Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
25. 4. 2013,
14.12

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Cerkno izlet

Četrtek, 25. 4. 2013, 14.12

8 let

V znamenito bolnico Franja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Če vam do zdaj še ni uspelo obiskati znamenite partizanske bolnišnice, skrite v soteski pri Cerknem, je dan boja proti okupatorju res primerna priložnost.

Zakaj tja? Skrite stacionarne bolnišnice so bile med drugo svetovno vojno posebnost slovenskega odporniškega gibanja. Postavljali so jih na težko dostopnih terenih, sredi gozdov in v globokih grapah. Tudi najbolj znano med njimi, bolnico Franja, ki so jo skrili v težko dostopno sotesko Pasice blizu vasi Dolenji Novaki pri Cerknem. Bolnišnico, ki ji je ime dala tamkajšnja zdravnica Franja Bojc Bidovec, so začeli graditi po kapitulaciji Italije, delovala pa je od decembra 1943 do maja 1945. Organizirana je bila v več oddelkov v ožji in širši okolici (centralo danes poznamo kot partizansko bolnico Franja), skupno pa se je v njej zdravilo okoli tisoč borcev, tako iz Jugoslavije kot drugih zavezniških držav in tudi iz sil osi.

Po koncu vojne so bolnico Franja ohranili kot zgodovinski spomenik, ki je postal priljubljena turistična atrakcija. A težki časi se zanjo s koncem bitk še niso končali. Leta 2007 jo je namreč skoraj povsem uničila huda povodenj, ki je uničila 14 od 16 objektov in odnesla večino predmetov, ohranjenih iz časa vojne.

K sreči pa so jo popolnoma obnovili, s pomočjo dokumentacije in načrtov so barake in druge objekte ponovno postavili ter izdelali kopije izgubljenih predmetov. Za turiste je bila partizanska bolnica Franja znova odprta leta 2010.

Kdaj in za koliko? V tem času oziroma od 1. aprila do 30. septembra je bolnišnica za obiskovalce odprta vsak dan od 9. do 18. ure. Ogledi so individualni, vodene oglede, ki trajajo okoli uro in pol, pa organizirajo le za vnaprej najavljene skupine in jih je treba doplačati.

Vstopnina za odrasle znaša 4 evre, v skupini najmanj 20 oseb 3,50 evra oziroma 4,80 evra za voden ogled, osnovnošolci, dijaki in študenti za ogled plačajo 2,50 evra oziroma 3,80 evra v skupini z vodenjem.

Kako tja? Proti bolnici Franja zavijete s ceste Cerkno–Železniki, na kar vas opozorijo tudi table. Na koncu ceste je parkirišče za obiskovalce, od tam pa vas od soteske loči okoli deset minut hoje ob potoku, prek klančin in po urejenih lesenih mostovžih.

Ne spreglejte