Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
12. 9. 2008,
11.22

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Petek, 12. 9. 2008, 11.22

8 let, 1 mesec

Evfonija - mesto glasbenih instrumentov v SEM

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Osrednjo razstavo Slovenskega etnografskega muzeja (SEM) z naslovom Od ljudskih godcev do Avsenikov bo dopolnila interaktivna razstava Zveneče mesto Evfonija, ki jo je zasnoval Peter Kus.

Odprtje razstave, ki med drugim vključuje dvodnevne glasbene delavnice, bo danes ob 18. uri pospremil glasbeni performans Orkestra izvirnih instrumentov. Zveneče mesto Evfonija je razstava izvirnih glasbenih instrumentov, na kateri bodo obiskovalci lahko prvič spoznali približno 20 nenavadnih in izvirnih glasbil ter zvočil domačih avtorjev. Namenjena je raziskovanju neštetih možnosti, ki jih omogoča proizvajanje zvokov iz različnih materialov - lesa, kovine, plastike, gume, kože, kamna, stekla in drugih.

Vsi materiali lahko dostopni

Vsi materiali, iz katerih so narejena glasbila, so lahko dostopni. Najti jih je mogoče v trgovinah z gradbenim materialom, na odpadih in v naravi, zato vsakomur omogočajo, da si z nekaj iznajdljivosti in domišljije izdela svoje glasilo.

Obiskovalci razstave lahko postanejo aktivni raziskovalci Razstava je zasnovana interaktivno in želi obiskovalce spodbuditi, da se dotaknejo razstavljenih instrumentov in zvokov, ki jih ti proizvajajo. Tako postanejo obiskovalci Evfonije njeni aktivni prebivalci, ki sami raziskujejo in ustvarjajo glasbo, namesto da bi jo le pasivno poslušali, so sporočili iz SEM.

Razstavo spremljajo krajši programi za šolske skupine, ki vključuje vodeni ogled razstave in glasbeni performans Glas ter dvodnevne delavnice, ki bodo obsegale predstavitev posameznih instrumentov, izdelavo instrumentov in igranje nanje. Projekt dopolnjuje še animirana, glasbeno-didaktična spletna stan, ki bo zaživela 5. oktobra.

Avtor idejne zasnove Peter Kus Avtor idejne zasnove projekta je skladatelj in glasbenik Peter Kus, ki v zadnjem času ustvarja avtorske predstave, v katerih raziskuje območje, kjer se križata področji javnega izvajanja glasbe in gledališča (Črna kuhna, Glas, Tristan Vox in Kralj prisluškuje). Raziskuje tudi izvirne glasbene instrumente. Zgradil je široko paleto zvočil in glasbil iz različnih materialov, ki jih je v svojih predstavah tudi uporabil.

Ne spreglejte