Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
12. 8. 2014,
9.08

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Robin Williams

Torek, 12. 8. 2014, 9.08

8 let

Top 10 filmov Robina Williamsa

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Robina Williamsa si bomo zapomnili po širokem razponu vlog, ki pa so kljub pretresljivim zgodbam vedno vsebovale njegovo značilno iskrico humorja.

1. Dobri Will Hunting Williams je blestel v vlogah strokovnjakov, očetovskih likov, ki so svojim varovancem ali pacientom vedno lahko ponudili življenjski nasvet. V filmu Dobri Will Hunting je odigral vlogo psihoterapevta, za katero je dobil tudi oskarja za stransko moško vlogo.

2. Dobro jutro, Vietnam V vojni komediji iz leta 1987 je Williams navduševal v vlogi vojaškega DJ-ja med vietnamsko vojno. Prizori, v katerih Williams vodi svojo radijsko oddajo, so bili večinoma improvizirani, Williams pa je bil zanjo nominiran za oskarja za glavno moško vlogo.

3. Društvo mrtvih pesnikov Še ena izmed vlog, v katerih Williams razsvetljuje mlade študente, se je v filmsko zgodovino zapisala po navdihujočih nastopih, citatu "Carpe diem" oz. "Izkoristite dan" in še eni nominaciji za oskarja za glavno vlogo.

4. Očka v krilu V otroška srca se je Williams zagotovo zapisal s filmom Gospa Doubtfire – očka v krilu, v katerem se je v vlogi ločenca, ki želi več časa preživeti s svojimi otroki, preoblačil v varuško. Aprila letos so najavili, da delajo na nadaljevanju filma, v katerem naj bi nastopil tudi Williams, vendar bodo projekt po njegovi smrti verjetno odpovedali.

5. Kraljevi ribič Williams v filmu monty pythona Terryja Gilliama igra brezdomca, ki išče sveti gral in ki v filmu pred samomorom reši radijskega DJ-ja, ki ga igra Jeff Bridges.

6. Jack V še enem filmu, ki je bližje mlajšim gledalcem, Robin Williams igra Jacka, fanta, ki se stara štirikrat hitreje kot običajni otroci, zato je pri desetih letih videti, kot da jih ima 40. A vloga desetletnika, ujetega v telo 40-letnika, je bila za Williamsa seveda mačji kašelj.

7. Prebujenja V filmu iz leta 1990 je Williams odigral vlogo nevrologa, ki je temeljila na zgodbi slavnega Oliverja Sacksa, ki je leta 1969 odkril zdravilo, ki je pomagalo katatoničnim bolnikom. V filmu je igralo kar nekaj takrat še neznanih igralcev, kot sta Bradley Whitford in Vin Diesel.

8. Ptičja kletka V Ptičji kletki Williams igra lastnika kluba, v katerem nastopajo transvestiti, sam pa živi z eno od zvezd svojega kluba. Film so zaradi preseganja stereotipov o osebah LGBT pohvalil tudi pri organizaciji GLAAD, ki se bojuje proti stereotipiziranju oseb LGBT v medijih.

9. One Hour Photo V filmu One Hour Photo Williams igra lastnika fotostudia, ki postane obseden s fotografijami družine Yorkin. Film so premierno predvajali na festivalu Sundance, Williams pa je za vlogo dobil nagrado saturn.

10. Aladin Za vlogo Duhca v Disneyjevi risanki Aladin so producenti od samega začetka želeli Williamsa, ki je bil do vloge sprva zadržan. Da bi ga pregovorili, so posneli animacijo, v kateri Duhec nastopa kot stand up komik, le da so za zvočne posnetke uporabili dejanske posnetke Williamsovih nastopov. Ta se je pri ogledu tako zabaval, da je privolil v vlogo.

Ne spreglejte