SiolNET. Trendi Svet znanih
2

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Mate Bekavac na Ledinah – koncert, ki si ga je bilo treba zaslužiti

2

termometer

Kranjska koča na Ledinah poletno planinsko sezono plemeniti s koncerti klasične glasbe, ki si jih je treba zaslužiti - s "kolenogrizenjem". Preteklo soboto je očaral vrhunski klarinetist Mate Bekavac.

Klasična glasba pod ostenjem Grintovcev Planinska koča se morda zdi malce neobičajno gnezdišče koncertov klasične glasbe, a za Kranjsko kočo na Ledinah to nikakor ne velja. Na pobudo novega oskrbnika Franca Beguša in ob podpori matičnega Planinskega društva Kranj namreč mogočni amfiteater pod ostenjem Grintovcev to poletje preplavlja klasična glasba. Za uvod v poletno planinsko sezono je 23. junija zaigrala šesterica vrhunskih mladih glasbenikov: Mojca Menoni Sikur (violina), Božena Angelova (violina), Gea Pantner Volfand (viola), Martin Sikur (violončelo), Jaka Stadler (violončelo) in Aljaž Beguš (klarinet). Štafeto je 28. julija prevzel eden najodličnejših slovenskih klarinetistov Mate Bekavac, ki je tokrat s posebnim veseljem zamenjal svetovna koncertna prizorišča v dolini za domačnost in srčnost koncertiranja v objemu gora.

Navdihujoče popoldne na krilih Bekavčeve virtuoznosti "Z glasbeniki, s katerimi sodelujemo v abonmaju v Domžalah, poskušamo klasični glasbi sneti togo, resno uniformo in pokazati, da je ob tej glasbi mogoče preživeti navdihujoč večer," je ljubitelje gora in klasične glasbe v soboto pozdravil Bekavac in jim na nadmorski višini 1700 metrov pričaral prav navdihujoče popoldne. Zbrana štirideseterica je ob baročni glasbi z zastavonošo Johannom Sebastianom Bachom spoznala poseben čar melodičnosti klarineta brez spremljave, vrhunski klarinetist pa je razkošnemu repertoarju iz obdobja baroka pristavil še prgišče radoživih lastnih interpretacij.

Na krilih Bekavčeve virtuoznosti in izbrane klasične glasbe so se vzradostile duše in iskre v očeh so povedale še več od navdušenega aplavza poslušalcev, ki so si sicer brezplačen koncert morali pošteno zaslužiti. Do Kranjske koče na Ledinah, ki v teh dneh praznuje 35. obletnico postavitve, je namreč potrebna vsaj ena ura "kolenogrizenja" z Jezerskega, od koder vodi več poti, tudi sveže obnovljena Lovska pot, za iskalce večjih izzivov pa kar ne zmanjka zahtevnejših pristopov prek okoliških vršacev.

Naslednja priložnost za svojstveno glasbeno doživetje 11. avgusta Naslednja priložnost za koncert, ki si ga moraš pošteno zaslužiti, čeprav je brezplačen, bo že 11. avgusta, ko bosta na Kranjski koči na Ledinah izbrana dela Wolfganga Amadeusa Mozarta izvajala flavtistka Jerca Novak in klarinetist Aljaž Beguš.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin