Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
24. 6. 2011,
11.10

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

opera

Petek, 24. 6. 2011, 11.10

8 let

Opera upa na jesensko selitev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Ravnatelj Opere poudarja, da je v nemogočih razmerah "naredil maksimalno" in upa, da bo hiša jeseni vendarle na svojem. Program je namreč pripravljen, a ga do uporabnega dovoljenja ne bodo razkrili.

Čeprav je program za sezono 2011/2012 pripravljen, odprtje Operne hiše pravzaprav še ni zagotovo. Datum odprtja hiše se nenehno prestavlja in čeprav ravnatelj SNG Opera in balet Ljubljana Mitja Bervar meni, da je začetek septembra realen rok za uporabno dovoljenje, si ob preteklih izkušnjah programa ne upajo napovedovati vnaprej. Odprtje napovedovali že lani novembra, nato aprila Ministrstvo za kulturo je namreč odprtje napovedovalo že za lanski november, pa nato pisno zagotovilo, da bodo dela končana aprila. Sedaj zagotovil ni, ob uspešno opravljenem zahtevnem tehničnem pregledu pa bi lahko z izvajanjem programa začeli že novembra ali decembra.

Bervar poudarja, da za zamude ne krivi ministrstva za kulturo, saj je imelo to po njegovem mnenju zelo nehvaležno vlogo. Prenova Opere resnično ni potekala pod srečno zvezdo – z njo se je ukvarjalo že več vlad, med prenovo pa so preživeli tudi dva stečaja gradbenih podjetij.

Lani izvedli več predstav kot v zadnjih štirih letih Tekoče poslovanje ovira predvsem primanjkljaj lastnih prihodkov, stabilno poslovanje pa bo po ravnateljevem mnenju mogoče s selitvijo v lastno hišo. Poleg plačevanja za najem vadbenih prostorov in gostovanja predstav so stroški višji tudi zaradi povečanja obsega programa. "124 predstav v letu 2010 je največ v zadnjih štirih letih," je poudaril Bervar in dodal, da so kljub izrednim razmeram uspeli rešiti abonente in celo povečati svoj program.

Predstave so lani izvedli na 14 različnih prizoriščih in k njim pritegnili 82.259 ljudi. Posebej baletne predstave – odigranih jih je bilo 70 – so pritegnile rekordno število gledalcev (54.235). Omeniti velja, da je baletne predstave brez lastne hiše (kljub razdrobljenem delu pred premiero) lažje pripraviti kot operne, saj so te odvisne od akustike.

Jedro problema je "negativizem znotraj hiše" Bervar ocenjuje, da so v času dolgotrajne prenove izgubili 2,4 milijona evrov lastnih in 300 tisoč evrov sponzorskih sredstev, za najemnine pa so v tem času namenili 1,2 milijona evrov. "Niti enega prostora nismo dobili brezplačno," je dejal ravnatelj, ki o svojem vodenju nima slabega občutka, sicer ni zadovoljen s stanjem v hiši in si za prihodnje želi več pozitivnega duha, saj jedro problema vidi prav v "negativizmu znotraj hiše".

"Ena od tehnično najbolje opremljenih Oper" S pozitivnem razmišljanjem Bervarja navdaja tudi velik potencial prenovljene Opere, ki bo "ena od tehnično najbolje opremljenih Oper". Opero sicer kmalu zapušča umetniški vodja Christoph Capacci. Kdo ga bo nadomestil, še ni znano, tako kot še ni znan program, na katerega se pripravljajo umetniki, saj je odvisen od uporabnega dovoljenja, dolgotrajni pa bosta tudi vselitev in priprava na delovanje te obsežne ustanove. Pravo stanje bo, kot je dejal Bervar, znano septembra …

Ne spreglejte