SiolNET. Trendi Potovanja
1

termometer

  • Messenger
  • Messenger

V Strunjan po kakije

1

termometer

Ta konec tedna bo zaznamovala kopica martinovih veselic, poskrbljeno pa bo tudi za brezalkoholno zabavo. Na Obali namreč prirejajo praznik kakijev.

Zakaj tja? Kakijeva drevesa so prave primorske božične jelke. Listje je namreč z njih že skoraj povsem odpadlo in razkrilo ognjeno oranžne krogle, ki takoj pritegnejo oko. Zdaj je čas zorenja kakijev, ki sicer pri nas uspevajo tudi v notranjosti, najbolj pa jim ustreza podnebje v Slovenski Istri ter na Vipavskem in v Brdih.

Strunjan je vas, ki živi in diha s kakiji. V Strunjanski dolini je namreč skoraj tretjina vseh nasadov kakijev v Sloveniji in že leta 2001 so začeli tem sadežem prirejati praznik, da bi tudi širši javnosti predstavili ta do takrat še dokaj neznan okusni sladki sadež in možnosti njegove uporabe v kulinariki.

Zakaj zdaj? Ta konec tedna bo Strunjan spet obarvan v oranžno, saj je čas za 13. praznik kakijev. Ta se je skozi leta iz skromnega dogodka razvil v eno najbolj obiskanih prireditev na Obali, kot pravijo organizatorji, pa je pomembno pripomogel k temu, da so ljudje kakije bolje spoznali in predvsem zelo vzljubili.

Kaj se bo dogajalo? Praznik traja vse do nedelje, na prireditvi pa boste lahko spoznali različne sorte kakijev in jih kupili ali sveže ali predelane v razne dobrote. Prisostvujete lahko blagoslovu oranžne letine, se sprehodite po Krajinskem parku Strunjan in bližnjem nasadu kakijev, na strokovnih predavanjih izveste več o njihovi pridelavi in predelavi, manjkalo pa ne bo niti tekmovanje za največji strunjanski kaki. Podrobnejši program najdete tukaj.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin