Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
12. 2. 2013,
10.36

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

vizualna umetnost virtualna resničnost

Torek, 12. 2. 2013, 10.36

7 let, 12 mesecev

Prijateljstvo v dobi Facebooka

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Razstava Maje Kalogera tematizira različne vidike prijateljstva, ki se razvija v navideznih bližinah in oddaljenosti virtualnega prostora. Ta je v sodobnosti vse bolj del našega izkustvenega sveta.

Prijateljstvo kot konceptualna krajina, razstava hrvaške umetnice Maje Kalogera, je vizualni poskus definicije prijateljstva v dobi Facebooka. Ob razvijanju projekta je Kalogera razmišljala o lastnih izkušnjah na socialnih omrežjih in kakovosti odnosov, ki se vzpostavljajo prek spleta, to pa postavila znotraj konteksta (tehno)krajine, zaznamovane z novimi mediji.

Večmedijska postavitev temelji na videopodobah in zvokih. Osrednje delo predstavlja interaktivna videoinstalacija, ki se osredotoča na vprašanje resnice in njene interpretacije v virtualnem svetu. Moj virtualni prijatelj pa je krajše videodelo, ki učinke spletnega prijateljstva prevaja v z absurdom zaznamovano situacijo vsakdanjika.

Razstavo zaokrožuje interaktivna zvočna instalacija, za preizkus katere sta potrebni dve osebi. Komunikacija, vzpostavitev odnosa, je tako mogoča le ob sodelovanju (najmanj) dveh.

Razstavo Prijateljstvo kot konceptualna krajina v novomeški galeriji Simulaker odpirajo v petek, 15. februarja, ob 19. uri, na ogled pa bo do 8. marca. Med umetnostjo in tehnologijo Maja Kalogera je interdisciplinarna umetnica, arhitektka in raziskovalka, ki deluje predvsem na presečišču umetnosti in tehnologije. Pri svojem delu uporablja različne medije, od fotografije, slike, videa, zvoka, spleta do različnih programskih orodij.

Večina njenih del posega na polje spletne umetnosti, pri čemer pa se ukvarja tudi z eksperimentiranjem s sliko in zvokom. Od leta 1999 je članica spletnega umetniškega kolektiva wowm.org. Leta 2008 je bila med pobudniki platforme za spletno in novomedijsko umetnost Upgrade!Zagreb.

Ne spreglejte