Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
24. 7. 2013,
8.21

Osveženo pred

2 leti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

slikarstvo

Sreda, 24. 7. 2013, 8.21

2 leti

V Splitu razstava slik Andreja Jemca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
V splitski palači Milesi in Galeriji Kula je na ogled razstava del slovenskega slikarja Andreja Jemca, naslovljena Neskončna dvojnost.

Slika z istim naslovom kot razstava, narejena leta 1994, gledalca vpelje v zadnji dve desetletji Jemčevega ustvarjanja. Delo pripada zrelemu umetnikovemu obdobju, ki zaokrožuje in krona vsa njegova predhodna prizadevanja in iskanja.

Slika Neskončna dvojnost tudi simbolično zaokrožuje Jemčevo monografijo iz leta 1995, v kateri je umetnostni zgodovinar Jure Mikuž analitično obdelal njegov opus. Kot je zapisal, je Jemčevo tedaj že več kot tridesetletno iskanje in raziskovanje rezultiralo v izjemno močnem osebnem izrazu, likovnem idiomu, v katerem so zbrana najbolj prefinjena svojstva moderne tradicije. Izkušnja pa je umetnika izzvala, da je v kreativnem procesu vedno znova odgovoril z izjemno svežino, silovitostjo in razumevanjem veščine.

Andrej Jemec se je rodil leta 1934 v Ljubljani, kjer je leta 1958 tudi diplomiral iz slikarstva na Akademiji upodabljajočih umetnosti. Na akademiji je pozneje, po študijskem izpopolnjevanju v Parizu in Londonu, poučeval kot profesor za risanje in slikanje vse do upokojitve leta 1999. Živi in dela v Ljubljani in v Zabreznici na Gorenjskem.

Ukvarja se s slikarstvom, grafiko, risbo, tapiserijo, skulpturo, barvnimi stekli in grafičnim oblikovanjem. Veliko je razstavljal na samostojnih, skupinskih in mednarodnih razstavah. Za svoje delo je prejel številne nagrade, leta 1994 tudi Prešernovo nagrado za življenjsko delo. Njegova dela hranijo v mnogo stalnih zbirkah muzejev in galerij v Sloveniji in tujini, med drugim v Kongresni knjižnici v Washingtonu in Galeriji Tate v Londonu. Razstava njegovih del v Splitu bo odprta do 14. avgusta, je mogoče izvedeti na spletnem portalu.

Ne spreglejte