Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
18. 5. 2014,
18.59

Osveženo pred

2 meseca

Siol.net

Foto: Facebook Gregory Lincoln Kloehn

Natisni članek

Ustvarimo boljši svet Lidl Lidl Slovenija advertorial

Nedelja, 18. 5. 2014, 18.59

2 meseca

Iz odpadkov do udobne hiške

Siol.net

Foto: Facebook Gregory Lincoln Kloehn

Ameriški umetnik Gregory Lincoln Kloehn je pravi čarodej. Iz odpadnih materialov izdeluje udobna in zelo prikupna bivališča za brezdomce.

Gregory Lincoln Kloehn je arhitekt, ki je svoje delovanje usmeril na majhne, funkcionalne hiške, ki jih ustvarja iz odpadnih materialov in kontejnerjev. Na nekaj kvadratnih metrih površine ustvari udobna zatočišča, ki ponujajo vso udobnost velikih in prostornih bivališč.

Svoje delovanje je v zadnjih letih usmeril tudi na brezdomce. Brska po smetiščih, raziskuje nelegalna odlagališča in išče uporabne materiale, s katerimi gradi udobna bivališča na kolesih. Lično pobarvane hiške so sestavljene izključno iz brezplačnih materialov, iz lesa in pločevine, pomaga si s starimi stoli, mizami in drugimi kosi pohištva, vse pa skrbno sestavi v udoben dom, ki je marsikateremu nesrečnežu ponudil varno zatočišče pred nevarnostmi ulice. Takšna hiška ga na koncu stane približno 30 evrov, kar je dokaj poceni rešitev za velike težave brezdomstva v ZDA.

Pomagali so mu tudi dijaki šole Salesian High School. | Foto: Pomagali so mu tudi dijaki šole Salesian High School.

Ideja, ki je povezala celotno skupnost

Gregory Lincoln Kloehn s svojim tovornjakom išče material po Oaklandu in z nekaj svojega denarja, predvsem pa v želji po nesebični pomoči ustvarja in gradi neverjetna bivališča, ki niso samo udobna, ampak tudi stilsko dovršena. Barvite majhne hiške najrazličnejših oblik so postale prava atrakcija kalifornijskih ulic, njegovo gibanje pa iz dneva v dan dobiva nove privržence in prostovoljce, ki mu pomagajo iskati in graditi majhna zavetišča. Ta postajajo majhno mesto v mestu, ki do zdaj ni imelo prave rešitve za številne nesrečneže, ki so ostali brez doma.

V Sloveniji bi zadostovalo 60 tisoč evrov

Uradnih podatkov o številu brezdomcev v Sloveniji Ministrstvo za delo in socialne zadeve sicer nima, ocenjujejo pa, da naj bi jih bilo nekje od 1300 do dva tisoč. To pomeni, da bi po modelu ameriškega dobrotnika Gregoryja Lincolna Kloehna potrebovali približno 60 tisoč evrov in vsakemu slovenskemu brezdomcu bi lahko omogočili udobno in bolj varno zavetišče, s katerim bi lažje preživel na ulici. Gregory se sicer zaveda, da njegove hiške ne rešujejo izvora težav brezdomstva, vseeno pa vztraja in svoje delovanje širi predvsem z mislijo na to, da lahko marsikateremu človeku ponudi lažji vsakdan.

Gregory Kloehn in njegov prispevek za boljši svet. | Foto: Gregory Kloehn in njegov prispevek za boljši svet.

Tudi v Sloveniji bi potrebovali nekoga, kot je Gregory, ki bi s svojo nesebičnostjo in genialnostjo našim brezdomcem podaril nekaj dostojnosti in priložnost za varno življenje. Verjamemo, da je tudi pri nas dovolj nadarjenih umetnikov za širjenje njegove ideje. Mogoče bo prav ta članek koga spodbudil, da se mu pridruži in ustvari boljši svet za brezdomce tudi v Sloveniji.

 

Podpornik rubrike Ustvarimo boljši svet je podjetje Lidl Slovenija.

Ne spreglejte