Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
28. 7. 2012,
8.10

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Sobota, 28. 7. 2012, 8.10

8 let

Vlado Batista Jazz duo omrežil Gornji trg

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Ko se mojstrstvo slovensko-kubanske dvojice glasbenikov in skladateljev - Vlada Batiste in Ariela Cubríe - zlije v isti večer, je priložnost za glasbeni sladkorček: Vlado Batista Jazz duo.

Jazz na Gornjem trgu v polnem zagonu

Jazz na Gornjem trgu je v polnem zagonu, čeprav ljubljanske ulice na poti do omenjenega trga ponujajo past za pastjo: tu odmeva petje in tam pozornost privablja plesni šov, malce naprej si dajejo duška ulični glasbeniki in le streljaj stran filmska projekcija vabi v udoben naslanjač.

A vendarle se splača slediti trdni volji do prikupnega prizorišča v poletnem vrvežu prestolnice, kjer je po trojici jazzovsko obarvanih večerov v družbi slovenskih in tujih jazz zasedb – Northern California Jazz Choir, Andrejka Možina & Autumn Cello in Cubria Trio – četrti julijski jazz petek pod organizatorsko taktirko Zavoda za oživljanje kulturne podobe starega mestnega jedra pripadel Vlado Batista Jazz duu.

Slovensko-kubanski dvojec: Vlado Batista in Ariel Cubría

Vlado Batista je glasbeno pot začel s klasično violino in se kljub diplomi iz arhitekture predal glasbi, predvsem skladanju jazza, resne in etno glasbe. Avtorsko skladanje in kovanje priredb v različnih glasbenih žanrih je zapečatil s sodelovanjem s kopico slovenskih in tujih glasbenikov, vrsto zgoščenk in pošteno kilometrino na domačih in evropskih odrih. V njegovo ustvarjalsko kolesje se je ujel še en glasbeni "multipraktik" – kubanski kitarist, skladatelj in pevec Ariel Cubría, ki trenutno živi in ustvarja v Ljubljani, kamor s spojem jazza, popa, rocka, bolera in kubanske glasbe prinaša radožive ritme z druge strani luže.

Sedemindvajsetega julija zvečer, ko je vesoljno občestvo pričakovalo odprtje olimpijskih iger, je slovensko-kubanski dvojec prav zmagovalno krmaril skozi jazz ritme, ki so napolnili Gornji trg in ušesa dobre glasbe željnega občinstva. Ko se mojstrstvo violinista in kitarista, ki sta za nameček še nadvse plodovita skladatelja, zlije v isti večer, do nepozabnega glasbenega sladkorčka res ni več daleč. V prepletu avtorskih skladb in lastnih aranžmajev sta poslušalce popeljala skozi blagoglasna sozvočja in zasanjane ritme pa vse do melodij, žuborečih od energije in strasti.

Še dober mesec Poletja v Stari Ljubljani

Poletje v Stari Ljubljani bo še vse do konca avgusta z brezplačnimi koncerti oživljalo staro mestno jedro vzdolž Ljubljanice. Štiriindvajseti mednarodni glasbeni festival bodo med 30. avgustom in 1. septembrom že tradicionalno sklenile Noči v Stari Ljubljani, programska rdeča nit katerih bo letos harmonika – tako v slovenskih in tujih glasbenih tradicijah kot v sodobnem glasbenem ustvarjanju.

Ne spreglejte