Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Deja Crnović

Sreda,
19. 10. 2011,
14.39

Osveženo pred

11 mesecev, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

požigalec dan ljubezni

Sreda, 19. 10. 2011, 14.39

11 mesecev, 1 teden

Požigalec

Deja Crnović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Naključna junaka, ki sta v Velenju ujela požigalca, sta postala ena največjih zvezd domačega spleta. Njun podvig je doživel kar nekaj priredb, v slovenski besednjak pa sta uvedla frazo "zašvicu ful".

Pred dobrimi šestimi leti so v Velenju prijeli mladoletnika, ki naj bi podtaknil več požarov na območju Velenja. A mladoletnika niso prijeli policisti, temveč dva občana, ki sta čez noč, predvsem zaradi svojih izjav v informativni oddaji 24ur, postala heroja.

Posnetek je zakrožil po spletu, a navdušenje nad velenjskima herojema ni in ni pojenjalo. Štiri leta pozneje je prispevek v informativni oddaji dobil še filmsko rekonstrukcijo dogodkov, ki jo je posnela ekipa KNPro skupaj z DSJ.Crew.

Poklicali smo Luko Marčetiča, scenarista in igralca v priredbi Požigalca iz leta 2009, ki nam je povedal, da Nika Zagodeta, ki v filmu najbolj izstopa, še danes kličejo Požigalec. "Malo nas živcira, ker smo skupaj z Viljemom Preglom še danes bolj kot po svojih delih znani po priredbi zgodbe, ki sploh ni naša," prizna v smehu.

Marčetič je skupaj z Zagodetom in preostalo ekipo takrat namreč snemal koncept za nadaljevanko Dan ljubezni, ki je pozneje prav tako postala spletna uspešnica. "Požigalec je bil takrat stranski proizvod snemanja 'resnejših' stvari. Takrat so vsi govorili 'zašvicu ful', pa 'kaj ti bo torba, če si kupo kolo', zato smo se odločili, da iz naših šal posnamemo tudi rekonstrukcijo dogodka, tako kot sta jo povedala Velenjčana."

Marčetič in Zagode sta se med nekim snemanjem v Velenju srečala tudi s pravim herojem, ki je ujel požigalca. "Z Nikom sva se v resnici bala srečanja z originalnima 'požigalcema', saj sva slišala razne govorice, tudi te, da sta nasilna do tistih, ki se norčujejo iz njiju. Potem pa med snemanjem kar naenkrat vidimo enega od njiju, kako se približuje Niku. Skoraj bi od strahu poklicali policijo. No, potem je dal Niku roko in ga objel in izkazalo se je, da je v resnici užival v svoji slavi."

Danes Marčetič skupaj z ekipo DSJ.Crew snema igrane serije, nazadnje so za ponudnika spletnih storitev posneli interaktivno serijo Peter 13., po zaslugi Dneva ljubezni pa je dobil delo voditelja oddaje Firma.tv na TV Slovenija.

Rekonstrukcijo dogodka so sicer uporabniki portala YouTube posneli tudi s pomočjo legokock, na spletni strani pozigalec.si pa si lahko kupite majico, na kateri na hrbtni strani piše: "Ti si ziher požigalec."

Ne spreglejte