Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
23. 12. 2014,
14.08

Osveženo pred

3 leta, 8 mesecev

Siol.net

Foto: Thinkstock

Natisni članek

kašelj prehlad zima zdravje naravno zdravljenje Ustvarimo boljši svet Lidl Slovenija zimska rekreacija

Torek, 23. 12. 2014, 14.08

3 leta, 8 mesecev

Babičini nasveti proti kašlju

Siol.net

Foto: Thinkstock

Pozimi zaradi prazničnega veselja pogosto pozabimo, da mrzel zrak povzroča tudi razne nevšečnosti, kot so prehlad, gripa ali neustavljiv kašelj. Takrat je najbolje upoštevati nasvete naših babic.

Domači pripravki za lajšanje kašlja

Danes se pogosto, že pri najmanjših težavah, takoj odpravimo v lekarno, kjer nam že proti kašlju ponujajo 1001 zdravilo. Da bi se vsaj malo izognili umetnim snovem in kemikalijam, se lahko najprej obrnemo na tradicionalne recepte naših babic.

Pijte čaj

Tega lahko pijemo že kot preventivo, hkrati pa tudi, ko nam pade odpornost imunskega sistema. Takrat s čajem pospešimo okrevanje, razbremenimo ledvice ter očistimo organizem. Če je telo oslabljeno, se tudi bolj potimo, zato s pitjem čaja nadomeščamo izgubljeno vodo. Babice bi najbolj priporočale kamilični ali lipov čaj, prvi lajša bolečine, drugi pa ublaži draženje žrela ter pospeši potenje. Med prehladom bodo blagodejni tudi šipkov, metin, bezgov in melisin čaj.

 | Foto:

Napitek, obogaten z vitaminom C

Ta vitamin je najboljši v boju proti oslabljenemu imunskemu sistemu. Odlična kombinacija sta limonin sok in med. Babice priporočajo preprost recept: večkrat dnevno si pripravite napitek iz soka ene limone, zraven pa primešajte dve veliki žlici medu. To prelijte z mlačno ali vročo vodo, ta pa naj ne bo vrela, saj tako zmanjšate količino vitamina.

Naravni antibiotiki

Antibiotikov ne najdemo samo na lekarniških policah, te nam ponuja tudi narava. Najboljša naravna antibiotika sta čebula in česen. V boju proti kašlju vam bo pomagal naslednji pripravek: pripravite mleko, kamor ste zmešali sok ene čebule. Kako iz nje iztisniti sok? Najlažje bo, če jo nasekljate in daste v gazo, nato pa iz te iztisnete tekočino. Če prisegate na česen, lahko pripravite česnovo žganje: v liter domačega žganja vmešajte 20 dekagramov sesekljanega česna. Mešanica naj stoji en teden, nato pa pri prehladu vsako jutro zaužijte eno žličko.

Rituali za zdravje

 | Foto:

Naše prednice pa niso poznale samo dobrih domačih receptov, temveč so prisegale tudi na razne zdravilne "rituale", ki so pomagali v boju proti zdravstvenim tegobam.

Inhalacije

Zelo blagodejno bodo na vaše telo delovala eterična olja evkalipta, materine dušice, limone, sivke in smreke. Zavrite vodo, najbolje, da vanjo kapnete kar kapljico vsakega od naštetih olj, nato se pokrijte z brisačo in nagnite nad posodo s pripravkom. Olja bodo delovala antiseptično in očistila vaše dihalne poti. Grgranje

Babice bi zagotovo priporočale grgranje s slanico iz morske soli. Kako jo pripravite? Raztopite eno čajno žličko soli v skodelici mlačne vode, nato pa to grgrajte nekaj minut. Če boste postopek ponavljali na od eno do dve uri, se bo kašelj hitro poslovil.

Pripravite si toplo kopel

Eterična olja lahko uporabite tudi v sproščujoči kopeli. Tako boste telesu privoščili res celovito nego in bo kar najhitreje prišlo nazaj k močem.

 | Foto:

 

Podpornik rubrike Ustvarimo boljši svet je podjetje Lidl Slovenija.

Ne spreglejte