše upokojence, ki bi pomagali pri prevozih starejših oseb," je ustanovitelj akcije k sodelovanju povabil nove prostoferje, ki bodo s svojim delom marsikomu močno izboljšali kakovost življenja.

"Ker pa naši vozniki opravljajo dobrodelne prevoze povsem na svoje stroške, bi bili izjemno veseli, če bi svojo priložnost v delovanju naše mreže izkoristilo tudi kakšno podjetje, ki bi bilo pripravljeno finančno ali kako drugače podpreti naše požrtvovalne voznike," je k dobrodelnosti pozval ustanovitelj Prostoferjev, brez katerih bi bila marsikatera pot starejših oseb skoraj nemogoča.

Donacija

Lidl Slovenija bo v okviru projekta Ustvarimo boljši svet akciji mreže Matija Prostofer doniral sredstva za gorivo za 3500 prevoženih kilometrov.

Ocena zadovoljstva namesto plačila

 | Foto:

Biti prostofer je več kot samo prevozniško delo. Oseba, ki se odloči za to poslanstvo, mora vedeti, da bo svojim "strankam" in s tem tudi sebi obogatila življenje, kajti nikoli ne vemo, kdaj bomo tudi mi sami morali poklicati brezplačno telefonsko številko za prevoz na želeno lokacijo. "Stranka pokliče brezplačno telefonsko številko 080 10 10, kjer dobi telefonske številke nas, šoferjev, potem pa se z nami dogovori glede prevoza," je delovanje Prostoferja opisal gospod Primc in dodal, da je do zdaj opravil že 1.500 prostovoljnih kilometrov, za katere dejansko nihče ne povrne stroškov. Številni uporabniki se težko navadijo na dejstvo, da je delo prostoferjev brezplačno. Edina obveznost, ki jo imajo uporabniki do voznikov, je, da po koncu storitve pokličejo na omenjeno telefonsko številko, kamor sporočijo, kako zadovoljni so bili z opravljenim prevozom. Tako prostovoljci pri nacionalni mreži Matija krojijo vrsto in raven pomoči za starejše osebe.

V družbi najboljšega prostoferja v državi

 | Foto:

Drznili smo se pridružiti najboljšemu prostoferju v državi, ki je po tedenskih nakupih spremljal upokojenko iz Ljubljane, gospo, ki se je za tovrstno pomoč odločila prvič. "Že 29 let sem sama in zaradi zdravja težko nosim vrečke iz trgovine. Težko je, če si odvisen od drugih, vendar sem zadovoljna, da obstaja takšna pomoč," nam je zaupala novinka pri uporabnikih Prostoferja Amalija Skrt, ki je v preteklih, aktivnejših letih prepotovala dobršen del sveta, a ji je Slovenija od vseh dežel še vedno najljubša.

Medtem ko je nekdanja računovodkinja nakupovala, smo z Rajkom Primcem razgrnili nekaj spominov iz njegovih preteklih precej nevozniških let. "Včasih smo bili brez avtomobila, a smo videli več kot danes. Šli smo z letalom, vlakom, avtobusom, vse smo obdelali. Ko sem opravil izpit, pa sem nadoknadil vse kilometre za nazaj, saj sem z Dolenjske vozil bolna mamo in očeta k zdravniku," je med pogledovanjem k blagajnam povedal gospod Rajko Primc, ki je prav v tem času pridobil precej smisla za delo z ljudmi.

Mreža Prostofer v svoje vrste vabi nove mlajše upokojence, ki imajo na razpolago svoj avtomobil za prevoz starejših oseb.

Poleg sovozniškega sedeža pa uporabnik mreže Prostofer lahko računa tudi na pomoč pri nakupovanju, prenašanju vrečk in čakanju na zdravnika. "Precej neodgovorno bi bilo, če bi stranko odpeljal samo v eno smer k zdravniku in jo potem tam kar pustil. To so običajno starejši ljudje, ki imajo takšne ali drugačne zdravstvene težave, zato jih počakam, vmes pa se odpravim po svojih opravkih," je povedal lanski naj prostofer. "Žena se je takoj strinjala s tem, da postanem prostovoljni voznik. Tako ali tako smo vsi prostovoljni vozniki, le da tega prej nismo vedeli," se je pošalil Rajko Primc, ki čas, ko ni voznik, posveča svojima vnukoma oziroma šoli, vrtcu, njunim dejavnostim in naravi ter računalniku, saj aktivno uporablja internet, med drugim tudi Facebook, in sindikatu kovinske in elektro industrije, kjer deluje kot predsednik nadzornega odbora.

V tem času se je z nakupov vrnila tudi gospa Amalija, ki je prostoferja poklicala prvič. In skoraj gotovo ne zadnjič, saj je napovedala, da bo gospoda Rajka še kdaj prosila za pomoč. Ne nazadnje ji je ustrežljivi gospod vrečke znosil vse do dvigala, kjer sta se poslovila z besedami: "Kar pokličite še," in "Hvala vam za prijazno pomoč."

Več o tem, kako je videti dan v družbi z najboljšim profesorjem v državi, si oglejte v fotogaleriji zgoraj.

 

Podpornik rubrike Ustvarimo boljši svet je podjetje Lidl Slovenija.

Ne spreglejte